Deel dit artikel
-

Bits of Freedom: Mooie dag voor de privacy

‘Het is een mooie dag voor privacy!’ Zo reageerde de organisatie Bits of Freedom vandaag op de baanbrekende uitspraak van het Europese Hof. Die heeft het zogenoemde Safe Harbor akkoord, waarmee Amerikaanse internetbedrijven Europese data op Amerikaanse servers konden zetten, ongeldig verklaard.

Het gaat om besluit van de Europese Commissie uit 2000. Daarin werd bepaald dat, onder bepaalde voorwaarden, de gegevens van Europese burgers naar de Verenigde Staten verplaatst mogen worden. De Europese Commissie vertrouwde er daarmee op dat het beschermingsniveau voor Europeanen goed gewaarborgd was. Maar volgens het Europese Hof maken het zogenoemde Safe Harbor akkoord inbreuk op meerdere grondrechten van Europese burgers.

De Amerikaanse overheid heeft het vonnis over zichzelf uitgeroepen, stelt Bits of Freedom, door hun massasurveillancepraktijken en hun onvermogen om de privacy van Europese burger te beschermen. ‘Vervolgens boos kijken naar Europa als Europa besluit om haar burgers te beschermen, vinden we nogal hypocriet.’

Het vonnis is het slotakkoord van een klacht van een Oostenrijkse rechtenstudent, die bij de Ierse toezichthouder had geklaagd over het verplaatsen van persoonlijke gegevens van Facebook naar de VS.

De Ierse toezichthouder is nu verplicht om deze klacht te onderzoeken. Tot die tijd zijn de exacte gevolgen onduidelijk, maar het zal er op neerkomen dat grote internetbedrijven Europese data binnen de Europese Unie moeten houden.

Volgens vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans kan het dataverkeer tussen de VS en de EU voorlopig gewoon doorgaan.

De Europese Commissie en de VS hebben inmiddels al wel een aangepaste versie van de Safe Harbor-overeenkomst opgesteld, die de privacy van Europese burgers beter moet waarborgen.

Bits of Freedom concludeert: ‘Er zijn tal van andere manieren waarop Amerikaanse bedrijven gegevens van Europese burgers naar de Verenigde Staten kunnen verplaatsen. Die regels gelden voor alle niet-Europese bedrijven uit landen waarvoor geen voorkeursbehandeling als Safe Harbor is. Het enige dat nu weg is gevallen, is een specifieke voorkeursbehandeling voor Amerikaanse bedrijven. Dat is dus niet het einde van het internet. Er kunnen nog steeds gegevens van Europa naar de Verenigde Staten en vice versa verplaatst worden.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond