Deel dit artikel
-

Kat- en muisspel tussen huizensites

Een huis zoeken via Funda? Of een huis zoeken via de nieuwe site www.zoekallehuizen.nl? Als het aan de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ligt, kiest de huizenzoeker voor NVM-huizensite Funda. Begin deze week blokkeerde een groot deel van de NVM-makelaars 'deeplinks' van www.zoekallehuizen.nl naar hun website. De nieuwe 'huizensite' sloeg terug: vanaf vanochtend werken vrijwel alle deeplinks naar NVM-sites weer.

“We hebben een script laten schrijven waardoor de ‘geblokkeerde’ links weer te bereiken zijn,” aldus Gijs den Hollander, bedenker van Zoekallehuizen.nl. André Dork van de NVM zegt in een reactie ‘zich af te vragen’ of het om een rechtmatige actie van Zoekallehuizen.nl gaat. “Als een makelaar de beheerder van zijn website vraagt een ‘deeplink’ te blokkeren, dan geeft hij daarmee aan dat hij niet in het bestand van zoekallehuizen.nl wil staan. Een huizenverkoper moet vrij zijn in de keuze van de sites waarop hij staat,” aldus Dork.

“De nieuwe huizensite is in feite een zoekmachine,” zegt Gijs den Hollander die zelf ook lid is van de NVM. “De machine zoekt voortdurend vrijwel alle makelaarssites en andere huizensites af.” De zoekresultaten worden weergegeven in de vorm van hyperlinks, waarbij de bron duidelijk vermeld staat. Den Hollander zegt een dekking te hebben van zo’n 95 procent. Een stuk meer dan de 60/70 procent die Funda biedt.

NVM-er Dork kan zich niet vinden in de vergelijking met een zoekmachine. “Zoekallehuizen.nl kent een heel andere opzet dan een zoekmachine als Google. Wat je ziet is dat stukken tekst en foto’s worden gekopieerd vanaf de oorspronkelijke pagina en geplaatst worden op de pagina’s met zoekresultaten.” Volgens Dork is de eerste presentatie bepalend en daar hebben makelaars nu feitelijk niets meer over te zeggen. “Sommige makelaars vinden dat prima, maar andere hebben daar grote bezwaren tegen.”

Den Hollander gelooft in het succes van zijn nieuwe site. Hij krijgt ‘veel positieve reacties’ en is in onderhandeling met mogelijke adverteerders. “Deze site is er voor de consument. Die heeft er belang bij dat hij met één zoekmachine vrijwel het gehele huisaanbod kan doorzoeken. Andere sites zijn opgezet vanuit het belang van de makelaar.” Hij vindt dat de NVM een achterhoedegevecht aan het voeren is. “Wij laten zien hoe de markt in elkaar zit. Funda heeft er een concurrent bij.”

De NVM laat het er in ieder geval niet bij zitten en laat juridisch onderzoek doen. Dork: “Wij willen weten of dit allemaal zomaar kan. Eventueel vragen we een verklaring van de rechter.” Als er niet snel duidelijkheid komt ‘of dit allemaal zomaar kan’, heb je het risico dat ook anderen gaan ‘deeplinken’ naar het aanbod op de sites van onze makelaars.

Deel dit bericht

35 Reacties

Gijs Potsdam

Goedzo. De monopoly arrogantie druipt ervan af bij Funda. Wordt tijd dat ze daar eens worden wakkergeschud!

Ray

Ik zie nog steede geblokkeerde links.  Bijvoorbeeld: http://www.zah.nl/objectlink.php?id=231178  Wel een erg mooie site moet ik zeggen !

ian zein

Als de NVM zich op het standpunt stelt dat de presentatie van een bepaald huis niet zondermeer mag worden overgenomen op een ander medium of in een andere vorm dan kunnen ze flink aan de slag. Heel veel makelaars geven zelf een krantje uit waarin ze een rubriek hebben "huizen in de regio" o.i.d. Daar maken ze zelf dus een overzichtje van huizen die niet perse bij hun kantoor te koop staan. Hier genereren ze zelf ook een overzicht van huizen met enkele details. De verkoper van dit huis heeft hier geen controle op, het is immers niet zijn makelaar maar een willekeurige makelaar. Nu het op internet gebeurt dan begint de NVM te sputteren. Ik denk dat als je je huis verkoopt op het internet (via Funda of op welke manier dan ook) dat je dan de mogelijkheid hebt dat mensen daar aandacht aan zullen schenken. Ik zelf zou er blij mee zijn, want het levert bezoekers op richting mijn advertentie.  Resumerend : 1. de beredenering waarom de NVM dit initiatief niet goed zou vinden is niet in lijn met hoe makelaars al jarenlang zelf over elkaars portefeuille communiceren. 2. elke verkoper zou in zijn handen moeten klappen als er iemand een site bedenkt die meer bezoekers aan hem levert.

MdR

kijk ook eens op http://www.jaap.nl, daar kan je je selectie selecteren en sturen ze per mail op.

Jan

Ik ben ook voorstander van meer concurrentie. Tot op heden ziet het er voor zoekallehuizen echter niet erg best uit, aangezien de meeste makelaars het deeplinken nog steeds hebben geblocked. Ik zat op 70% foutmeldingen zojuist.

Rinus

Het leuke is dat 'de makelaars' (= de NVM, het kan nooit dat de makelaars zelf allemaal zo snel hun site hebben aangepast) niet alleen de deeplinks blokkeren, maar ook de links naar de homepages van de makelaars. Het gaat hen dus helemaal niet om de deeplinks, maar om het pesten van Zoekallehuizen.nl en van de consument

Eric

Is het niet eens tijd dat de NMA iets doet?

Pieter

Ben wel benieuwd wie die site (technisch) gebouwd heeft. Iemand een idee?

Sna

Ze willen bij de NVM dus geen (gratis) internetbezoekers en dus geen huizen verkopen? Gekke jongens daar bij de NVM.

Govert

Afgelopen dinsdag vond er op Radio1 een interessante discussie plaats tussen Jeroen Wilhelm van Funda en Gijs Den Hollander van Zoekallehuizen. Je kunt het gesprek beluisteren op http://www.radio-online.nl/  Een absolute aanrader!!!!

Gonzo

Ik vond het eigenlijk al lang duren voor er een concurrent kwam voor Funda. Deze site: http://www.woningzoek.nl, kende ik al wel. Het is een soort metasearch voor huurwoningen…

Richard Otto

Alle aangesloten NVM-Makelaars zullen er geen probleem mee hebben dat hun aanbod gedeeplinked wordt en hierdoor meer in de spotlights staan. Ik begrijp dat de NVM zelf hier minder positief over is. Misschien moeten zij FUNDA.nl ook maar openzetten voor niet-NVM'ers.  De nieuwe site vind ik trouwens niet echt goed werken. Als je op een huis drukt, krijg je vaak de homepage vd makelaar te zien ipv direct informatie over de betreffende woning.

JP

Los van het feit of het voor de consument een goede zaak is (wat ik wel geloof), denk ik dat de NVM wel in haar recht staat. Er is namelijk ook nog zoiets als de Databank-Wet die bepaalt dat een organisatie het recht heeft zijn databank af te sluiten voor derden indien men kan aantonen dat men hierbij belang heeft, bijvoorbeeld omdat hier een aanzienlijke investering in is gedaan. Kortom, Funda heeft dus gewoon het recht om derde partijen te verbieden met hun content aan de haal te gaan. Wat me verder opvalt zijn de algemene voorwaarden van Zoekallehuizen.nl, daarin staat" "5. Eigendomsvoorbehoud en intellectueel eigendom  Het is verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van zah.nl producten van zah.nl te verveelvoudigen, openbaren, exploiteren of aan derden ter beschikking te stellen. " Toch grappig dat ze zelf content als raven stelen bij anderen, en dat ze vervolgens anderen verbieden iets van hun website te publiceren of over te nemen. Lijkt me juridisch twijfelachtig.

ldb

Het grote verschil voor funda is dat zij nu de grootste zijn qua woning aanbod. Iedereen die een woning zoekt gaat naar die site en wil je zelf je woning verkopen dan moet je bijna wel je woning op funda hebben staan. Op het moment dat zoekallehuizen website de site van NL gaat worden maakt het niet meer uit of je op de funda site staat want er wordt hier een totaal overzicht gegeven. Oftewel funda heeft geen toegevoegde waarde meer tav marktaandeel. Dit zal dan ook de voornaamste reden zijn waarom funda zal proberen dit project dwars te zitten zodat het wordt stopgezet of niet verder van de grond komt. Helaas is de zoek functionaliteit op zoekallehuizen zeer beperkt en veels te globaal om in grote steden goed te functioneren. Toch is het een vreemde discussie wat niet mag tav Databank-Wet en wat wel weer wordt toegestaan voor de zoekmachines/pricewatch sites. Uiteindelijk komt het hier op neer dat funda zolang mogelijk zal proberen de concurrentie uit de markt te drukken zodat zij zelf kunnen bepalen welke info bij de consument komt en welke info niet. 

rein

Het feit dat Funda zich hier mee gaat bemoeien, zegt al genoeg. De site vormt dus een serieus dreigement. Onlangs is er ook een site de lucht ingegaan (niksmagertussen ofzo, niet de moeite waard om deze site te bezoeken!!!!) met een hoop tamtam. Daar deed Funda nogal lachend over. Namens ze niet echt serieus. Goe dat emerce hier wat aandacht aan besteed. Ik zeg 1:0 voor ZAH.nl. Het gaat toch om de consument. Dez consument is de dupe van zo'n monopolie houding. neem nou die nieuwe site nieuwvoorweinig.nl is ook zo'n idee. Is bij de consument ook goed gevallen. Het gaat toch om de consument.

Joris van Dijk

Natuurlijk mag men van iedere afzonderlijke makelaar vacatures ophalen. ZAH slaat deze gegevens legaal op in haar database. Op een etalage zit geen databankenrecht.  http://www.uitzendbureau.nl doet ditzelfde voor alle vacatures van uitzendbureaus. Erg plezierig voor een werkzoekende of huiszoekende.

Michiel van Gaalen

Het is in het belang van zowel NVM als iedere makelaar dat het huizenaanbod zo breed mogelijk wordt aangeboden. NVM is toch een belangenvereniging voor de aangesloten makelaars en geen commerciele partij? Ik denk dat de NVM door Zoekallehuizen dwars te liggen tegen het belang van haar leden handelt.

Joyce Oude Elferink

Ik trof deze informatie aan op de site van ZAH:"Zodra een makelaar een woning op zijn website zet, ziet zoekallehuizen.nl dit en neemt de woning meteen op in het bestand. Zo is zoekallehuizen.nl vaak actueler dan websites van makelaarsorganisaties" ZAH haalt content van makelaarssites en neemt deze op in haar eigen bestand. Funda is dus geen partij in deze discussie, de NVM wel want een groot aantal makelaars zijn NVM makelaar die getekend hebben voor een bepaald contract. Als in dat contract staat dat men haar content niet beschikbaar mag stellen aan andere 'verzamelsites' dan krijgt ZAH het moeilijk.  Zij vraagt ten slotte geen toestemming aan die makelaars. Ik kan me een vergelijkbare casus herinneren van een paar jaar terug, waarbij artikelen van krantensites verzameld werden in een soort van 'koppenkrant' waarbij er tevens werd gedeeplinkt naar de bron-site. Dit mocht toen niet. Dat er iets gaat gebeuren in onroerendgoed land is wel duidelijk. De NVM heeft een te grote macht doordat zij funda.nl gesloten houden voor niet NVM'ers en consumenten die hun woning zonder makelaar willen verkopen.  Wil je je huis verkopen dan wordt je tegenwoordig bijna gedwongen om met een NVM makelaar zaken te doen, anders komt je woning niet op Funda en dit is toch de plek waar de meeste zoekers zoeken. Er komt nog een nieuw initiatief op de markt http://www.woonokee.nl – wat de inhoud van deze site zal worden weet ik niet. Ik weet wel dat de initiatiefnemer uit de NVM is gestapt en ook met NMa bezig is. Nu maar hopen dat de NMa dit soort sites ook leest en er iets mee doet!

Gerard Velder

Joyce, Zojuist heb ik woonokee bekeken (kende ik nog niet) en het blijkt dat Peter Cornelissen hier achter zit. Dezelfde persoon schreef ook een boek met veelzeggende titel: “Makelaardij of Maffia?” en is te zien in een tenenkrommend optreden van Vara's Kassa: http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/vara/kassa/bb.20050924.asf?start=0:14:36.745&end=0:29:41.97  Ik weet niet wat voor een gevoel jij hierbij krijgt, maar volgens mij heeft dit allemaal een hoog Calimero gehalte. Hij is in elk geval weinig creatief, het logo dat Cornelissen gebruikt is ook nog eens een plagiaat van het nieuwe NVM-logo. Met ZAH krijg ik hetzelfde gevoel. Eén week online en er komt de ene na de andere rel. De persberichten tegen NVM lagen waarschijnlijk al voor de start klaar, want deze vereniging is niet vermaard om z'n korte reactietijd. Ook is de propositie niet erg best, ZAH zegt te denken aan het belang van de consument, de NVM zou dat niet doen. Met andere woorden, volgens zah is 70% van de Nederlandse consument dus achterlijk. Ook hier krijg ik de indruk dat ZAH gewoon ten koste van de naam van NVM publiciteit wil krijgen.Als het echt zo kommer en kwel is wat den Hollander en Cornelissen ons willen doen geloven, waarom zou NVM dan een site als Funda bouwen? Beter is het eerdergenoemde jaap.nl. Deze site doet al twee jaar wat ZAH doet, maar die zet zich daarbij niet af tegen de NVM ( http://jaap.nl/woningaanbod.jsp ). Daar worden gewoon consumenten geholpen en je kan trouwens ergens lezen dat inmiddels 65.000 mensen gebruik maken van deze dienst. Niet alleen sympathiek voor de consument, makelaars mogen het ook gebruiken via een achteringang (www.yawi.nl). Maar het meest interessant is makelaarsland.nl ( http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=459099 ). Dit is een NVM makelaar waarbij je voor €795,- je woning kan verkopen. Deze site is goed opgezet en voor dat bedrag krijg je een doordachte makelaarsdienst met o.a. een advertentie op Funda. Je bespaart dus gauw €3000, zonder concessies te doen aan het aantal bezichtigingen. Als je ziet dat ze al 600 woningen hebben, kan je je voorstellen dat dit menig collega al aan het denken heeft gezet. Makelaarsland behoort inmiddels tot de top-10 grootste makelaars van Nederland en ze bestaan ruim 6 maanden.

Koos Koets

Natuurlijk is het logisch dat Funda alleen huizen toont van NVM leden, het is technisch onmogelijk om huizen van andere partijen te tonen, immers het huizenbestand is een directe kopie van de gegevens van de NVM, zou beetje lekker worden dat de NVM hoop geld gaat investeren om haar systemen compatible te maken aan makelaars die niet eens wat betalen. Daarnaast is het succes van Funda met name te danken aan de grote technologische voorsprong die men heeft op de concurrentie. Het staat de concurrerende makelaarorganisaties vrij om een eigen goede huizensite te maken, maar dat laat men gemakshalve versloffen. Beetje gezeur om achteraf te jammeren dat Funda een monopolie heeft! Daarnaast vind ik de site lachwekkend, de zoekopties zijn zeer beperkt, en de content is lang niet zo volledig als op Funda.nl . Daarnaast is het nogal cheap om lekker te teren op de content van een ander. De meeste NVM makelaars zitten niet te wachten op dit soort onzin, voor hun is het veel handiger als hun klanten gewoon op 1 goede site terecht kunnen.

HJ

Ik begrijp niet waarom de NVM zo krampachtig doet. Als belangstellenden via een andere site uiteindelijk bij Funda terecht komen en uiteindelijk via een NVM-makelaar een huis kopen, is er toch niets aan de hand? En het verhaal dat de 1e presentatie bij zoekallehuizen.nl te mager zou zijn, lijkt me ver gezocht; serieuze potentiele huizenkopers gaan ook bij Funda zoeken. En als dat niet zo zou zijn (het bij Funda zoeken), dan is het helemaal meegenomen dat ze in ieder geval iets via zoekallehuizen.nl hebben gezien…Ik denk dat de NVM zich beter druk kan maken over hoe een makelaar uberhaupt nog toegevoegde waarde kan bieden; steeds meer mensen om mij heen hebben huizen ge/verkocht zonder tussenkomst van een (peperdure) makelaar en nergens was sprake van "een kat in de zak"….

Hermsen

FUNDA ofwel de NVM Nationale Vereniging Makelaars schiet gewoon in hun eigen voet… Welke reden kun je bedenken waarom ze NIET zouden toestaan advertenties te plaatsen van NIET NVM makelaars. Zouden ze soms minder huizen verkopen ONZIN Ten eerste je drukt alle concurrentie in een keer weg (WAKKER WORDEN NVM) Ten tweede je bent de huizensite van Nederland (nu ook al, maar dan wat groter) Ten derde levert dat een klinke premie op bij Ebay (bij interesse) De NVM heeft een gouden kip in bezit, die veel eieren kan leggen, maar de NVM vindt 1 eitje wel genoeg…. Volgens mij moeten de slinkse makelaars van de NVM maar eens hun koppen bij elkaar steken, bovenstaand advies bespreken, en vooral de werk- en aanleverwijze van advertenties wijzigen en die monopolie positie heel snel opgeven….voordat anderen dat doen…. 

Koos Koets

@hermsen, je vergeet dat funda ook voor een deel eigendom is van Wegener (ik meen 40%) kortom, NVM is niet de enige die belang heeft in funda!

Marty Hermsen

Koos. Dan kan Wegener ook maar beter zijn ogen opendoen

Ronda

Erg interessant artikel, alleen vraag ik me af hoe dit technisch in zijn werk gaat. Er wordt namelijk in andere artikelen aangegeven dat het systeem een soort zoekmachine is die zomaar alle webpagina´s afstruint en daar bruikbare links vanaf haalt. Kan iemand hier misschien meer over vertellen….?

Thomson

Bekijk ook een <a href=" http://www.huis.cc">huis.cc</a&gt;. Huis.cc bevat een soort gelijke huizenzoeker, maar zonder deeplinks. Ze vermelden echter wel hoelang een huis te koop staat en of er prijsveranderingen (in de vraagprijs) zijn geweest. Ze voegen dus essentiele data toe!!!

Joyce

@ Ronda De techniek die ZAH toepast heet screenscrapen.Check maar eens via Google hoe dit werkt.. 

Boogaarts

De techniek heet spideren. Iedere dag of eens per week worden alle huizen opgevraagd dmv aan php of perl script. In principe kan een huizensite dit eenvoudig uitschakelen door het ip-adres van de spider te blokeren. Zie ook http://www.huizenportaal.com

Boogaarts

digitale makelaarIk weet dat een van de grootste banken momenteel een digitale makelaar aan het voorbereiden is. Een compleet systeeem waarbij de burger geholpen wordt in het vinden (waarschijnlijk via http://www.huis.cc ) van een huis en het begeleiden in het totale traject bij verkoop van de woning. Over een paar maanden is deze site er. Weer een (andere) concurrent voor Funda.

Walter Schoonebeek

Beste Funda medewerkers, Hierover bestaat reeds jurisprudentie. Bovendien is er gewoon een wet ter bescherming van databanken. Kijk bijvoorbeeld eens naar: http://www.ivir.nl/rechtspraak/wettennu.html Op Radio 1 ooit ook een docu gehoord over deze wet. Er bestaat dus bescherming voor.  Groet,Walter SchoonebeekPS: concurrentie is trouwens nooit verkeerd voor de consument 😉

Koos Koets

@walter, funda wordt niet gescraped, maar de invididuele huizensites van de makelaars, dit valt dus niet onder bescherming van databanken anders kan google ook wel inpakken.

Frank Bernsen

In het belang van de consument moet het initiatief van ZAH worden toegejuigd.Het zal niet lang duren, dat ook ZAH haar site beter afstemd op de gebruiker met ondermeer meer functionaliteiten. Immers Deze site dient de consument. Een kopie van FUNDA hoeft en zal het niet te worden, maar al het goede in FUNDA kan in een verbeterde vorm gebruikt worden. Op termijn kan ZAH uitgroeien tot een respectabele huizensite en kan de consument alleen maar profiteren van een initiatief waar de tijd rijp voor is.Het zal niet lang duren dat NVM leden zullen overwegen hun lidmaatschap nog wel te willen prolongeren. Immers de meerwaarde die FUNDA bood verdwijnt. Ook de makelaar word "gedwongen" lid om nog te kunnen makelen. Dit is nu niet meer nodig.De marktwerking maakt het dat de consument zich anders zal gaan gedragen. De consument kan nu tijdens zijn beslissingsfase andere factoren laten meewegen. In de praktijk wordt namelijk nu nog door de makelaar van de NVM met name FUNDA gepromoot. Immers dáár moet je zijn. Onder invloed van de prikkels die de consument aangereikt krijgt door de (NVM) makelaar is deze genegen te kiezen voor FUNDA en op de tweede plaats voor de makelaar De consument wil namelijk alleen maar zijn huis verkocht zien. Die kans was het grootst via FUNDA (overigens niet in alle delen van Nederland is de FUNDA het best vertegenwoordigd).Nu is dit probleem uit de wereld door ZAH, met een veel betere dekking.De consument kan zich nu richten op eerlijke concurentie Hierdoor is ook de courtage beter onderhandelbaar.Er is thans onder de NVM makelaars onderling een prijsafspraak. Hierdoor is de consument ten onrechte de dupe. Een courtage moet niet op basis van bepaald percentage worden bepaald, maar op basis van een risico inschatting van de makelaar als ondernemer. Hij/zij moet inschatten hoelang hij/zij nodig denkt te hebben op basis van ervaring en mogelijk achter de hand hebbende zoekers waarvoor hij/zij kan werken. Een courant pand verkoopt immers sneller dan andersom. Dus ook de courtage kan hierdoor variëren. De consument wordt hierdoor zeker gediend.Nu zijn alle ook professionele niet NVM makelaars een interessante partij. De efficiënt, in het belang van de consument, werkende makelaar zal uiteindelijk vanzelf de vruchten kunnen plukken met dank aan de marktwerking.

Boogaarts

Handig, Op http://www.makelaar.cn kun je zien hoeveel huizen er per makelaar staan. Dit voor ruim 4000 makelaars. Wat opvalt is dat zelfs in de top 100 de meeste makelaars minder dan 50 huizen te koop hebben staan. Ik denk dat dit aantal nog nooit zo laag is geweest en dat ze daarom sterk hun "eigen huizen" beschermen.

Koos de Witte

Dat overzicht is volgens mij niet volledig. Er zijn meedere makelaars met meer dan 100 huizen in de verkoop en die zie ik niet terugkomen op de site… (bv De Leeuw of makelaarsland) Nog even terugkomsnd op het verwijderen van de deeplinks…De NVM heeft er alle belang bij dat funda haar populariteit behoudt. Op funda staat echter alleen aanbod van NVM makelaars. Op het moment dat er een nieuwe site verschijnt die het COMPLETE huizenaanbod van Nederland vertoont (incl. niet NVM aanbieders) dan kan dit een grote bedreiging zijn voor de inkomsten van funda en de NVM.  Nu is die http://www.zah.nl lang nog niet zo gebruiksvriendelijk als funda, maar de site zou in de toekomst een serieuse bedreiging van funda kunnen zijn. De NVM wil dit met alle middellen voorkomen. De monopolie positie van funda zorgt er voor dat de NVM deze site als een ware cashcow kan gebruiken. Makelaars betalen namelijk grof geld voor de diensten van funda (plaatsen van de woning, tophuis, woning in beeld, video, SMS, PDF zijn allemaal diensten waar een makelaar apart voor betaald). Daarnaast verdient funda ook nog eens een bak geld met advertenties. Veel makelaars hebben echter een haat – liefdeverhouding met de site. Het werkt goed, maar kost bakken met geld. Het plaatsen van woningen op funda is nu alleen voorbehouden aan NVM makelaars. Dit recht wordt gekoesterd door de makelaars en is voor velen de grootste reden om lid te blijven van de NVM. Een serieuze concurrent van funda geeft huizenaanbieder nog minder reden om een NVM makelaar te kiezen.  Interessant is de rol van Realworks in dit verhaal. Dit bedrijf verzorgt de kantoorautomatisering van ongeveer 65% van de NVM makelaars. Daarnaast heeft een groot deel van deze makelaars ook een website bij dit bedrijf. In dit bedrijf heeft de NVM een meerderheidsbelang en er zal ongetwijfeld regelmatig overleg zijn tussen deze partijen. Wie heeft er het meeste belang bij dat deze deeplinks niet meer werken? De NVM of een aanbieder van de websites? Het lijkt mij een zaakje voor de NMA… 

Boogaarts

Ja, het wordt ook tijd dat Realworks concurrentie krijgt. Momenteel is dat van Intex ( http://www.intex.nl ) die aan veel makelaar regionale sites verkoopt zoals http://www.huis-hypotheek-hilversum.nl of http://www.huis-hypotheek-meppel.nl en van SterShop ( http://www.stershop.info ) die een regionale huizensite verkopen aan hypotheekadviseurs. Allemaal veel goedkoper dan de NVM leden "moeten" kopen. Veel regionale sites kunnen op den duur ook een bedreiging vormen voor Funda. Laat de consument maar keus hebben!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond