WhatsApp tijdens werktijd kost werknemer EUR 1.500

Kan veelvuldig whatsappen en/of gebruik van social media tijdens werktijd worden bestraft? Het antwoord is JA!
Tegenwoordig maken veel werknemers gebruik van een door de werkgever beschikbaar gestelde mobiele telefoon. Op welke manier kun je het privégebruik van een dergelijke telefoon beperken?
Duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer over het privégebruik, whatsappen en/of gebruik van social media met een door de werkgever beschikbaar gestelde mobiele telefoon (tijdens werktijd) voorkomt problemen. Ontbreken deze afspraken, dan kan dit namelijk leiden tot onduidelijkheid over de vraag of en in hoeverre het gebruik van WhatsApp en/of social media met een mobiele telefoon (tijdens werktijd) überhaupt is toegestaan.
In een recente zaak heeft een goede vastlegging van de gemaakte afspraken tot een verrekening van het salaris geleid. De werkgever had in een bedrijfsreglement opgenomen dat “incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden” was toegestaan. Ondanks deze regel, had een werknemer een groot aantal WhatsApp-berichten verstuurd. De rechter oordeelde dat het veelvuldig gebruik van WhatsApp voor privédoeleinden tijdens werktijd, zonder dat daartoe een noodzaak bestond en zonder dat de werkgever hiervan op de hoogte was, voor rekening van de werknemer moest komen. Om de schade te berekenen werd de tijd die elk WhatsApp-bericht had gekost om te verzenden vermenigvuldigd met het uurloon van de werknemer. De schade werd in deze zaak geschat op EUR 1.500. Dit bedrag kon worden verrekend met het door de werknemer te ontvangen bedrag vanwege niet- uitbetaalde verlofuren, aldus de rechtbank.
Bron:
http://marxman.nl/nl/actualiteiten/nieuwsberichten-juridisch-inhoudelijk/veelvuldig-gebruik-van-whatsapp-tijdens-werktijd-verrekening-met-loonvordering/
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.