Industry Wire

Geplaatst door Roessingh

Voorkomen is beter dan genezen; MICT SensoRun project van start

Onlangs is het MICT SensoRun project van start gegaan. In dit project werkt een consortium van kennisorganisaties samen aan de ontwikkeling van twee systemen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van en/of sneller laten herstellen van hardloopblessures en daarmee aan het verbeteren van de loopprestaties. Dit zal leiden tot “Life Long Running”. Het consortium bestaat uit SensoRun BV, Roessingh Research and Development, Universiteit Twente (Revalidatiegeneeskunde en Technologie) en Universitair Medisch Centrum Utrecht (afdeling Revalidatie & Sport).

Hardlopen is een zeer populaire sport. Alleen al in Nederland lopen zo’n 2 miljoen mensen wel eens, of regelmatig, hard. Helaas wordt hardlopen ook gekenmerkt door hoge blessurecijfers. Doel van het project MICT SensoRun is het ontwikkelen van twee systemen, ‘SensoRun Fysio Assist’ en ‘SensoRun Coach Assist’, die zullen bijdragen aan de preventie van hardloopgerelateerde blessures.

Met behulp van de binnen het MICT SensoRun project te ontwikkelen meetsystemen kan de individuele looptechniek van een (geblesseerde) loper in kaart worden gebracht. Op basis hiervan kan met het systeem SensoRun Coach Assist een mogelijk blessurerisico worden vastgesteld, zodat gericht kan worden getraind op het voorkomen hiervan. SensoRun Fysio Assist bepaalt op basis van de metingen wat de belangrijkste aandachtspunten zijn om te trainen voor een goed herstel van mensen die een hardloopblessure hebben.

Beide systemen werken op basis van bewegingssensoren die draadloos communiceren met een smart device (smart phone, tablet, smart watch). Het smart device verwerkt de verzamelde informatie van de bewegingssensoren en geeft real-time feedback op de looptechniek aan de coach en/of therapeut. Daarnaast wordt informatie ook doorgestuurd naar een externe server voor meer diepgaande analyse. De te ontwikkelen systemen zullen in de praktijk worden getest bij zowel niet geblesseerde lopers als geblesseerde lopers.

Het MICT SensoRun project maakt gebruik van de kennis die Roessingh Research and Development en SensoRun hebben opgedaan binnen de MeasuRun projecten. Hierbij werd de looptechniek van hardlopers nauwkeurig in 3D in kaart gebracht en werd een verband gelegd tussen veranderingen in looptechniek en het ontstaan van blessures.

Het MICT SensoRun project wordt gefinancierd door de Provincie Overijssel uit het subsidieprogramma maatschappelijke ICT diensten Overijssel. Het doel is uiteindelijk de grootschalige uitrol van beide systemen op basis van ICT. De looptijd van het MICT project is tot eind april 2018.

Over de MICT SensoRun consortium partners:

SensoRun BV.

SensoRun “Sensor based running solutions” is een jonge startup met als doel het ontwikkelen van een feedback systeem voor hardlopers op basis van analyse van de hardlooptechniek met inertiële bewegingssensoren om blessures te voorkomen en prestaties te verbeter.

Roessingh Research and Development.

Roessingh Research and Development (RRD) is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op het gebied van de revalidatietechnologie en telemedicine. RRD heeft jarenlange ervaring in de bewegingsanalyse op het gebied van zowel revalidatie als sport.

Universiteit Twente, MIRA instituut, faculteit CTW, afdeling Biomechanische Werktuigbouwkunde, leerstoel revalidatiegeneeskunde en technologie.

De vakgroep Biomedische werktuigbouwkunde van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen is gespecialiseerd in de applicatie van biomedische technologie. Haar onderzoek richt zich op de interactie tussen het menselijk bewegingsapparaat en medische hulpmiddelen. Resultaat van dit onderzoek heeft geleid tot verschillende innovatieve medische hulpmiddelen.

Universitair Medisch Centrum Utrecht (afdeling Revalidatie & Sport)

De afdeling Revalidatie & Sport van het Universitair Medisch Centrum heeft jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek, behandeling en advies bij chronische sportblessures van het houdings- en bewegingsapparaat. Een voorbeeld hiervan is de Mobility Clinic. In deze Mobility Clinic werken verschillende medische specialismen samen om sporters met complexe problemen aan het bewegingsapparaat te behandelen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht