Deel dit artikel
-

Europese Commissie: Adblockdetectie zonder toestemming illegaal

Websites mogen niet zonder toestemming scripts draaien om te achterhalen of bezoekers een adblocker hebben geinstalleerd. Dat zegt de Europese Commissie.

De commissie heeft gereageerd op een vraag van privacyvoorvechter Alexander Hanff, die hierover nadere uitleg verlangde.

Volgens de ePrivacy Directive is het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om informatie te vergaren van websitebezoekers alleen toegestaan is wanneer gebruikers daartoe toestemming hebben gegeven. De cookiewet is ook op deze Directive gebaseerd.

Inmiddels heeft Hanff aangekondigd dat hij stappen zal ondernemen tegen diverse Europese uitgevers die bezoekers met adblockers weren of waarschuwen.

Hoe websites deze regelgeving kunnen omzeilen is nog niet helemaal duidelijk. Zij zouden eerst toestemming moeten vragen voor het detecteren van adblockers alvorens gebruikers te blokkeren. Wie daarmee niet instemt, kan de site dus gewoon met adblocker blijven bezoeken.

Saillant detail is dat Hanff zelf niet in Europa woont, maar in Belize. Daar richtte hij het bedrijf Think Privacy op, dat privacy oplossingen ontwikkelt.

Deel dit bericht

4 Reacties

Pipo Da Clauwn

Ik ben een grootfan van Adblock. In feite is het een race naar de bodem en ik ga genieten van elke seconde die ik kan pakken. RTL heeft een adblock harasser geen probleem ik doe hem aan en uit en het probleem is opgelost. Een website wil dat ik subscribe haha ergens anders is de content gratis. Wikipedia is aan het ebedelen? Geen probleem ik pas mijn adblock aan en block dat gedeelte. En wat gebeurt er als alle ads weg zijn en de website ophouden te bestaan? Dan moet je betalen voor de shit waar je naar kijkt. Maar in de tusstentijd ben ik een cowboy en is dit het wilde westen. Groeten Pipo Da Claun met een K van krijg de tering.

Omar

Trieste reactie.

Deze ‘shit’ waar je naar kijkt is nu op het moment wel toegankelijk voor iedereen zonder deze gratis ‘shit’ zouden ik en miljoenen anderen moeten betalen voor kennis, wat als je dat geld niet hebt?
Ik heb me zelf van niksnut naar professioneel blogger kunnen werken dankzij gratis ‘shit’ op het internet en die kansen zou iedereen moeten hebben.

Kwallen zoals u verpesten het vrije en democratische internet.

Thomas Joosten

Het is de vraag waarom Politici in Brussel met zoveel aandacht de privacy van de burger proberen te beschermen. Zouden ze meer hun eigen privacy willen beschermen? Zoals je ziet in de Panama papers zou het politici sieren om wat meer van hun privacy prijs te geven, i.p.v. zoveel aandacht besteden om het te beschermen.

Europa wil wedijveren met de rest van de wereld op het gebied van innovatie. Door het indammen via regels en directives doen ze meer schade dan alle subsidies die aan nutteloze projecten wordt besteed bij elkaar.

Laat het aan de burger zelf over om te bepalen of ze hun privacy wel of niet willen prijs geven. Burgers zijn zelf ook goed instaat om een adblocker te installeren dus ze hoeven echt niet gevraagd te worden of ze akkoord gaan of er gedetecteerd wordt dat er een adblocker actief is. Dankzij advertentie inkomsten is het internet groot geworden, hebben bedrijven nieuwe modellen neergezet en zijn we deels waar we nu zijn.

Adblockers zijn er voor een reden maar het moet websites en uitgevers vrij zijn om hun bezoekers te vragen de adblocker uit te zetten dan wel te betalen. De Europese commissie slaat in die zin wederom de plank mis.

Flipper

Ben het toch helemaal eens met Pipo Da Clauwn. En als ik het niet met hem eens ben ? Dan gaat ie me nog niet ver genoeg !!!
Internet moet vrij zijn en blijven. Geen Cookies, geen reclames. Laat mensen met rust !!! Als ze aan het surfen zijn.
En als daardoor dan alles verdwijnt, je betalen moet ??? Simpel, dan dónder !!! Ik de PC, Tablet, Laptop, Iphone en zovoorts direct in de container ! Dan hoef ik niet ! Duidelijk !!!??
Dan maar geen Internet, contacten enzovoorts meer. Zijn we nu helemaal belazerd ?!
Flipper

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond