Deel dit artikel
-

Uitgevers strijden met Brein tegen ebook piracy

De Groep Algemene Uitgevers (GAU) wil in een samenwerking met Stichting Brein de verspreiding van illegale ebooks tegengaan. Het gaat om de verspreiding van digitale boeken op veilingsites als Marktplaats en Speurders, via P2P-sites en Usenet-groepen en andere filehosters.

De markt van ebook sterk in ontwikkelingen. Om de Nederlanders aan de e-reader te krijgen, werken bijvoorbeeld Sony en Bol.com samen. Volgens de GAU, waarbij uitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie zitten, zet hierbij ook de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd werk op.

Bij illegale verspreiding gaat het vaak om ‘gekraakte’ ebooks en digitale scans van papieren boeken. Op veilingsites worden deze boeken vaak tegen een klein bedrag aangeboden. Het GAU-bestuur meent dat het illegale aanbod ‘inmiddels zodanig is’ dat hierop snel actie moet worden ondernomen. Het is niet bekend of GUA hier onderzoek naar heeft laten doen. Cijfers over illegaal aanbod worden niet gegeven.

Met Brein wordt nu een pilot gestart die begin volgend jaar wordt geëvalueerd. Hierbij wil GAU beter zicht krijgen op de omvang van het probleem. Na de pilot wordt bekeken hoe piraterij het beste kan worden bestreden.

Brein werkt onder meer samen met de muziek-, video- en gamesindustrie om de verspreiding van auteursrechtelijk materiaal tegen te gaan. Hierbij wist de partij eerder een zege te behalen op de populaire Nederlandse torrent-site Mininova.

Deel dit bericht

7 Reacties

William Beekhuis

Kunnen de uitgevers zich niet beter richten op de VERSPREIDING van LEGALE ebooks? Dus voldoende legaal aanbod cre?ren en zorgen dat de legale weg de gebruiksvriendelijkste is?

Luc

Wat een Don Quichot actie. Moet je dit nog serieus nemen? Creeer eens waarde, voeg iets toe, wees onderscheidend, innoveer, multichannel wellicht?

John

Tsja, het is natuurlijk te verwachten dat dit in korte tijd heeel populair gaat worden. Het is maar goed dat er niets boven een papieren boek gaat want het gaat onmogelijk worden om de stroom illegale eBooks in te dammen.

renato schmidt

Prima als actie wordt ondernomen tegen mensen die boeken te koop aanbieden. Het gaat dan niet een een eenmalige papieren versie maar het keer op keer verkopen van een digitale kopie. Deze mensen proberen over de rug van o.a. schrijvers/sters een centje bij te verdienen. Laat ze gewoon gaan werken voor hun geld. Verder zal blijken dat de strijd tegen het illegaal kopieren en verspreiden geen kruid gewassen zal zijn. Verkopers, zorg dat er een groter aanbod aan eBoeken komt en dat deze goedkoper worden dan de papieren versie. Ja, ik weet het, het kost allemaal een heleboel als ik jullie (uitgevers) mag geloven, ook eBoeken. Maar ik heb nog nergens een berekening gezien die mij duidelijk maakt hoe de prijsopbouw van het digitale boek is. Verder zou meer druk op de politiek niet slecht zijn om in ieder geval het btw tarief naar beneden te krijgen (6%) Alleen ben ik bang dat als dat gerealiseerd wordt de verkopers het verschil (grotendeels) wel in hun zak zullen steken en de eBoeken niet echt goedkoper worden. Maak dezelfde fout als de muziekindustrie (ga vooral in zee met Brein!!!) en ook het betaalde boek zal ten onder gaan.

Ed

Brein is een zielige organisatie, die geld opslokt en er niks van uitkeert aan haar leden. Echt tijd om af te schaffen die wanpraktijk. Piraterij hoort bij de marktwerking. Als de e-boeken niet gekocht worden, betekend dat dat ze te duur zijn en/of niet makkelijk genoeg zijn te verkrijgen. De muziek industrie heeft zich er ook krampachtig tegen verzet, maar kwam er dankzij iTunes eindelijk achter dat 99 cent per drm-vrij nummer met een makkelijke betaal manier wel degelijk winst oplevert. Ik hoop dat de boeken niet de zelfde fouten gaan maken.En laat Brein alsjeblieft opdoeken.

Jeroenw

Gaan dan ook de prijzen zakken? Ik betaal nu net zoveel of meer als ik voor ene fysiek boek betaal. Nee, natuurlijk niet, de uitgeverijen gaan dezelfde fout maken als de muziekindustrie en BREIN gaat daar lachend aan meewerken

Ted

Lekker dom,niet dat ik van plan was om een Ebook-reader te kopen, maar nu zeker niet

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond