Deel dit artikel
-

Mobieltjes worden digi-gids voor Lowlands-bezoekers

Bezwete, gekreukte en verregende papieren programmaboekjes kunnen tot de verleden tijd behoren voor bezoekers van het Lowlands-festival. Door een goedkoop sms'je te sturen, krijgen de muziek- en kleinkunstfans het complete programma en een plattegrond van het festivalterrein toegestuurd.

Het Amsterdamse bureau The Saints ontwikkelde in opdracht van festivalorganisator Mojo Concert een digitale programmagids voor mobiele telefoons. De applicatie is 90 kilobyte groot en wordt aangevraagd door een sms'je te sturen tegen het reguliere tarief, geen dure premiumprijzen. De festivalganger krijgt vervolgens een downloadlink waarmee hij voor hooguit een paar dubbeltjes het programma in zijn telefoon kan 'bakken'.

Vijf maanden werkte het team van Thomas Engel, directeur van The Saints, aan de applicatie. De hosting en distributie van de 'Mobile guide' is in handen van Sharewire.

Grolsch, Nokia en SNS Bank sponsorden de ontwikkeling. De telefoongidsje toont een simpel te gebruiken overzicht van een festival terrein van 1,5 kilometer en biedt informatie en biografieën van 180 bands.

"Het is geschikt voor zo´n 160 soorten mobiele telefoons”, zegt Engel. "Zolang ze maar een kleurenscherm hebben en computertaal J2ME ondersteunen, wat de meeste moderne telefoons doen, doet de gids het." Gebruikers kunnen in het programmaoverzicht met een enkele klik een artiest toevoegen aan een favorietenlijstje. Thomas Engel vervolgt: "De toepassing is ook te gebruiken voor andere muziekevenementen of grote congressen."

In volgende versies van het programma wil The Saints ook live dataverbindingen tussen het programma en een evenementenserver mogelijk maken. Daarmee is het mogelijk om, bijvoorbeeld, wijzigingen in een dagprogramma acuut te tonen op alle telefoons. "En bij muziekfestivals kun je er aan denken dat het publiek via de telefoon beoordelingen van bands geeft met sterren of een cijfer. Dat kan tot aardige situaties leiden. Een muziekrecensent kan een band een 8 geven, terwijl het publiek niet meer dan een 3 geeft."

Het startende bedrijf Mobi Productions verzorgt de exploitatie van de door The Saints ontwikkelde technologie. Een woordvoerder van de exploitant zegt de techniek in licentie beschikbaar te stellen. "Je kunt de software heel basaal uitvoeren, maar ook heel uitgebreid. Daarom is er niet een vaste prijs aan te geven. Gemiddeld kun je denken aan zo´n 25.000 euro."

De mobiele Lowlands-agenda is sinds dinsdagavond te downloaden. Uit statistieken van Sharewire blijkt dat de toepassing tot gisterenmiddag 1.125 keer was gedownload. Op het festivalterrein zal op 18, 19 en 20 augustus op verscheidene locaties worden gewezen op het bestaan van de mobiele gids.

Deel dit bericht

4 Reacties

Marc Fonteijn

Van harte toe te juichen dit soort initiatieven! De innovatie komt toch weer bij de (met alle respect) kleinere bedrijven vandaan. Het gaat nog even duren voordat het grote publiek zelf het weg weet te vinden naar dit soort informatie op het mobiele internet, tot die tijd zijn dit specifieke toepassingen de beste middel om diensten te leveren op mobiele telefoons. Een mobiele telefoon wordt veel meer gebruikt als een hulpmiddel om een doel te bereiken (wie speelt nu op het hoofdpodium) dan het doorzoeken van informatie zoals je dat achter een gewone pc doet. Ik hoop dat het een groot succes wordt en dat we volgens jaar niet alleen een live update hebben maar ook live streaming video vanaf het podium kunnen bekijken 😉

michel van velde

Ik hoop dat signaal opgepikt wordt door adverteerders en mediabureaus. Er ligt namelijk een groot potentieel in het versturen van relevante content, of het nu via SMS of via Bluetooth is.

David Schol

Ik heb al twee maal de SMS verstuurd, maar niets ontvangen.Geweldige service… NOT

Thalja Jimmink

hoi, ik ben naar Lowlands geweest en heb vooraf dit programma al gedownload! Ik heb het erg fijn gevonden, idd erg makkelijk zo bij de hand en de programma mogelijkheden waren ook erg prettig. Niet alleen het speelprogramma was te zien, maar ook een plattegrond en meer achtergrond informatie over de artiesten zodat ik vooraf al kon bepalen welke onbekende bands me toch wel wat leken. Ideaal dus!! Hopelijk komt er volgend jaar weer een versie uit!groetjes van een lowlandsganger

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond