Industry Wire

Geplaatst door TU/e

Uniek ‘studententeam-onderwijs’ officieel van start bij TU Eindhoven

Je kunt hier als student een slim idee lanceren, geïnspireerd raken door andere knappe koppen of de basis leggen voor een nieuwe innovatie. TU/e innovation Space is een plek waar studenten leren hoe je interdisciplinair samenwerkt, onderneemt en in concrete uitdagingen en doelen denkt. Deze professionele vaardigheden doe je normaal gesproken alleen in de praktijk op, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een studententeam. Maar als enige in Nederland biedt de TU/e het nu aan als onderdeel van het reguliere onderwijs. Dit om tot flexibele ingenieurs te komen die klaar zijn voor een snel veranderende samenlevering. De innovation Space van de TU/e wordt donderdag 15 november officieel geopend in het Matrixgebouw.

Bas Verkaik maakte twee jaar geleden met het studententeam STORM in 80 dagen een reis om de wereld op een elektrische motor. Niet alleen volbrachten ze hiermee een zeer uitdagende missie waar ze twee jaar naartoe werkten, het leverde hem unieke ervaringen op. “We werkten interdisciplinair, dachten creatief, werkten nauw samen met industriële partners en dat onder hoge tijdsdruk.”

Ingenieur van de toekomst

Een greep uit de vele studententeams die de TU/e rijk is. Linksvoor Bas Verkaik met zijn elektrische motor STORM. Foto: Bart van Overbeeke
Die manier van werken kwam volgens Verkaik niet aan bod in de studie, maar is eigenlijk voor alle studenten relevant. “Het zijn professionele skills die steeds onmisbaarder worden als ingenieur of onderzoeker”, zegt hij. “Uitsluitend theoretische kennis wordt steeds minder belangrijk. De ingenieur van de toekomst is flexibel en moet mee kunnen gaan in de snelle veranderingen in de maatschappij.”

Vier pijlers
Om onderwijs te kunnen bieden die juist deze waardevolle ‘studententeam-ervaringen’ overbrengen trad Verkaik toe tot het team dat onder Isabelle Reymen de TU/e innovation Space op poten zette. De uiteenlopende vakken die studenten kunnen volgen zijn een combinatie van theorie en praktijk. Verkaik: “Het gaat daarbij specifiek om vier pijlers: werken in interdisciplinaire teams, ‘challenge-based’ onderwijs, systeemdenken en ondernemend denken en handelen.”

Aantrekkelijk gebouw
Ruim een jaar geleden begon de TU/e innovation Space als pilot in het Gaslab gebouw op de TU/e-campus. “Dat was bedoeld om te testen en te leren, nu gaan we opschalen”, zegt Verkaik. Dat kan in het gebouw Matrix, dat inmiddels volledig heringericht is als de thuisbasis van de innovation Space; een grote open ruimte met veel plaats om te ontwerpen en ondernemen. “ We hebben nu een aantrekkelijk gebouw, waar studenten komen om te leren en te werken”, aldus Verkaik.

Teams en ondernemers kunnen binnen de innovation Space aan de slag met hun idee en bijvoorbeeld tot een eerste prototype komen.

Spike Mobility
Zelf gaf Verkaik het goede voorbeeld. Hij startte met zes studenten uit het voormalige STORM-team het bedrijf SPIKE, waarbij ze elektrische aandrijfcomponenten ontwikkelen voor elektrische voertuigen. Verkaik: “We kunnen onze kennis vanuit STORM nu concreet toepassen. Door de ontwikkeling en productie van batterijmodules, stellen we andere voertuigfabrikanten in staat om veilige en duurzame elektrische voertuigen op de markt te zetten.

Donderdag 15 november, van 17.00u tot 19.00u, is de officiële opening van het Matrixgebouw als locatie voor de TU/e innovation Space. Vanaf 15:00u zijn de ruimte en de projecten al te bekijken.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht