Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Roel Pieper, Google/EMI en Intel mobiel

Roel Pieper verlaat Nederland uit wrok over veiligheid. Een Google-bestuurder gaat digitale muziek doen voor EMI. Intel presenteert ‘mobile internet devices’ van 25 producenten, maar de vraag is of IP-telefonie waaronder Skype er voldoende ruimte op krijgt.

Google’s hoogste IT-baas (‘chief information officer’) Douglas Merrill van Google naar EMI, de Britse muziekmaatschappij. Merrill wordt bij EMI de baas voor digitale distributie. Hij mag, volgens anonieme bronnen tegen Cnet, in Californië blijven werken en hoeft niet naar Londen.

Een kleine week geleden liet bij Warner Music een nieuwe baas voor digitale distributie van zich spreken. Jim Griffin opprde de introductie van een muziekheffing voor isp-abonnees. Het is de vraag hoe een man van Google met een dergelijk voorstel zal omgaan, want de industrie moet in deze wel één lijn trekken.

Intel-offensief

In Sjanghai werd de Intel Centrino Atom officieel gelanceerd, eerder bekend als de Silverthorne chip. Het betreft kleine chips met een heel laag energieverbruik (maximaal 2,4 watt tegen 35 watt nu in een laptop), en voor een lage prijs van 45 tot 160 dollar.

Zo’n 25 producenten gaan er mee aan de slag voor de productie van een MID of ‘mobile internet device’ om te surfen en – naar verwachting – vooral veel video te bekijken. In mei en juni komen de apparaten op de markt in China, Japan en Zuid-Korea, later volgen Amerika en Europa. ‘goedkoop’ is overigens een relatief begrip want de eerste apparaten gaan 500 dollar kosten. Dat is omgerekend 320 euro.

Intel hoopt ermee terrein te winnen op de markt voor handhelds/telefoons waar ze voorheen slagen heeft verloren. Van de 35 ontwerpen die volgens Intel zijn gemaakt door de 25 producenten is ongeveer de helft geschikt voor wifi en voor hsdpa, en ongeveer 30 procent voor wimax, de technologie die Intel zozeer promoot.

Microsoft Surface

In elk geval komt er aanstaande zomer een Nokia Nokia N810 Wimax Edition op de markt. Internet en telefonie over IP zonder extra kosten, mocht het tenminste met de wimax-dekking nog iets worden, wat ook in Nederland niet meer zo waarschijnlijk is als een paar jaar terug.

Van het front van nieuwe draadloze apparatuur een andere opvallende aankondiging. AT&T neemt Microsofts Surface computer bij de hand. Om te beginnen in vijf winkels van AT&T komen eenheden om de Surface te demonstreren en verkopen, en later in alle 2.000 winkels. Dat is voor Microsoft een majeure stap. De Surface heet in goed Nederlands een ‘touch-screen interactive tabletop’: een pc-besturing met handbeweging

Skype-eis verworpen

Over IP-telefonie over mobiele netwerken wordt al jaren een heftige strijd verwacht. Tot op heden bleef die uit al waren er wat schermutselingen met bijvoorbeeld een door Vodafone geblokkeerde Skype op mobiel internet.

In de Verenigde Staten eiste Skype toegang tot mobiele netten. Na ruim een jaar stilzwijgen liet gisteren de baas van de toezichthouder FCC in Washington weten die eis te verwerpen. Kevin Martin zei dat hij een evenwicht wil houden tussen innovatie en investeringen in netwerken.

En Washington werpt zich in deze op als beschermheer van de mobiele netten. De mobiele aanbieder in de VS beloven schoorvoetend om tot ‘open netwerken’ te komen. Maar wat dit in de praktijk betekent valt te bezien. De FCC gelooft de beloften en komt niet met dwingende toepassing op mobiele netten met een besluit zoals dat van Carterfone in 1968. Dat betekende toen het openbreken van vaste netten.

In Europa hopen de meeste mobiele netexploitanten dat het zo’n vaart niet loopt met vervangers van gsm-bellen en sms-berichten over hun netten. Want de vraag is of je straks tegen het vaste tarief van een paar tientjes per maand ook al je telefoongesprekken en sms kunt afwikkelen, om nog maar niet te spreken over video en radio.

Roel Pieper weg

Ondertussen in Nederland: het FD bericht over het vertrek van Roel Pieper uit Nederland. Ook De Telegraaf is ingelicht. De oorzaak zou zijn onbegeleid verlof uit de tbs-kliniek van de man die mevrouw Pieper bij de woning in Bloemendaal aanviel. De Piepers zijn officieel verhuisd naar de Franse Riviera, waar precies wil hij niet kwijt.

Trouw schrijft over vaste muziekabonnementen mobiel en vast en biedt een beeld van de ‘kinderchat’, een toepassing van de kindertelefoon.

NRC bericht de ict-uitbesteding door Shell voor een bedrag van 2,5 miljard dollar voor de komende vijf jaar met de overgang van 2.900 werknemers (van wie 600 in Nederland). Ze gaan naar de winnende partijen AT&T, EDS en T-Systems van Deutsche Telekom.

En het archief van het inmiddels niet meer bestaande Rotterdams Nieuwsblad (de krant door ondergetekende tussen 1970 en 1978 bezorgd, waarna opdrachtgever voor journalistiek) staat online.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond