Deel dit artikel
-

Banken beginnen mobiel betalen in Leiden, rest volgt

Duizend particulieren klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen vanaf volgende week hun portemonnee thuislaten als ze de stad ingaan. Hun telefoon fungeert dan als portefeuille, te gebruiken bij 150 winkels.

De banken presenteren vanochtend een nieuw betaalsysteem in Nederland, al is de werking ervan eigenlijk bij iedereen al bekend van de OV-chipkaart.

Er wordt begonnen met een gezamenlijke proef van drie maanden. Na die periode staan de drie banken vrij hun eigen uitrolstrategie uit te voeren. Het is nog maar de vraag hoe agressief die strategie zal zijn. Consumenten hebben namelijk een telefoon nodig met een NFC-chip en winkeliers hebben PIN-terminals nodig die de contactloze betalen kunnen accepteren. Dat vergt voor beide groepen een vervangingsinvestering waarvoor geen acute noodzaak bestaat.

De banken leggen uit:“Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft de klant geen pincode in te toetsen (tenzij hij dat zelf anders heeft ingesteld). Voor bedragen boven 25 euro is altijd een pincode nodig en voert de klant die in op zijn telefoon. Mobiel betalen gaat sneller dan betalen met contant geld of de traditionele betaalpas. Dat levert tijdswinst op bij de kassa, waar zowel ondernemer als consument voordeel van heeft. Voor de ondernemer betekent minder contant geld bovendien meer veiligheid en een efficiëntere bedrijfsvoering.“

Demonstratie:

Technisch partner Mastercard: “In Europa is contactloos betalen ingevoerd in 29 landen. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Turkije, Polen, Italië, Duitsland, Zwitserland, Rusland en nu Tsjechië en Hongarije zijn inmiddels meer dan een miljoen contactloze credit cards en betaalpassen uitgegeven. Onder de acceptanten bevinden zich onder andere grote supermarktketens (Carrefour), pompstations (BP), openbaarvervoerbedrijven (Transport for London) en fast food restaurants (McDonald’s).“

Een blik op de site van de drie banken leert dat enkel Rabobank PIN-terminals uitbrengt met NFC-ondersteuning. De zakelijke klanten van ABN AMRO en ING worden niet op die technische mogelijkheid gewezen, noch erin voorzien indien ze dat wensen. Rabobank is meer dan de andere twee banken bezig met het mobiel maken van het betaalverkeer en aanpalende activiteiten met spaarkaarten en kortingsbonnen. Daartoe nam het in 2012 de controle over MyOrder over.

Update 15:39 uur:

ING laat weten dat het sinds april van dit jaar NFC-terminals verscheept naar zijn zakelijke klanten. De documentatie op de website maakt daar inderdaad geen gewag van. De woordvoerder: “Bovendien geven we sinds juni van dit jaar nieuwe bankpassen uit met NFC-chips. Tot het einde van het jaar moeten dat er drie miljoen worden. We beogen dat begin 2014 te activeren.”

ABN AMRO verkoopt geen betaalautomaten. De bank wijst haar zakelijke
klanten actief op betaalautomaten met NFC-ondersteuning. Zakelijke klanten
die een geschikte betaalautomaat hebben aangeschaft kunnen per direct
contactloze betalingen accepteren.

Update vrijdag 10:46 uur:

ABN AMRO reageert: “We verkopen geen betaalautomaten. De bank wijst haar zakelijke
klanten actief op betaalautomaten met NFC-ondersteuning. Zestigduizend klanten zijn inmiddels voorzien van betaalpassen met NFC-chips. Die zijn direct bruikbaar. Verdere uitgifte vindt per november plaats wanneer een pas aan vervanging toe is.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Bart Jaspers

nfc = not for centuries.
Achterhoedegevecht.
https://www.sweebr.com/en/blog/terminals_psps_and_the_future

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond