Deel dit artikel
-

Zweedse rechter: ‘Haal The Pirate Bay offline’

Mediaruilsite The Pirate Bay is sinds gisteren offline. Een Zweedse rechter beval de provider van de site om de verbindingen lam te leggen. Tevens staat de overname van The Pirate Bay op losse schroeven.

De soap rondom The Pirate Bay bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt. Vooruitlopend op een rechterlijke uitspraak in de zaak tussen de ruilsite en Disney, Universal, Warner en kornuiten is de site alvast offline gehaald. Al jaren proberen overheden en mediabedrijven de site offline te krijgen.

Behalve juridische twist over al dan geen inbreuk op auteursrecht bestaan er ook twijfels of de beoogde nieuwe eigenaar van de site, Global Gaming Factory, de overname überhaupt wel kan betalen. De Zweedse beurs heeft hierover zijn twijfels en legde de handel in het aandeel GGF stil.

De beheerders van de mediaruilsite zijn ondertussen verkast naar een nieuw hostingbedrijf. Alle software en databases zouden zijn geïnstalleerd, maar het nieuwe digitale huis van The Pirate Bay kan de site nog niet stabiel terugbrengen vanwege technische mankementen. Die zijn vermoedelijk in de loop van vandaag verholpen.

Het lijkt de vraag in hoeverre de acties tegen The Pirate Bay illegale kopijruil zullen stoppen. Freakbits.com meldt dat op het moment dat de BitTorrent-site offline ging, de belangstelling voor alternatieve aanbieders piekte.

Sinds een week bestaat er ook een geripte versie van The Pirate Bay. Een fanatieke gebruiker kopieerde 21 gigabyte aan data om een kloon van de BitTorrent-site te fabriceren.

Een van de andere alternatieven is Minonova, een Nederlandse BitTorrent-site. Ook Mininova is doelwit van particuliere strijders als Stichting Brein. Morgen vindt de rechterlijke uitspraak plaats in een zaak die tegen Mininova werd aangespannen door de stichting die de belangen van de mediabranche wil vertegenwoordigen.

Foto: celebdu (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Laurens

Wanneer komen deze mediabedrijven nu eens met goede alternatieven in plaats van het geld te besteden aan rechtszaken. Men wil echt wel betalen voor muziek en film. Misschien niet direct voor de content maar dan wel voor het platform. De traditionele en (dus) conservatieve entertainmentindustrie (tv/muziek/film) wordt links en rechts ingehaald door nieuwe innovatieve initiatieven en zal een langzame dood sterven door hun eigen koppigheid en gebrek aan visie.

Jorrit

Eigenlijk is het absurd, de uitvoerende artiest krijgt slechts 5% van de verkoop van zijn of haar cd's. De rest gaat rechtstreeks in de zakken van de managers en de platenbonzen. Daarom weiger ik te betalen voor muziek die wordt uitgebracht via de grote labels. Support de kleine labels, die onafhankelijk zijn en dus ook "echte" muziek uitbrengen. Aangezien de grote labels nu The Pirate Bay tijdelijk stil hebben weten te leggen, na (ongetwijfeld) dure rechtszaken, zal binnenkort weer een ander aan de beurt zijn. Helaas voor de labels zullen dit soort sites altijd blijven bestaan. Ze kunnen beter hun tijd, geld en energie steken in het lucratief maken van legale muziek. Bijv. door extra's bij cd's en platen te bieden. Verder is het ook absurd dat tegenwoordig een kaartje voor een band al snel 50 Euro moet kosten. Terwijl (underground) acts voor een fractie van de prijs op de podia staan. De muziek industrie is zichzelf ten gronde aan het richten, omdat het puur en alleen nog maar draait om winstgevend zijn en niet meer om passie voor muziek.  Overigens ben ikzelf muzikant en weet ik dat musiceren een dure hobby is, maar als je dat er niet voor over hebt moet je je maar bij een wandelclub aansluiten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond