Deel dit artikel
-

Google-baas Schmidt meldt recordomzet, treedt terug

Google realiseerde in het vierde kwartaal van 2010 met 8,4 miljard dollar weer een recordomzet. Dat resultaat maakte algemeen directeur Eric Schmidt bekend, terwijl hij ook zijn vertrek als CEO aankondigde.

Tien jaar en een maand na het aantreden van Eric Schmidt krijgt Google-oprichter Larry Page zijn titel als algemeen directeur (CEO) weer terug. “Ik hoef geen ouderlijk toezicht meer te geven”, grapt Schmidt in een tweet. De formele verklaring voor de stoelendans aan de top is dat er behoefte bleek aan meer duidelijkheid rondom de verantwoordelijkheden in besluitvormingsprocessen.

Schmidt wordt voorzitter van de Raad van Bestuur, Larry Page wordt CEO en de andere Google-oprichter Sergey Brin krijgt de weinig zeggende functie van ‘co founder’. Het komt er in de praktijk op neer dat hij zich met nieuwe producten en technologie gaat bezighouden.

Het drietal neemt hun nieuwe rol per 4 april aanstaande in. Schmidt gaat zich toeleggen op het bouwen en onderhouden van externe relaties met zaken- en technologiepartners, juristen en overheden.

De stoelendans vindt plaats op het moment dat Google voor het eerst in zijn bestaan in Facebook een concurrent heeft gevonden die het niet kan verslaan, noch kan opkopen, noch kan imiteren. Het sociale kerncomponent van Facebook blijkt ook moeilijk na te bouwen in Bigtable [?] en met slimme algoritmes.

Vooralsnog heeft de sociale concurrentie geen zichtbaar effect op het financiële resultaat van het zoekbedrijf:

  • De omzet steeg met 26 procent tot 8,44 miljard dollar
  • De nettowinst nam met een half miljard tot tot 2,5 miljard dollar
  • Tweederde (67 procent) van de reclameomzet komt uit de zoekmachine, eenderde uit Adsense
  • Stabiel percentage: 52 procent van de Google-omzet komt van buiten de VS.
  • De cost per clik steeg in het vierde kwartaal van 2009 met vijf procent, een jaar later met vier procent.
  • Het personeelsbestand groeide met 1.100 tot 24.400
  • Kapitaalbestedingen, 2,5 miljard dollar, waarvan 1,9 miljard ging naar de aanschaf van een pand in New York City. De rest van de dollars ging naar datacentra en hun IT-inrichting.

In de kwartaalcijfers ligt nog een opmerkelijk getal verstopt. Daarover geeft Google geen toelichting. De totale kwartaalomzet bedraagt namelijk 8,44 miljard dollar, maar slechts 8,17 miljard wordt toegewezen aan een bron (reclame-inkomsten).

Een bedrag van 270 miljoen dollar wordt nergens aan toegerekend. Vermoedelijk gaat het om abonnementen op diensten als Google Apps en om abonnementen voor meer data-opslag bij Gmail en fotodient Picasa. Deze omzet is op jaarbasis even groot als de mobiele reclame-omzet die Google dit jaar verwacht te boeken. In het vorige kwartaal lag dit bedrag op 260 miljoen dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond