Deel dit artikel
-

Onderzoek: Google de grootste en groeiend

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten die wereldwijd worden opgegeven, gaan via Google. De zoekmachine groeit bovendien sneller dan zijn grootste concurrenten. Er staan drie niet-Westerse zoekbedrijven in de top 10.

Dat blijkt uit een wereldomspannend onderzoek van Comscore, waarvan de resultaten net verschenen.

Het aantal uitgevoerde zoekopdrachten steeg tussen juli 2008 en juli 2009 met 41 procent tot 113,7 miljard in een maand. Google-sites verwerkten 76,7 miljard van die zoekvragen, een plus van 58 procent in een jaar. Yahoo is de nummer twee in de top 10 met 8,9 miljard verwerkte zoekopdrachten, een toename van 2 procent in een jaar.

Uit het Comscore-onderzoek blijkt dat Google dé dominante webstek is waar particulieren en bedrijven zich tot wenden met hun vragen. Het bedrijf, dat op vrijdag 11 jaar oud wordt, heeft wereldwijd 68 procent van de zoekmarkt in handen. Europeanen blijken na Aziaten de grootste webzoekers te zijn:

  • Europa – 36,4 miljard zoekopdrachten (+ 32%, 117 per persoon)
  • Azië – 35 miljard zoekopdrachten (+ 31%, 85 per persoon)
  • Noord-Amerika – 25,1 miljard zoekopdrachten (+ 22%, 111 per persoon)
  • Latijns-Amerika – 10,5 miljard zoekopdrachten (+ 9%, 130 per persoon)
  • Midden Oosten / Afrika – 6,6 miljard zoekopdrachten (+ 6%, 97 per persoon)

Opvallend is ook dat de helft van de topbestemmingen voor zoekopdrachten geen pure zoekmachines zijn zoals Google. Yahoo, Microsoft, eBay, NHN Corporation, AOL en Facebook zijn algemene of gespecialiseerde portaalsites.

Bovendien blijkt dat drie van de tien bedrijven uit het Comscore zoekonderzoeker in het westen amper tot niet worden gebruikt: Baidu (China), NHN Corporation (Zuid-Korea) en Yandex (Rusland).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond