Universiteit lanceert ‘KU Leuven blogt’

De KU Leuven lanceert een groepsblog voor en door studenten en personeel van de universiteit. De site wil hen een platform geven om in discussie te gaan met elkaar én met het grote publiek over onderzoek, onderwijs, maatschappelijke en universitaire thema’s.
Meer dan 140 tekens
www.kuleuvenblogt.be gaat van start met opiniestukken, examentips van professoren aan studenten en overpeinzingen over het mythische woord ‘de blok’. Waarom een groepsblog lanceren in een tijd waarin veel mensen aan 140 tekens genoeg hebben? “We merkten dat heel wat academici graag naar buiten treden over de details van hun onderzoek. Niet alleen op Twitter, maar ook met langere teksten. We zijn daar heel blij mee en moedigen het graag aan. Wetenschappers die niet alleen onderzoek doen, maar ook de tijd nemen om erover te communiceren zijn een belangrijke meerwaarde voor de universiteit”, zegt Sarah Somers, socialemediaredacteur op de Nieuwsdienst van KU Leuven.
Multimediaredacteur Julia Nienaber vult aan: “Dat was de aanzet, maar al snel merkten we dat er onder het personeel en de studenten ook veel mensen in discussie wilden gaan rond onderwerpen die de universitaire gemeenschap aangaan: onderwijs, onderzoek, maar ook gewoon het dagelijkse reilen en zeilen aan de universiteit.”
Eigen naam
Professoren, onderzoekers, medewerkers en studenten worden uitgenodigd om een bijdrage te schrijven voor de nieuwe blog. Dit doen ze in eigen naam en zonder dat de redactie van ‘KU Leuven blogt’ daarin tussenkomt. Bloggers kunnen hun menig delen, discussiëren over hete hangijzers, hun onderzoek voorstellen, filosoferen over de universiteit, …
“Onderzoekers die meedoen aan het maatschappelijk debat worden door hun collega’s wel eens scheef bekeken. Met deze blog willen we niet alleen een platform bieden voor die meningen, maar ook een duidelijk signaal geven: deelnemen aan het maatschappelijk debat is óók een deel van onze opdracht, en wij willen onze mensen daarin steunen”, aldus Julia Nienaber.
De blogposts worden onderverdeeld in vier grote thema’s: opinie, onderwijs, onderzoek en universiteitsleven. Ook internationale studenten en onderzoekers kunnen er hun ei kwijt. Hoewel de meeste artikels in het Nederlands geschreven worden, zijn ook Engelstalige teksten meer dan welkom. Zij krijgen een plaats onder het aparte tabblad ‘English’.
Oproep
“Deze blog kan alleen maar bestaan dankzij de bijdragen van personeel en studenten. Natuurlijk zijn we nog op zoek naar mensen die een blog willen schrijven. Geïnteresseerden kunnen ons contacteren via nieuws@kuleuven.be”, zegt Sarah Somers. “Ook als je niet goed weet hoe het aan te pakken, of als je een eigen blog wil opstarten, helpen we je graag op weg,” sluit Julia Nienaber af.
De blog wordt vandaag gelanceerd, maar draaide al een tijdje proef. Zo werd een opiniestuk van de decaan van geneeskunde over contingentering al 12.000 keer gelezen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.