Deel dit artikel
-

‘Bitcoin wordt door steeds meer webwinkels geaccepteerd’

Bitcoins, virtuele munten die anoniem worden verhandeld zonder tussenkomst van banken, worden door steeds meer webwinkels geaccepteerd. Dat zeiden Amir Taaki en Donald Norman van Bitcoin Consultancy gisteren op het Online Betaalcongres in Amsterdam.

Zelden stonden zulke passievolle ondernemers op het podium, al moest hun spraakwaterval met enige regelmaat door de dagvoorzitter getemperd worden. De zaal van het Mercure Hotel werd er stil van, al werden van tijd tot tijd lachende blikken uitgewisseld. Was dit echt? Moeten we dit serieus nemen? Wie geeft die munten uit? Is er dan echt geen controle?

Bitcoin is een peer to peer-netwerk voor virtueel geld. Hoewel, echt geld zoals wij dat kennen wordt het pas als de elektronische munten worden ingeruild voor dollars, euro’s of andere valuta. Er is geen bank die bitcoins drukt of uitgeeft, laat staan een centrale administratie. Maar als zender en ontvanger vinden dat bitcoins die ze zelf kunnen aanmaken (zie video) een waarde vertegenwoordigen, dan kunnen ze die uitwisselen, rechtstreeks of via (onafhankelijke) elektronische handelsbeurzen.

Er zijn onmiskenbare voordelen: bitcoins zijn niet gerelateerd aan landen of economieën. Ze zijn inflatievrij. Er worden geen tarieven door banken in rekening gebracht, want er zijn geen intermediairs. Norman: “Als je via banken geld wil overmaken van het ene land naar het andere, ben je tientallen dollars kwijt, en soms flink meer, afhankelijk van de situatie.”

En de virtuele munteenheid (gelanceerd in 2009) wordt stabieler. Norman: “Er zijn enkele honderdduizenden mensen die het gebruiken, je hebt het over 3 tot 4 miljoen dollar aan transacties per week, een jaar geleden schommelde de koers wel vijftig procent op een dag, nu gaat het om hooguit tien procent.”

En daarmee wordt het aantrekkelijker voor webwinkels om bitcoins te accepteren.

Taaki, die de open source software rond bitcoins schreef, geeft toe dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. De incidenten die er zijn geweest waarbij bitcoins zouden zijn gestolen, hebben te maken met de sleutels die sommigen op hun harder schijf hebben staan waarmee ze toegang hebben tot hun Bitcoin-portemonnee. Soms raken die sleutels verloren.  Taaki: “Dat is niet de schuld van Bitcoin als systeem. We zijn ons ervan bewust dat er ook misbruik van gemaakt kan worden, maar dat geldt eigenlijk voor alle nieuwe technologie.”

Bitcoins is vergelijkbaar met het web van twintig jaar geleden, zegt Taaki. “Toen waren er nog maar weinig webpagina’s. Het is nu nog onderontwikkeld, er is veel werk nodig om het volwassen te maken. Ik denk dat het nog wel tien jaar gaat duren voordat het algemeen geaccepteerd is.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

12 Reacties

webmaster

er is ook een nederlandse versie beschikbaar van de bitcoin video: http://www.youtube.com/watch?v=9vLIt0YwDB0

Jan Libbenga

Dank, ik heb hem erin gezet.

Ewald van der Hoop

Als ik het goed snap, zijn dit de gouden munten van het begin van ons betaalsysteem in digitale vorm.

Koen

Leuk artikel! Goed om te lezen! Bitcoin blijft vooralsnog de valuta van de computernerds, want ik denk dat degene die de Bitcoins delven (mining) het meeste garen spinnen bij een succes van dit gedecentraliseerde geldsysteem. Alleen als de Bitcoin hype weer oplaait, zal de volatiliteit toenemen. Ik heb er vorig jaar ook een artikletje over geschreven: Bitcoin: Het geld van de toekomst of een hype? http://Biflatie.nl/artikelen/50-valuta/14721-bitcoin-het-geld-van-de-toekomst-of-een-grote-hype-

Marcel

Zelf geloof ik niet echt in bitcoins, een leuk systeem op kleine schaal. Maar op grotere markten zijn andere mechanismen nodig om een economie draaiende te houden. Verder lijkt het me erg kwetsbaar voor hackers, hoeveel computers zijn nu al niet zonder het weten van de gebruiker besmet met een virus en zijn zo lek als een mandje? Geld stelen wordt hiermee wel erg makkelijk.

webmaster

Heb een linkje gedaan naar dit artikel op bitcoinspot.nl

Max

Wat is de tegenwaarde van een bitcoin?
Of is dit op vertrouwen gebaseerd?

webmaster

Yes, zoals ongeveer elke valuta op deze planeet is het “wat de gek ervoor geeft”. vertrouwen dus, nou hebben uiteraard bestaande valuta’s het voordeel dat er banken en regeringen achter staan om het meer vertrouwen te geven.

Store Manager

Tja, waarom ook niet. Laten we er eens vroeg bij zijn. Daarnet de betaalmethode bitcoin toegevoegd aan mijn webshop voor elektronische sigaretten, onderdelen en e-liquid.

Rose Martine - Digital Comapny

I just want to tell you that I am very new to blogging and honestly savored this web blog. More than likely I’m want to bookmark your website . You really come with very good well written articles. Many thanks for sharing your web-site.

Putin - sgrdvfbv

Good article and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance

Holly Hooper

This is a really interesting point because I don’t think that man bloggers learn to refine their commenting strategy until they’ve been doing it for a while. One thing I learned after going through my analytics yesterday was certain blogs provided much stickier traffic from my commenting efforts even though they may have not have yielded as many visitors. That to me is more valuable then the person who comes and looks at a site for 30 seconds. One thing that I have found effective is to pick about 5 blogs and take an active role in the conversation there. While I still comment on others it’s really about applying the 80/20 rule and focusing your efforts on high ROI activities.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond