Industry Wire

Geplaatst door Dutch Data Center Association

Tweede Kamer erkent potentie datacenter restwarmte: BENG-motie neemt belangrijke drempel weg

De Tweede Kamer heeft dinsdag de BENG-motie aangenomen om datacenter restwarmte te laten meetellen als ‘hernieuwbare energie’. Gebruik van datacenter restwarmte kan de gebouwde omgeving helpen verduurzamen en de energietransitie versnellen. Eerder onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA) wijst uit dat het potentieel aan restwarmte van de gehele industrie kan leiden tot een CO2-reductie van 600 kiloton, ofwel 17,5% van de opgave van 3,4 mton van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving. Een nieuwe analyse in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en met inbreng van de DDA en Nederland ICT, bevestigt dit potentieel.

Positieve ontwikkelingen

Stijn Grove, Directeur van de DDA, voorziet dat datacenter restwarmte een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst: “Het is belangrijk dat de komende jaren wordt ingezet op meer grootschalige pilots, en wordt onderzocht hoe bestaande bottlenecks kunnen worden opgelost. We zien onder onder onze deelnemers grote bereidwilligheid om te participeren en ook vanuit overheid en politiek wordt het initiatief breed gesteund.” Dit wordt mede bevestigd door de recente motie van Matthijs Sienot (D66) met het voorstel om restwarmte te laten meetellen als ‘hernieuwbare energie’. “Nu deze motie dinsdag is aangenomen kan dit een enorm verschil maken om de doelstellingen van de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen)-normering te realiseren,” aldus Grove.

Nieuwe analyse

In een nieuwe analyse, uitgevoerd door Berenschot en IF Technology, werden 114 commerciële datacenters meegenomen. De restwarmte van deze datacenters kan leiden tot een totale potentiële CO2-reductie van 410 kton. Bij het inventariseren van het realistisch potentieel van restwarmte uit datacenters keken de onderzoekers naar vier sectoren, te weten: bestaande woning- en utiliteitsbouw, nieuwbouw, glastuinbouw en zwembaden. Een aanzienlijk deel van de beschikbare datacenter restwarmte behoort tot het realistisch oftewel economisch rendabel potentieel, omdat commerciële datacenters doorgaans in de buurt staan van de gebouwde omgeving. Dit beperkt de kosten van de warmtenet infrastructuur. Verdere toelichting en uitwerking van dit potentieel kan worden teruggevonden in de Datacenter Kansenkaart.

Eerder onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA) naar het gehele Nederlandse potentieel van datacenter restwarmte wees op een CO2-reductie van 600 kiloton, ofwel 17,5% van de opgave van 3,4 mton van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving.

Win-win situatie

Digitalisering en energietransitie gaan hand in hand. “Het gebruik van restwarmte uit datacenters kan de energietransitie versnellen. De steeds verdergaande digitalisering zorgt voor een continue groei van de datacenter sector en dus het warmtepotentieel. Als één van de grootste datahubs ter wereld kan Nederland daarom ook internationaal een leidende rol op zich nemen”, ziet Grove. “Datacenters voorzien inmiddels in een groot gedeelte van hun energiebehoefte door middel van duurzame elektriciteit. Door gebruik van restwarmte wordt deze duurzame energie dan twee keer benut. En daarnaast kan het datacenter ook van de retourkoude uit de gebouwde omgeving profiteren.

Over de Dutch Data Center Association

Dutch Data Center Association (DDA) is de brancheorganisatie van datacenters in Nederland, fundament van de digitale economie. Stichting DDA verbindt inmiddels 90% van de marktleidende datacenters in Nederland met een missie: het versterken van de economische groei en het profileren van de datacenter sector naar de overheid, media en samenleving. Wij verwoorden de standpunten van de industrie met betrekking tot regelgeving en beleidskwesties en werken daarin in een zo’n breed mogelijke coalitie.

De DDA heeft vier focusgebieden: energie, duurzaamheid, onderwijs & arbeidsmarkt en economie & promotie. We zetten ons in op het verbeteren en vergroenen van onze stroomvoorziening. We zijn actief op het gebied van duurzaamheid en vooral op het hergebruik van datacenter restwarmte. In goede samenwerking met het onderwijs proberen we leerlingen te interesseren om voor deze industrie te kiezen. Tot slot promoten we onze industrie middels events en publicaties in binnen- en buitenland, en onze positie als Digital Gateway to Europe als digitale mainport.

We leveren tevens een bijdrage aan technische normen waarmee de datacenter industrie zich in Nederland en daarbuiten verder kan onderscheiden en we faciliteren onze leden en partners actief met informatie over relevante marktontwikkelingen tijdens onze vele (interne) events en via vele mediakanalen.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht