Industry Wire

Uitreiking eerste studieboek voor eHealth

Online therapie, zorg-op-afstand, telemedicine: eHealth is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bij eHealth gaat het niet alleen om technologie, maar ook om connectiviteit, participatie en zorginnovatie. Bovenal gaat het om de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten. Voor een verdere implementatie van eHealth is goed onderwijs van groot belang. De studenten van vandaag zijn tenslotte de zorgprofessionals van morgen. De Universiteit Twente en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bieden op 15 oktober in Den Haag Nederlands’ eerste wetenschappelijke studieboek over eHealth aan. Drs. Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) neemt het eerste exemplaar van ‘Improving eHealth’ in ontvangst.

Het studieboek ‘Improving eHealth’ is gebaseerd op recent onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Twente en het RIVM. In het boek komen praktijk en theorie aan bod van het ontwerpen, implementeren of evalueren van technologie in de zorg. Hoe richt je bijvoorbeeld een webportaal in zodat patiënten het ook daadwerkelijk gaan gebruiken? Of: welke factoren zijn belangrijk bij het ontwerpen van een succesvolle eHealth toepassing?

In het verlengde van het boek is er een online kennisplatform – eHealthwiki.org – met een leidraad waarmee gemeten kan worden of bepaalde instrumenten effectief zijn. Door de vele voorbeelden op het gebied van slimme eHealth ontwerpen kan het boek breed ingezet worden in Nederland en daarbuiten, voor nascholing bij zorginstellingen of als studieboek voor bachelor- en masterstudenten van universiteiten en Hogescholen. Het is ook geschikt voor professionals betrokken bij eHealth implementatie. Hoofdredacteur dr. Lisette van Gemert-Pijnen (UT): “Masterstudenten van de UT gebruiken het boek dit jaar al in hun opleiding Psychologie, Bestuurskunde of Gezondheidswetenschappen. Ook in het hbo wordt het gebruikt, bijvoorbeeld voor de master Advanced Health Informatics Practice (InHolland).”

Over de auteurs:
Lisette van Gemert-Pijnen is UHD aan de UT, vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie en hoofd van het Center voor eHealth Research & Disease Management. Zij geeft leiding aan (internationale) eHealth onderzoeks-en promotieprojecten.

Hans C. Ossebaard is als eHealth expert verbonden aan het RIVM en het Zorginstituut Nederland (CVZ). Hij geeft onderwijs en doet onderzoek naar ePublic Health o.m. in samenwerking met het Center for eHealth Research van de Universiteit Twente.

Oscar Peters is ‎onderwijsdirecteur van de Faculteit Management en Bestuur (MB) van de Universiteit Twente. Hij publiceert regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften over het gebruik en de effecten van (nieuwe) media en ICT.

Over drs. Rien Meijerink:
Drs. Rien Meijerink neemt het eerste exemplaar in ontvangst omdat hij op vele manieren betrokken is (geweest) bij onderwijs, technologie en zorg. Als secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, als voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), als voorzitter Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum in Rotterdam (Erasmus MC), en tegenwoordig als voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), als adviseur bij PBLQ HEC en als voorzitter van de ZonMw programmacommissie eHealth.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht