Industry Wire

Geplaatst door Universiteit Twente

UT en Meta AI creëren “digitale mensen” die complexe bewegingen leren

Onderzoekers verbonden aan Meta’s Artificial Intelligence Research Lab (Facebook) in de V.S. en aan het Neuromechanical Modelling and Engineering Lab van de Universiteit Twente (onder leiding van prof.dr.ir. Massimo Sartori) hebben samen het open-source framework MyoSuite ontwikkeld, dat geavanceerde musculoskeletale modellen combineert met hypermoderne kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). De AI-gestuurde digitale modellen in MyoSuite kunnen leren om complexe bewegingen uit te voeren en om interactie te hebben met assisterende robots, iets waarvoor anders langdurige experimenten met menselijke proefpersonen nodig zouden zijn.

Meta plaatste onlangs een artikel over dit onderwerp op hun Tech@blog.

Modellering en simulatie zijn tegenwoordig net zo belangrijk voor de gezondsheidstechnologiesector als ze voor de vooruitgang van de moderne auto-industrie zijn geweest. Professor Massimo Sartori: “Als we erin slagen de uitkomst van robottherapie vooraf te voorspellen, dan kunnen we deze therapie optimaal afstemmen op een patiënt en een echt gepersonaliseerde en rendabele behandeling bieden.”

MyoSuite ondersteunt de co-simulatie van AI gestuurde musculoskeletale systemen die fysieke interactie hebben met assisterende robots zoals exoskeletten. Met MyoSuite kunnen biologische verschijnselen zoals spiervermoeidheid, sarcopenie (een vorm van spieratrofie), peesscheuring en herstel van de peesfunctie gesimuleerd worden. Bovendien kan middels simulatie het ontwerp en de aansturing van assisterende robots geoptimaliseerd worden, zodat ze kunnen worden ingezet om beweging te herstellen na letsel.

Professor Massimo Sartori: “Dit alles wordt bereikt door geavanceerde musculoskeletale modellen te combineren met geavanceerde kunstmatige intelligentie, met als resultaat een optimale synthese van het bewegingsproces.”

Doordat onze zenuw-en spiermodellen fysiologisch precies kloppen en onze simulaties de fysieke realiteit exact nabootsen, zijn ook de door AI gestuurde bewegingen en processen uiterst realistisch.

MyoSuite biedt nieuwe mogelijkheden om de iteratiecyclus bij het ontwerpen van een exoskelet en door robots ondersteunde behandelingen te verkleinen, iets waarvoor normaal gesproken langdurige experimenten met echte personen nodig zouden zijn.

“We hopen dat de diverse functies die door ons framework ondersteund worden nieuwe inzichten zullen opleveren in neuromechanische systemen die interactie hebben met kunstmatig intelligente robots.”

Meer informatie
Meta AI-onderzoek: dr. Vikash Kumar en dr. Vittorio Caggiano
Universiteit Twente, NMEL: Prof. Massimo Sartori, dr. Huawei Huang, dr. Guillaume Durandau. https://sites.google.com/view/myosuite/myosuite?authuser=0 en https://pypi.org/project/MyoSuite/

Dit onderzoek werd deels gefinancierd door het ICT-10 Project SOPHIA (871237) en deels gefinancierd door het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie (in het kader van de startsubsidie INTERACT (803035) van de Europese onderzoeksraad (European Research Council, ERC).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht