Werknemers willen degelijke audio – en hun managers zouden daar gehoor aan moeten geven

Tot vorig jaar, zeker vóór de pandemie, was iedereen het erover eens: laptops zijn de voornaamste tools voor thuis- en hybride werken. Maar na twee jaar werken met de beperkingen die de pandemie ons oplegt, staan we er ineens anders tegenover. In zakelijke omgevingen wordt het belang van audiotechnologie intussen hoger ingeschat dan dat van laptops.
Volgens een nieuw onderzoek van EPOS – ’Investeren in het luistertijdperk: het belang van audio in een nieuwe wereld’ – vindt 86% van de zakelijke besluitvormers dat audiotechnologie het afgelopen jaar enorm aan belang heeft gewonnen. Het management van heel wat bedrijven handelt er ook naar; 72% zegt nu meer uit te geven aan audioapparatuur. Ze willen namelijk dat hun medewerkers met een beter product aan de slag kunnen gaan.
Hoe heeft audio, in dit tijdperk van hybride werken, de laptop voorbijgestreefd?
Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren die meespelen bij het ontstaan van dit nieuwe inzicht. Vroeger was werken op afstand veelal een kortetermijnoplossing. Iets grondig bespreken werd gewoon uitgesteld totdat iedereen eens samen aan tafel kon zitten. In de tussentijd volstonden tools als e-mail en instant messaging om al eens kort te overleggen.
Maar door de pandemie konden we elkaar gedurende een lange tijd niet meer persoonlijk ontmoeten en dus moesten we het anders aanpakken. Oplossingen om op allerlei locaties helder en doeltreffend te communiceren waren dus meer dan ooit nodig.
Het groeiende belang van audio kunnen we echter niet alleen aan COVID-19 toeschrijven.
Uit het onderzoek blijkt dat het belang van degelijke audio ook nu, ruim twee jaar na het begin van de pandemie, nog steeds toeneemt. Naarmate medewerkers meer en meer vertrouwd raakten met hybride werkprocessen, ontdekten velen de voordelen ervan. Ze zien een gunstige invloed op hun productiviteit, maar ook op de balans tussen werk en privé. Maar naast deze positieve effecten heeft het hybride werken ook een niet te onderschatten potentiële schaduwzijde. Haperingen, te veel achtergrondlawaai en de slechte kwaliteit van virtuele vergaderingen – vaak het gevolg van minderwaardige audio-oplossingen – leiden tot ergernis, concentratieverlies en in sommige gevallen zelfs tot een digitale burn-out.
Financiële ondernemingen lopen voorop
Wereldwijd onderkennen directies deze problemen en verhogen daarom hun audio-investeringen. Maar hun aanpak verschilt aanzienlijk per regio. In China bijvoorbeeld stelde 80% van de respondenten dat hoogwaardige audioapparatuur essentieel is en was 93% bereid om meer te betalen voor kwaliteit. Respondenten uit de VS daarentegen waren het minst geneigd om meer geld uit te geven voor kwaliteit (58%). Met 74% zitten België en Nederland in de middenmoot.
Uit het onderzoek bleek ook dat men per sector anders denkt over de prioriteit die hoogwaardige audiotechnologie verdient. Zo is de financiële sector koploper als het aankomt op investeren in audioapparatuur voor medewerkers. Hier liggen de verwachte investeringen het hoogst (71% van de respondenten denkt dat die zullen stijgen) en ook zegt 46% van plan te zijn om elk jaar te investeren.
Overleg met medewerkers vormt de sleutel tot efficiënte audio-investeringen
Hoewel audiotechnologie nu dus prominenter in beeld is bij de zakelijke beslisser, zien ze nog niet zo goed hoe en waar ze precies moeten investeren. Dat probleem is makkelijk op te lossen: door beter overleg met medewerkers over de veranderende eisen van hun functie en hoe organisaties hen daar het best bij kunnen helpen. Gelukkig is ongeveer 70% van de bedrijfsleiders het erover eens dat overleg met medewerkers essentieel is, als er beslissingen moeten worden genomen omtrent investeringen in audio.
Veel bedrijfsleiders erkennen ook dat er ruimte is voor verbetering aan het interne beleid rond thuis- en hybride werken. Zo geeft 88% aan dat er behoefte is aan een beter beleid en aan een betere regelgeving. Organisaties hoeven echter niet te wachten op eventuele wetswijzigingen. Managers die het beste voor hebben met hun personeel en tegelijk hun productiviteit willen handhaven en talent willen aantrekken, doen er goed aan om te luisteren naar wensen van hun personeel en te investeren in hoogwaardige audio oplossingen voor kantoor en thuis.
– Arnoud Dolle, Sales Director Benelux bij EPOS
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.