Industry Wire

Geplaatst door Start it X

Vlaamse medewerkers innoveren overheidsdiensten met Sandbox Vlaanderen en Start it X

Brussel, 15 december 2020 – Sandbox Vlaanderen, de experimentele ‘zandbak’ van de Vlaamse overheid, wil met drie ambitieuze innovatieprojecten van interne medewerkers de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven verbeteren. Drie teams met ondernemingszin zullen binnen het acceleratietraject van innovatie-expert Start it X hun creatieve ideeën verder ontwikkelen tot een praktisch model. 

De coronacrisis brengt de nood aan innovatie voor bedrijven in een stroomversnelling. Ook voor de Vlaamse overheid. De beperkte fysieke contacten tijdens de pandemie zorgen ervoor dat de digitale dienstverlening snel en efficiënt een oplossing moet kunnen bieden voor de huidige uitdagingen.

Vlaams Minister-President Jan Jambon vertelt: “Met het intrapreneurshiptraject van Sandbox Vlaanderen gaan we op zoek naar innovatieve ideeën die de dienstverlening naar de burgers of ondernemingen ten goede komen. We bevorderen de innovatiecultuur binnen de Vlaamse overheid door medewerkers zélf ideeën te laten aanreiken en hen de kans en ondersteuning te bieden om die ideeën nadien verder te ontwikkelen.”

Lode Uytterschaut, CEO en founder van Start it X, legt uit: “Veel bedrijven en overheden willen wel innoveren, maar beschikken vaak niet over het juiste kader om die intrapreneurs te begeleiden. Met Start it X gebruiken we onze jarenlange ervaring met het coachen van meer dan 1.000 start-ups om organisaties hierbij te helpen. Dat doen we door de experimentele start-up mindset te introduceren bij de medewerkers, en indirect ook in de hele organisatie.”

an idee tot proof of concept

Onder het motto ‘Succes is goed, falen is niet erg’ dienden vijftien medewerkers een voorstel in. Na een intensieve bootcamp voor de vijf weerhouden projecten, begeleid door het innovatieteam van Start it X, werden uiteindelijk drie projecten geselecteerd.

De winnende teams zullen van december 2020 tot maart 2021 hun businessidee uitwerken tot een proof of concept, met de ondersteuning van een vaste Start it X-coach. Daarnaast kunnen de intrapreneurs ook een beroep doen op andere experts uit het Start it X-ecosysteem, in functie van hun noden. In april 2021 zullen de drie teams hun oplossing demonstreren tijdens een live showcase.

“Start it X begeleidt de teams professioneel en stap voor stap bij het verder uitwerken van hun ideeën.” zegt Stephane Coppens, coördinator van Sandbox Vlaanderen. “Door onze intrapreneurs kansen te geven én intensief te laten begeleiden, realiseren we niet alleen waardevolle oplossingen voor de burger. We inspireren ook onze medewerkers om creatief mee te denken over de toekomst van de dienstverlening. Medewerkers met zin voor ondernemen kunnen hun ei kwijt in deze projecten, en dat stimuleert hun jobtevredenheid.”

Dit zijn de drie projecten van Sandbox Vlaanderen die verder ontwikkeld worden in samenwerking met Start it X:

  • Actueel inkomen via SOLID: met een API en digitale kluis willen Informatie Vlaanderen, het Agentschap Uitbetaling Groeipakket en FONS burgers meer controle geven over hun gevoelige gegevens online én ervoor zorgen dat de overheid de correcte informatie heeft om bijvoorbeeld snel te beslissen over uitkeringen. Momenteel is de Vlaamse overheid afhankelijk van de gedateerde inkomensgegevens uit de belastingaangifte. Daardoor krijgen mensen niet altijd waar ze recht op hebben. SOLID biedt een oplossing, met respect voor privacy en de bescherming van persoonlijke gegevens.
  • Automatisch antwoord voor eerstelijnsvragen van ondernemers: dit project van VLAIO zet artificiële intelligentie in om geautomatiseerde (ontwerp)antwoorden te formuleren op vragen van ondernemers. Zo krijgen die sneller hulp. De technologie zorgt ook voor administratieve tijdswinst dankzij de automatische rapportering.
  • VRaagmaAR: dit project zet Virtual en Augmented Reality (VR en AR) in om technici van de Vlaamse overheid vanop afstand bij te staan met een interactieve hulplijn. De technologie laat experts niet alleen toe mee te kijken en advies te geven, maar ook via een ‘virtuele laag’ in real time zaken aan te duiden, in 3D te annoteren en te coachen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht