Deel dit artikel
-

Aandeel Google omlaag na gunstige kwartaalcijfers

Het aandeel van Google daalde nabeurs met 5,5 procent nadat het technologiebedrijf een hogere omzet van 8,6 miljard dollar boekte. Beleggers maken zich zorgen over de stijgende kosten die verbonden zijn aan het aanstellen en behouden van personeel.

Gisterenavond maakte Google na sluiting van de Amerikaanse beurs de financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2011 bekend.

Meer omzet, mensen en marketing, minder belasting

De omzet steeg met 27 procent tot 8,6 miljard dollar. Wanneer daar de uitbetalingen aan derden worden afgetrokken, het geld dat uit het AdSense-programma aan partners wordt betaald, blijft daar nog 6,5 miljard van over.

Hoewel de omzet steeg, daalde de nettowinst met 200 miljoen tot 2 miljard dollar. Dat komt door een sterke stijging in de operationele kosten. Die gingen in een jaar tijd met 54 procent omhoog naar 2,8 miljard dollar. Dat is een derde van de totale omzet.

Een aanzienlijk deel van de kosten ging naar het bouwen van nieuwe datacentra. Normaalgesproken investeert het bedrijf tussen de 500 en 600 miljoen in dat soort infrastructuur. Afgelopen kwartaal was dat 890 miljoen dollar. Een tweede toegenomen kostenpost is marketing (voor Chrome), een derde is personeel. Het personeelsbestand groeide in een jaar met 6.000 tot 26.316. Bovendien betaalde het een onbekende som voor opties en salarisverhogingen om strategisch belangrijke medewerkers in dienst te houden.

Google betaalt effectief een belastingpercentage van 20,5 procent omdat het zijn geld door de gunstige belastingstelsels van Nederland en Ierland heen pompt.

Beleggers reageerden in de handel nabeurs negatief op het stijgende kostenpeil. Dat leidde tot een koersdaling van 5,5 procent.

Losse fragmenten uit toelichting aan analisten

De omzet uit AdSense daalde afgelopen kwartaal vanwege het verlies van een ‘social (solution) partnership’ en de verbetering van de zoektechnologie. Dat leidde ertoe dat er minder maar betere reclame wordt getoond in het partner netwerk, aldus financieel directeur Patrick Pichette.

In de kwartaalcijfers ligt nog een opmerkelijk getal verstopt. Daarover geeft Google geen toelichting. De totale kwartaalomzet bedraagt namelijk 8,58 miljard dollar, maar slechts 8,31 miljard wordt toegewezen aan een bron (reclame-inkomsten). Een bedrag van 270 miljoen dollar, net als vorig kwartaal, wordt nergens aan toegerekend. Vermoedelijk gaat het om abonnementen op diensten als Google Enterprise c.q. Apps.

De helft van de 1.900 nieuwe medewerkers sinds begin 2011 werkt aan YouTube, Mobile, Chrome, Commerce & Local en Enterprise.

Chrome bekleedt een aparte, strategische positie binnen het bedrijf. Dat werd vorige week al duidelijk toen bij de reorganisatie bleek dat dit een van de zes vrij zelfstandige business units is waar Google op draait. Enerzijds zorgt Google ervoor dat het web sneller wordt, door de lat voor concurrerende browsers hoger te laten. Anderzijds is de Chrome browser een middel om gebruikers te binden. Wie Chrome gebruikt, stapt er niet zomaar van af. Die gebruikersgroep gebruikt per definitie de Google-zoekmachine en het bedrijf hoeft, zoals bij Firefox, geen geld af te dragen voor het aanbrengen van verkeer. Tevens kan Google via de Chrome Web Store applicaties van derden helpen verkopen en meedelen in de gerealiseerd omzet.

Chrome heeft 120 miljoen dagelijkse gebruikers. Veertig procent van hen installeerde de browser in de afgelopen 12 maanden als gevolg van Googles marketinginspanningen voor Chrome. Het gebruik van de browser sinds eind 2010 met 30 procent.

Over Android meldt Google weinig nieuws: dagelijks 350.000 activeringen van Android-toestellen. Wel een wetenswaardigheid: het aantal software-installaties steeg met 50 procent sinds het laatste kwartaal van 2010.

Iedere maand zijn er 150 miljoen mobiele apparaten die een verzoek om reclame doen aan AdMob, het mobiele reclamebedrijf van Google. Dat is een stijging van 50 procent in vier maanden. Het gaat daarbij om beeldreclame (Display). Het aantal ‘mobile only’-campagnes is toegenomen met 11,5 procent.

Foto: mwichary (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond