Deel dit artikel
-

Honderden miljoenen euro schade door aandelenspam

Spammers verleggen hun aandacht van de sex en pillen naar aandelen. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat een lucratieve handel. Aandelenspam leidde begin 2007 tot 123 miljoen euro koers- en omzetmanipulatie.

Ondanks strenge wetgeving rondom commerciële e-mail in Europa blijkt het niet mogelijk de hausse aan spamberichten in te dammen. Volgens het Engelse beveiligingsbedrijf Messagelabs is 75 procent van de circulerende e-mail nu spam. Een percentage dat al jaren stabiel boven de 70 procent zit.

Succespercentage: 60 procent

Jaren maakten spammers reclame voor pornosites en goedkope medicamenten, maar analisten zien daarin een verschuiving optreden. Spammers maken steeds vaker reclame voor aandelen, voornamelijk effecten van kleinere bedrijven die aan Amerikaanse beurzen staan genoteerd.

Spammers kopen op grote schaal kleine aandelen in en versturen miljoenen wervende e-mails. Dat leidt in 60 procent van de gevallen tot een koersexplosie, zo blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

De krant rekende voor dat in het eerste half jaar van dit jaar 270 verschillende aandelen het 'slachtoffer' werden van deze malafide handel. Over heel 2006 waren dat er 272. De toezichthouder op de financiële markten, de AFM, onderschrijft de trend en zegt dat 16 procent van de binnenkomende e-mail financieel georiënteerde spamberichten zijn.

De waarde van de koers- en omzetmanipulatie bedroeg in de eerste zes maaden van 2006 123 miljoen euro. Bij een gelijkblijvend spamniveau zou dat de malafide jaaromzet op een kwart miljard euro brengen.

Virussen en wormen als ontraceerbare basis

Het blijkt lastig de verzenders van e-mailspam, en degenen die er financieel bij gebaat zijn, te traceren en vervolgen.

Internetcriminelen bedienen zich van zogeheten botnetten om hun activiteiten uit te voeren. Daaronder valt niet enkel het versturen van spam, maar ook het uitserveren van reclame, distribueren van spy- en adware en het uitvoeren van aanvallen op servers (ddos).

Het nu circulerende internetvirus Storm Worm (het Nuwar-virus) bereikte een piek toen het 1,8 miljoen computers infecteerde. Die zijn vanuit een centrale commandopost met enkele muisklikken aan te sturen, als ware het een leger digitale voetsoldaten.

Uit eerdere berichtgeving van Emerce bleek al dat het ambacht cybercrimineel zich de afgelopen jaren heeft geprofessionaliseerd. De digitale boeven beschikken over veel geld om in productontwikkeling te investeren en werken met projectmanagementsystemen. Botnet-software wordt op de commerciële markt verhandeld voor prijzen oplopend tot 750 euro, meldde de BBC afgelopen week.

Bron foto: Coolz0r (CC) 

Deel dit bericht

1 Reactie

Fred

Te oordelen naar mijn eigen mailbox is aandelenspam weer behoorlijk op zijn retour. Vooral de Pdf's blijken niet gewerkt te hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond