Industry Wire

Geplaatst door JW Verzekeringen

Verzekeraars met nieuw transparant schadevrije jaren systeem

Veel zakelijke rijders weten niet waar ze aan toe zijn als het gaat om hun schadevrije jaren. En dat is niet gek. Elk jaar opnieuw levert het een hoop vragen op. Hoeveel jaren zijn er nou eigenlijk opgebouwd? Wat gebeurt er bij schade? En hoe zit dat met overstappen naar een andere verzekeraar? Om die chaos een beetje op te lossen, komt er nu een nieuw systeem dat wél duidelijkheid biedt. Vanaf 1 juli 2024 is dat veranderd en werken alle verzekeraars met een nieuw, centraal en vooral transparant systeem voor schadevrije jaren. Handig, want daarmee kunnen zowel jij als je verzekeraar altijd en overal zien hoeveel jaren je precies hebt. Geen giswerk meer bij het invullen van offertes of bij de aanvraag van een premie voor een verzekering zakelijke auto.

Je ziet niet alleen het aantal maar ook hoe het is opgebouwd

Dit nieuwe systeem laat niet alleen zien hoeveel schadevrije jaren je hebt, maar ook waar die vandaan komen. Dus niet meer alleen een kaal getal, maar gewoon helder inzicht in hoe die jaren zijn opgebouwd. Wanneer begon je verzekering, heb je ooit een schade geclaimd, is er iets afgetrokken door een overstap? Alles wordt netjes bijgehouden en is inzichtelijk voor zowel jou als de verzekeraar. En dat is geen overbodige luxe, zeker niet als je zakelijk rijdt en je niet voor verrassingen wilt komen te staan bij het afsluiten van een nieuwe polis of wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfsbus verzekeren wilt, dan is het wel zo fijn om precies te weten hoe je ervoor staat. Geen vaag gedoe meer of eindeloze telefoontjes om informatie boven tafel te krijgen. Gewoon duidelijk, zwart op wit.

Zakelijke verzekeringen krijgen meer tijd voor de overgang

Verzekeraars hebben hun handen vol aan het invoeren van dit nieuwe systeem. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Voor particuliere polissen geldt een overgangsperiode van zes maanden. Dat is al best kort, maar voor zakelijke verzekeringen ligt de lat nog ietsje lager. Daar krijgen verzekeraars 24 maanden de tijd om hun systemen op orde te brengen. En die extra tijd is geen overbodige luxe, want bij zakelijke klanten komt er vaak meer administratie kijken. Reden genoeg om hier tijdig mee te beginnen dus.

Niet alles verandert

Ondanks alle vernieuwing blijven verzekeraars nog steeds zelf bepalen hoe ze schadevrije jaren meenemen in de berekening van de premie. Ze mogen dus ook gewoon blijven werken met hun eigen Bonus/Malus-ladders, en daar zitten best wat verschillen in. Bij de één krijg je al snel flinke korting, terwijl je bij de ander na één schade al een paar treden omlaag dondert. Wat wél verandert, is hoe de schadevrije jaren zelf worden weergegeven. Het nieuwe systeem laat alleen nog maar de écht opgebouwde jaren zien. Dus geen opgepoetste cijfers meer of slimme trucjes waarmee het mooier lijkt dan het is. Gewoon de harde werkelijkheid, zoals die hoort te zijn. Voor de klant een stuk duidelijker, en voor de verzekeraar ook minder ruimte voor misverstanden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht