Deel dit artikel
-

Microsoft via Xbox in IPTV

Softwarebedrijf Microsoft voegt IP-televisie toe aan zijn spelcomputer Xbox360 en brengt daarmee eind 2007 een multimediale set top box naar de huiskamers. In Amerika sloot het bedrijf distributieovereenkomsten met verscheidene televisienetwerken, in Europa werkt Microsoft aan IPTV samen met verscheidene telecomaanbieders.

Tijdens de opening van de consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas maakte Microsoft bekend zijn Xbox360 steviger in de huiskamer te willen nestelen door er een nieuw component aan toe te voegen. Het bedrijf probeert al jaren met weinig succes internet, het web en televisie aan elkaar te knopen maar probeert daar nu verandering in te brengen. De Xbox360 gaat fungeren als set top box voor digitale televisie. In een video-interview met Robert Scoble zegt Microsoft-baas Bill Gates: "Als we bij de introductie van de eerste Xbox hadden gezegd dat het een decoder voor tv zou zijn, had niemand ons geloofd."

De IPTV-component voor de spelcomputer is nog niet gereed. Tijdens zijn openingstoespraak op CES lieten Gates en zijn team weten dat gecombineerde spelcomputer en tv-decoder voor de decembermaand op de markt komt.

Anderhalf jaar na de lancering van de Xbox360 claimt Microsoft 10,4 miljoen exemplaren van de spelcomputer te hebben verkocht. Dat was het getal dat de verkoopteller aangaf op 31 december 2006. Dat is iets meer dan Microsoft had geschat. De helft van de Xbox-eigenaren heeft er ook een abonnement bij genomen op Xbox Live.

Met Xbox Live kunnen gamers tegen elkaar spelen via internet en nieuwe spelonderdelen kopen. Bovendien kunnen spellenspelers via audioverbindingen met elkaar kletsen, online ranglijsten bekijken voor bepaalde spellen en binnenkort ook gezamenlijk al chattend televisie kijken,

Microsoft verwacht dat het in juni 2007 6 miljoen betalende Xbox Live-gebruikers zal hebben.

Voor zijn IPTV-product sloot Microsoft distributieovereenkomsten met verscheidene tv-netwerken, onder wie Nickelodeon, Showtime en Starz. Deze bedrijven krijgen het recht om hun webt tv-producten uit te zenden naar computers met XP-opvolger Windows Vista en tegen het einde van het jaar ook naar Xbox360.

In Europa werkt Microsoft vooralsnog niet samen met tv-zenders of productiehuizen maar met telecombedrijven. Tijdens de CES-toespraak passeerden de namen van British Telecom, Deutsche Telekom, C-Com en Swisscom. Op de sites van de operators niet te herleiden of ze wederverkopers worden van de IPTV-decoder van Microsoft. Het softwarebedrijf zegt nog met 11 andere klanten proeven te voeren of deze te evalueren. Nadere details over deze klanten en hun proeven ontbreken.

Het is de vraag of Microsoft in Europa distributieovereenkomsten zal sluiten met tv-zenders of mediaproducenten. Daarmee zou het softwarebedrijf in zekere zin de concurrentie aangaan met kabelbedrijven, ondernemingen die nu overwegend het zenderaanbod op televisie bepalen. In technische en operationele zin zou de Xbox360 die rol ook kunnen vervullen.

Weblog Engadget publiceert schermafbeeldingen van de grafische interface van Xbox360 IPTV.

Microsofts aankondiging komt op het moment dat concurrent Apple op het punt staat een eigen IPTV-product op de markt te brengen. Vanavond, 7 uur Nederlandse tijd, presenteert Apple-baas Steve Jobs naar verwachting onder meer het product dat tot nog toe iTV heet. iTV is een kastje met ingebouwde harde schijf dat als draadloze koppeling fungeert tussen de computer en de televisie. Films of tv-series die via iTunes gekocht worden, zo wordt vermoed, zijn daardoor direct af te spelen op televisie. Hetzelfde geldt voor video-podcasts die via iTunes worden gedownload. Sony maakt op zijn beurt bekend een directe koppeling tot stand te brengen tussen internettelevisie en Bravia-televisies.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gijsbregt

Belangrijk voor MS is dat zij niet de telco's tegen de haren strijkt. Daarom werkt ze samen met de genoemde bedrijven (die weer MS IPTV-software gebruiken). In principe zal het model bestaan uit het kunnen ontvangen en weergeven van IPTV-pakketten die door huidige aanbieders worden aangeboden. Daarmee verwordt de Xbox tot een settopbox (naast alle andere functies, zie http://www.marketingfacts.nl/berichten/20070108_xbox_brengt_live_tv/ ).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond