Industry Wire

Geplaatst door Florami

Vlaamse start-up innoveert met online verhuursysteem voor kunstbloemen

Al wie ooit een bruiloft organiseerde, weet dat verse bloemen best prijzig zijn. Een pijnlijke vaststelling, want eigenlijk beleef je er maar één dag plezier aan. Wat als je bloemen na een feest gewoon kon terugsturen en zo een flink bedrag kon uitsparen? Met dit idee overtuigde Florami al meer dan vijftig bruidsparen in Vlaanderen en Nederland. De jonge start-up kent succes met een online verhuurservice voor zijden bloemen gericht op bruiloften en events.

“Verloofde koppels zien verse snijbloemen steeds meer als een bron van verspilling, zeker in de context van een trouwfeest,” vertelt Elien Verstraeten, oprichter van Florami. “Het is niet logisch om honderden euro’s uit te geven aan bloemen die na één avond al op de afvalhoop belanden. Koppels stellen zich vragen bij de ecologische en financiële gevolgen.” Volgens een recente Fairtrade studie veroorzaakt een bos van 20 Hollandse rozen een uitstoot van 27 kilogram CO2. Dit is meer dan de uitstoot van één kilogram rundsvlees, dat verantwoordelijk is voor 24 kilogram CO2, aldus de website van de Belgische vleessector. Er is duidelijk nood aan een duurzaam alternatief voor de vervuilende sierteelt.

Net zo mooi als verse bloemen

Zo’n vijftigtal bruiden hebben al gekozen voor de circulaire zijden bloemen van Florami sinds de lancering vorig jaar. “Onze klanten krijgen vaak te horen dat hun gasten niet eens doorhadden dat de bloemen van zijde waren,” zegt Elien. “De kwaliteit van zijden bloemen is de laatste jaren enorm verbeterd, waardoor je eigenlijk geen verschil meer ziet met verse bloemen.”

Bloemen kiezen vanuit je luie zetel

Het plannen van een bruiloft vraagt veel tijd en energie. Lange gesprekken met een bloemist passen zelden in het drukke schema van werkende koppels. Het opvragen, bespreken en vergelijken van offertes sluit ook niet aan bij de manier waarop we gewend zijn te shoppen: online en altijd beschikbaar. Florami speelt hierop in met een webshop waar je met slechts enkele klikken alle bloemendecoraties kunt reserveren. Een paar dagen voor het feest worden de bloemen per post bij je thuis bezorgd. Nadien kunnen klanten de bloemen eenvoudig en kosteloos retourneren in hun originele verpakking met behulp van een voorgefrankeerd postetiket. “Vergelijk het met Bloomon, maar dan voor bruidswerk,” verklaart Elien.

Florami ondertekent de Green Deal Huren en Delen

Dankzij het doordachte verhuursysteem heeft Florami maar liefst 400 bloemstukken van de afvalhoop gered in 2023. Ondanks dit succes heerst er nog steeds veel onbegrip over het concept van huren en delen. Een nieuw samenwerkingsverband van de Vlaamse Overheid, de Green Deal Huren en Delen, wil daar verandering in brengen. Samen met andere circulaire start-ups zet Florami haar schouders onder dit initiatief om de voordelen en het gebruiksgemak van gedeelde consumptie te promoten.

Over Florami

Florami is een Belgische start-up die kunstbloemen verhuurt voor huwelijken en evenementen. Elk bloemstuk wordt met de hand samengesteld volgens onze eigen ontwerpen in het atelier in Sint-Niklaas. Klanten kunnen de bloemencreaties eenvoudig bestellen via onze webshop. De bloemen kunnen worden opgehaald of per pakketpost geleverd. Florami biedt klanten een circulair, zorgeloos en betaalbaar alternatief voor verse snijbloemen tijdens hun huwelijksfeest of andere speciale gelegenheid.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht