Deel dit artikel
-

Verkoop smartphones groeit bijna 50 procent

De wereldwijde verkoop van slimme internettelefoons steeg afgelopen kwartaal met 48,7 procent tot 54,3 miljoen. Apple is de nummer drie in dit segment, Android-verkopen stegen met 600 procent.

Dat blijkt uit de marktcijfers die onderzoeksbureau Gartner ieder kwartaal publiceert. Uit de recentste publicatie blijkt dat er steeds meer smartphones worden verkocht. Daar zit meer groei in dan in de zogeheten feature phones, ‘normale’ mobiele telefoons.

In het eerste kwartaal van 2010 gingen er wereldwijd 315 miljoen mobieltjes over de toonbanken van bakstenen en digitale winkels. Daarvan was 17 procent een smartphone.

Gekeken naar het besturingssysteem in deze 54 miljoen telefoons ligt de verhouding als volgt:

Wat opvalt, is dat het marktaandeel van mobieltjes met Windows Mobile behoorlijk daalt. Deze achteruitgang houdt vermoedelijk nog tot het einde van het jaar aan. Pas dan verschijnen er toestellen met de nieuwe versie van Windows voor telefoons. Ondertussen zijn het vooral Apple en fabrikanten van Android-toestellen die steeds meer slimme telefoons aan de man brengen.

Het marktaandeel van de iPhone op de smartphonemarkt groeide in een jaar met 50 procent. Dat van Android-telefoons met 600 procent. Op de mondiale telefoonmarkt realiseerde Apple in de drie maanden tot april een marktaandeel van 2,7 procent.

Mobiele telecomaanbieders kijken met smart naar de stijgende verkoopcijfers van smartphones. Voor hen betekent dat een grotere kans om behalve spraak- en sms-abonnementen ook databundels aan de man te brengen. Bij Vodafone, bijvoorbeeld, neemt ongeveer 60 procent van de smartphonekopers ook een abonnement op mobiel internet.

Volgens Google werden er in februari dagelijks 60.000 telefoons verkocht met het Android-besturingssysteem. Deze dagen zou dat met 10 procent zijn gegroeid tot 65.000. Anders dan bij Apple-telefoons hebben ontwikkelaars bij Android nog te maken met platformfragmentatie. Eenderde van de Androids draait nog op een oude versie van dat besturingssysteem, wat het minder aantrekkelijk maakt voor softwareschrijvers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond