Deel dit artikel
-

Super VC Tim Draper tergt Nederlandse ondernemers

Pitchen blijft moeilijk voor veel Nederlanders, zo bleek afgelopen woensdag maar weer eens tijdens een ondernemerslunch met mega-investeerder Tim Draper, tijdens Holland Innovation. Maar ondanks de trillende stemmetjes en zichtbare irritatie over de korte spreektijd, waren de gepresenteerde plannen volgens Draper van “opmerkelijk goede kwaliteit.”

"Ben je zelf eigenaar van de content? Is het gratis voor de gebruiker? Hoe snel groeit het aantal gebruikers? Ik begrijp je businesmodel nog niet, hoe verdien je nu precies je geld?" Pitchen bij een doorgewinterde venture capitalist is zenuwslopend. En dan pakte Tim Draper, die onder meer investeerde in Skype, Hotmail, Overture en Baidu, de ondernemers gisteren nog voorzichtig aan. "Normaal gesproken focus ik veel meer op de persoonlijke ambitie van de ondernemer. Waaróm doe je dit? Venture capitalisten investeren niet in ideeën, maar in mensen. En ja, je kunt in vier minuten echt een degelijk beeld krijgen van wie je voor je hebt. Je buikgevoel vertelt je ontzettend veel."

Draper, ceo van Draper Fisher & Jurvetson, was in Nederland om geld op te halen voor de Nederlandse vestiging van zijn stichting BizzWorld, dat kinderen op de lagere school kennis laat maken met het ondernemerschap. Voor 150 euro per persoon kregen zo’n twintig ondernemers ieder vier minuten tijd met Draper, waarvan 2 minuten volle spreektijd en 2 minuten Q&A. Dat concept waren de meesten duidelijk niet gewend. In plaats van hun idee voldoende te simplificeren, probeerde een aantal entrepreneur zoveel mogelijk informatie in vier minuten te proppen. Maar een enkeling had duidelijk ervaring en begon zijn presentatie handig met een anekdote, of had iets bij zich om zijn concept gewoon te laten zién.

Helden
Onder de pitchers waren onder meer Qelp (trainingsmodule voor mobile telefoon:) Izecom (e-mailencryptie), Q-go (zoeken met natuurlijke taaltechnologie), Masterpay (online betaalmethode) en OP3 (Mobile barcode scanning). Biotech startup Proteonic, dat proteïnes produceert, werd uiteindelijk door Draper en twee Nederlandse investeerders tot beste idee bestempeld. De trillende stemmetjes en zichtbare irritatie over de korte spreektijd bij de pitchers ten spijt, waren de gepresenteerde plannen volgens Draper van "opmerkelijk goede kwaliteit. Er zaten zeker vijf ideeën bij die in aanmerking zouden kunnen komen voor nadere studie." Welke dat waren laat hij in het midden.

Is Draper behalve voor de mens achter het businessplan ook gevoelig voor trends, zoals social networks en user generated content? "Wij willen niet middenin een trend zitten. Als wij een buzzword horen, weten we dat we te laat zijn. We zijn op zoek naar mensen die ons echt iets nieuws leren." Waar Draper wél warm van wordt is als een bedrijf de potentie heeft een hele bedrijfstak te elimineren, of op zijn minst met grof geweld wakker te schudden. "Hotmail viel het postkantoor aan, Google pakte de bibliotheken aan en Skype schaakt telecombedrijven. Dát is wat ik zoek. Dat soort mensen zijn helden, omdat ze iconen durven aan te pakken."

Klompen
Ook is hij geïnteresseerd in bedrijven die verderbouwen op dat soort nieuwe platformen, en bijvoorbeeld applicaties ontwikkelenen voor Skype. Add on’s noemt hij dat. "Misschien lukt het iemand om Google Earth net zo te gebruiken als Microsoft IBM heeft gebruikt." IBM ontwikkelde de PC en vervolgens ontwikkelde Microsoft er een besturingssyteem voor.

Tim Draper stond op nummer 7 in de meest recente Forbes "Midas List" – waarin de beste dealmakers in high tech en life sciences staan opgesomd. In zijn kledingstijl is daarvan weinig terug te zien. Hij draagt een kleurige stropdas met daarop kinderfiguurtjes die elkaars hand vasthouden. Draper houdt wel van een lolletje. Hij was niet te beroerd om in een supermanpak te poseren voor een omslagverhaal in het Venture Capital Journal. Tijdens Holland Innovation had hij zich voorgenomen om houten klompen te dragen, maar degene die die voor hem zou kopen, kon ze niet op tijd aanleveren.

Deel dit bericht

10 Reacties

Justus

Dan maar zonder klompen, maar hij stond er op om zijn eigen, zelf geschreven, liedje te zingen 🙂

Janneke

Ik verbaas me altijd over ondernemers die, nog voor ze starten, al hengelen naar geld. Starten met eigen middelen is pas echt ondernemen. Risico lopen met andermans geld is dat in mijn ogen gewoon niet.

Jeroen Bakker

Beste Janneke, het is te zien dat je er niet geweest bent. Bijna alle ondernemers die er aan tafel zaten werken 10+ uur per dag en hebben wel degelijk al (soms zelfs vele) betalende klanten. Risicokapitaal heb je doorgaans niet nodig om te starten, maar om te groeien. Dat kan soms niet vanuit de cashflow (investeringen te hoog) en dat is soms erg risicovol (dus banken haken af), dus pas op dat moment komen VC's in beeld.

Ron

@Janneke. Welkom in maaiveld. Begrijp helemaal niets van je opmerking.  Alle 7 Pitchers zijn al lang aan het ondernemen en hebben al iets staan en bewezen commercieel te kunnen draaien. Het hengelen naar een VC is met name voor de volgende stap uitbreiding en groei. Opereren in meer landen en uitbreidingen op productniveau. Alleen Q-go heeft volgens mij in dit lijstje niet echt een track te zijn gestart met eigen geld en business angels….  Dus allemaal ondernemers die met lef, eigen geld, een beetje hulp en veel doorzettingsvermogen zijn gestart.

Justus

Eeehm , Janneke: vc's stappen echt niet in een bedrijf wat nog niet bestaat, en zeker niet als er geen eigen geld inzit. Sommige ondernemers hebben er al een ton in zitten, maar zoeken Venture Capital om te groeien. Daarbijgeld vaak dat een VC veel wil financieren, maar niet het salaris van de odnernemer. Het is niet zo dat het luie mensen zijn die geen risico willen lopen, anders zouden ze geen onderneming beginnen.

x10

Janneke, ik denk dat je niet helemaal weet waar je het over hebt. Als je een technologisch produkt op de markt gaat zetten moet het eerst ontwikkeld worden. Daar ben je makkelijk twee jaar mee bezig, voordat je je eerste omzet maakt. Dat moet toch ergens van betaald worden? Hoe denk je dat Google en Skype e.d. zijn ontstaan?In ons land zijn de meeste bedrijven op diensten gericht, en dan heb je wel gelijk.

Boris

Beste Janneke, natuurlijk zou iedere ondernemer het liefst met eigen geld ondernemen en niet maanden kwijt zijn met pitchen voor vervelende VCs, maar soms kan het niet anders. Als jij een geweldig idee hebt waar wel 100.000 euro voor nodig is maar je hebt dat geld niet, zie je er dan gewoon vanaf? Lijkt me niet. Je probeert dan op de een of andere manier dat geld te regelen.

Sjefke

Echt ondernemen is ook uitgekiend met geld omgaan en kansen zien en nemen. Je kunt starten met één euro en proberen er in een jaar het tienvoudige van te maken. Heb je 9 euro winst. Je kunt ook proberen 99 euro te lenen. Als je de boel dan in een jaar vertienvoudigt heb je 900 euro winst.

Ron

@Janneke, begrijp helemaal niets van je reactie, typische maaiveld reactie.  Alle pitchers zijn al goed lopende bedrijven die met eigen geld en/of Business Angels zijn begonnen, ups en downs hebben gehad en met veel passie en doorzettingsvermogen er staan. Deze pitch is om hun huidige producten en diensten uit te breiden en internationaler te gaan opereren. Het geld van een VC is om na het leren lopen te gaan vliegen. Het kan met Autonome groei maar dan zal je nooit uit je innovatieve product de volledige potentie halen.

janneke

Beste Boris en anderen: ik begrijp jullie punt hoor. Natuurlijk heb je voor internationale expansie wellicht geld nodig, meer dan uit de operationele cashflow kan worden gegenereerd. Maar hoeveel van deze bedrijven gaan nu echt internationaal? Waar is de financieringsbehoefte noodzaak en bij wie is het slechts een wens om snel rijk te worden. Ik kan me nog goed die tent van Eric Bartels herinneren. Die kon ook niet zonder VC's. En vervolgens wordt dat in een paaar maanden verstookt. Daarmee heeft die de branche geen grote dienst bewezen. De hele internet bubble is natuurlijk ontstaan door een samenspel van hengelende ondernemers en geldbeluste VC's. Maar goed jullie hebben gelijk, ik ben er niet geweest.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond