Deel dit artikel
-

Internationaal internetbankieren komt in 2010

Als het aan het ICPNO (International Council of Payment Network Operators) ligt, worden de internationale internetbankiersystemen in 2010 met elkaar verbonden. Om wereldwijd de verschillende systemen aan elkaar te koppelen, zijn er gezamenlijke regels en standaarden nodig.

Het ICPNO kent vertegenwoordigers van Europese en Noord-Amerikaanse aanbieders van systemen voor online betalen via internetbankieren. Zij willen met een verbinding tussen de verschillende systemen het mogelijk maken dat een consument in bijvoorbeeld Nederland, met het eigen internetbankiersysteem, online kan betalen bij een webwinkel in Duitsland.

Het Duitse Giropay, iDEAL in Nederland, VocaLink uit het Verenigd Koninkrijk, het Amerikaanse NACHA en Interac uit Canada zijn in samenwerkingsverband nu twee maanden bezig om hierin meer duidelijkheid te scheppen. "We hebben gezamenlijk de handen ineen geslagen om dit te bewerkstelligen. Er is een toenemende behoefte aan een betaalsysteem waarmee ook over de grens gewerkt kan worden. Dat kan op twee manieren, er zijn landen die nog niks hebben, die zouden bijvoorbeeld iDEAL kunnen gebruiken. Landen die al wel een systeem hebben, daarbij is het minder waarschijnlijk dat ze overstappen op iDEAL. Voor die situatie moeten we zorgen dat de systemen interoperabel zijn", aldus Eric Tak, manager iDEAL en Cards bij Currence.

Volgens Tak wordt in de zomer duidelijk hoe de systemen technisch en operationeel aan elkaar gekoppeld worden: "Dan hopen we te weten hoe het bijvoorbeeld voor een Amerikaan duidelijk wordt dat hij ook kan betalen met zijn systeem wanneer hij het iDEAL-logo ziet." Technisch is het pas mogelijk in 2010 om de systemen daadwerkelijk met elkaar te verbinden.

Daarnaast stelt ICPNO standaarden op voor de internationale afwikkeling, naleving van wet- en regelgeving, veiligheid, tarieven en wisselkoerssystemen.

Een samenwerkend systeem koppelt de consument bij een online aankoop direct aan het vertrouwde internetbankieren van zijn eigen bank. De real-time betalingsmethoden zijn ook voor leveranciers interessant: de betaling wordt meteen goedgekeurd, is gegarandeerd en er bestaat geen risico van een betalings-herroeping.

Van de 750 grootste webwinkels accepteert inmiddels 84 procent iDEAL. De totale omzet met iDEAL bedroeg het afgelopen jaar ruim 2,1 miljard euro.

Deel dit bericht

4 Reacties

Maarten

Een soort PayPal dus…

h Obbis

Nee geen paypal dus..

Don van Riet mgt cons ICT

Het zal mij benieuwen of de financiele wereld dit keer wel kans ziet om een gemeenschappelijke standaard ook echt ingevoerd te krijgen. Eerdere ervaringen rond Creditcards (EMC-standaard initiatief vanuit Visa) stemmen niet hoopvol. IDEAL is een steeds sterker maatschappelijk verankerd systeem aan het worden, maar als er echt maar EEN standaard moet komen is het toch einde oefening voor Nederland. Een oplossing waarbij elke partij zijn eigen fabriek overeind houdt en alles tussen elkaar geconverteerd moet worden noem ik geen standaard..

Jos Sparreboom

Wat? Internationaal internetbankieren komt in 2010?Dat doe ik al jaren. Gewoon via internet in Zweden betalen van mijn rekening in Zweden!Bedoelt u soms "via internet VEILIG Internationaal BETALEN komt in 2010"?Want daar zou ik heel blij mee zijn. Is eindelijk het dood enge betalen met een creditcard via internet voorbij.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond