Deel dit artikel
-

UPC verliest beroep over toegang YouCa

De Opta heeft juist gehandeld in de kwestie voor toegang tot de kabel voor YouCa, de nieuwe partij die de kabelaars zelf wil beconcurreren met programmering. Maar YouCa stelt de entree met een jaar uit.

Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in een besluit in een zaak die UPC had aangespannen tegen toezichthouder Opta. De winst van Opta is belangrijk in haar gevecht tegen de regionale monopolies van tv-kabelbedrijven.

Immers, het bedrijf YouCa van voormalig kabeladviseur Peter Jelgersma en oud omroeptsaar Harry Kramer van OC&W wil de kabel openbreken met concurrerend zenderaanbod. YouCa huurt kale capaciteit bij de kabelaars en kan die dan naar believen invullen.

Ze opperde afgelopen zomer het voornemen om goedkoop tv over de kabel te kunnen aanbieden op de analoge tv-kabel, daar kabelaars volgens Jelgersma ‘gigantische winsten’ maken (zie video-interview).

Begin 2009 wilde YouCa al beginnen, maar inmiddels is er mede als gevolg van de procedures vertraging. Ook moeten technische hobbels worden genomen. Inmiddels heeft YouCa een bescheiden website.

Peter Kramer zegt nu desgevraagd: "De planning om operationeel te worden is nu eind 2009. Zo lang gaan de procedures nog wel duren. We mikken echter behalve op de analoge kabel ook op digitale distributie via de tv-kabel. Ook daar zullen we gereed voor zijn en marktaandeel kunnen pakken met lagere prijzen dan de kabelaars zelf in rekening brengen aan hun klanten."

Juridische argumenten

In de zaak voor de bestuursrechter mengde zich ook KPN daar die ook ‘kale’ capaciteit op dekabel wilde huren om omroepdiensten aan te bieden. Dat werd tegengehouden. De uitspraak nu is ook in het voordeel van KPN, ofschoon die zich vooralsnog toelegt op marketing van Digitenne als kabelconcurrent.

Opta ving ook bij Eurocomissiaris Neelie Kroes in eerste instantie bot in de poging de tv-kabelmarkt te gaan reguleren. In de zaak voor de rechter in Rotterdam voerde UPC dat ook nu aan. Het zogenaamde ‘marktanalysebesluit’ over de kabel had de Opta al moeten intrekken volgens UPC. Het College van Beroep ziet niet in waarom Opta in de huidige situatie niet kan besluiten om ook omroepmarkten aan te pakken indien ze daar gebrekkige concurrentie ziet. Opta heeft nieuw besluit geformuleerd.

Naar verluidt zal de Europese Commissie op 5 januari 2009 zich voor het eerst over dit nieuwe besluit buigen. De Opta vindt dat ze veel argumenten kan inbrengen die erop wijzen dat de concurrentie in de omroepdistributie gering is. NLkabel en haar grootste leden UPC en Ziggo wijzen dit af en voeren een krachtige lobby in Brussel tegen het Opta-besluit.

UPC vond ook dat Opta haar ‘drie criteria toets’ had moeten toepassen voor het besluit om YouCa te helpen met toegang, maar dit techsnisch complexe instrument vind het College niet noodzakelijkerwijs van toepassing.

Ook vond UPC dat er geen voldoende heldere vraag was van programmaaanbieders om mee te doen in distributie via ‘kale capaciteit’ op de tv-kabel die YouCa wil huren. Volgens UPC is YouCa een wederverkoper met onvoldoende argumentatie. In toegang daarvoor voorziet de telecomwet volgens UPC niet.

Volgens het College is dit bezwaar van UPC ook onjuist: "Met name zal, doordat het analoge aanbod van YouCa hetzelfde zal zijn als dat van UPC, zich geen probleem van capaciteitsschaarste voordoen. YouCa beschikt zelf niet over een alternatieve infrastructuur en daarmee verschilt zij van KPN, van wie een verzoek tot toegang niet snel als redelijk zal worden beoordeeld, aldus Opta."

Dus YouCa is afhankelijk van infrastructuur van derden en terecht meent Opta dus dat ze toegang voor YouCa moet faciliteren.

"We zijn erg blij met dit besluit, daar het onze argumenten onderbouwt. Zeker op dit moment is het belangrijk nu we in Brussel opnieuw proberen duidelijk te maken dat onze besluiten voor de omroepdistributie via de tv-kabel noodzakelijk zijn", aldus de woordvoerster van de Opta.

 

Deel dit bericht

1 Reacties

Contrapunt

Peter Kramer bestaat niet, wel Peter Jelgersma en Harry Kramer

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond