Deel dit artikel
-

Online tak BBC Worldwide verliest 25 miljoen euro

BBC Worldwide, de commerciele dochter van de Engelse publieke omroep, boekte vorig jaar een verlies van 25 miljoen euro op zijn digitale activiteiten. Later dit jaar verschijnen er applicaties voor mobiel en internettelevisie.

Dat blijkt uit het jaarverslag (PDF) dat BBC Worldwide net publiceerde.

De afdeling Digital Media boekte een omzet van 30 miljoen, een toename van 9 procent. Dat leidde, mede door technologische investeringen en de tegenvallende advertentiemarkt, tot een netto verlies van 20,8 miljoen pond of 25 miljoen euro.

Het verlies wordt voornamelijk veroorzaakt door tegenvallende advertentieverkopen op BBC.com. Die sectie is verantwoordelijk voor 65 procent van het verlies. Specialistische sites als TopGear.com, BBCgoodfood.com, Radiotimes.com en Gardenersworld.com zagen hun verlies tot een derde dalen, tot 6,4 miljoen euro. Motion Gallery, het commerciële beeldarchief hueld hield het verlies nagenoeg constant op 3 miljoen euro.

De BBC-sites behoren tot Europa’s populairste internationale bestemmingen. Ze staan samen met de spellensites van het Nederland Spil Games in de toplijst van Comscore:

Maandelijks verwerken de BBC-sites 66 miljoen unieke bezoekers. BBC: “De groei is voor een groot deel te danken aan social media marketing”.

BBC Worldwide boekte als geheel een omzet van 1,1 miljard pond of 1,3 miljard euro. Dat is een toename van 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De nettowinst, die terugvloeit naar de publieke omroep, nam toe met 36,5 procent tot 145 miljoen pond of 175 miljoen euro.

De digitale activiteiten van BBC Worldwide dragen voor een kleine 3 procent bij aan de concernomzet.

“BBC.com lanceert in het komende jaar een aantal nieuwe diensten, waaronder gelokaliseerde versies van de site en applicaties voor mobiele telefoons en internettelevisieplatformen”. Met dat laatste verwijst het bedrijf naar de publicatie van Project Canvas, een uniforme standaard voor IPTV, of naar de Britse versie van Uitzending Gemist: BBC iPlayer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond