Deel dit artikel
-

City marketing kan niet meer zonder gratis WiFi

Nederlandse steden hebben de smaak te pakken. Om toeristen te trekken moet je tegenwoordig op zijn minst gratis WiFi kunnen aanbieden.

Breda wil zijn plannen om Wifi in de binnenstad aan te bieden, versnellen. Eerst was het wethouder Alfred Arbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling die in mei van dit jaar het idee opperde, nu is ook de D66-fractie enthousiast om. Tot nu toe waren de hoge aanlegkosten de belangrijkste belemmering.

Ook de gemeente Alkmaar ontwikkelt plannen voor een gratis WiFi-netwerk in de binnenstad. De kabelaar UPC gaat zenders plaatsten in de straatkasten. Er wordt al gedacht over een Alkmaar City WiFi netwerk, dat gratis is voor bezoekers van de stad. Ook zouden winkeliers of winkeliersverenigingen het netwerk kunnen gebruiken voor reclame en aanbiedingen. De gemeente overweegt ook om de aansturing van verkeerslichten, parkeermeters en andere apparatuur te laten lopen via WiFi.

Ook Nijmegen krijgt binnen afzienbare tijd gratis draadloos internet. Niet alleen in het stadscentrum, ook alle bussen van Breng zijn vanaf half december voorzien van gratis internet. De draadloze routers maken gebruik van het netwerk van T-Mobile.

Het gratis WiFi-netwerk in de Enschedese binnenstad moet in de tweede week van december gedeeltelijk operationeel zijn. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de komst van Radio 3FMs Glazen Huis op 18 december. Gratis internet is een belangrijke publiekstrekker voor de stad, aldus wethouder Hans van Agteren.

Het is niet meer dan een greep uit de vele steden die overwegen gratis internet aan te bieden. Ze doen het vooral om toeristen te lokken. Gratis draadloos internet is in hun ogen onmisbaar bij city marketing.

Daar staat tegenover dat de meeste projecten op dit gebied tot nu toe zijn gesneuveld door het ontbreken van een goed bedrijfsmodel. Plannen voor gratis internet in Amsterdam en Zoetermeer zijn nooit van de grond gekomen. De Stichting Draadloos Groningen, die de complete stad van Wifi wilde voorzien, heeft in 2010 het contract met leverancier Unwired moeten opzeggen.

Een van de weinige successen tot nu toie is Rotterdam Draadloos. De gemeente zorgt voor het WiFi-netwerk en de bedrijven en organisaties kunnen de toepassingen testen volgens een groothandelsmodel. Rotterdam ziet het praktisch: Met een stadsdekkend draadloos netwerk hoeft apparatuur niet meer met kabels te worden aangesloten. Graafwerkzaamheden zijn dan steeds minder nodig. Personeel van bedrijven en diensten kan op straat en in de auto overal gegevens uitwisselen. Bezoekers aan de stad kunnen overal over een veelheid aan informatie beschikken over de stad (restaurants, geldautomaten, openbaar vervoer, parkeerplaatsen met vrije plaatsen, apotheek, musea, gemeentehuis).

Deel dit bericht

6 Reacties

Nico Dammers

Belangrijkste succesfactor voor gratis WiFi in een stad is lage initiële en operationele kosten. Ervaring van veel steden leert dat er zeer dure netwerken worden gebouwd met hoge operationele kosten die na opdroging van subsidiestromen onmogelijk kunnen worden terugverdient. In Den Haag zijn we bezig met een nieuwe aanpak waarbij zowel installatie als beheerskosten worden geminimaliseerd en de ondernemers in de stad de belangrijkste pijlers onder het initiatief zijn.

Roel Derksen

Opvallend dat Eindhoven niet in het artikel is opgenomen. Eindhoven heeft al bijna een jaar gratis wifi in de binnenstad en was hiermee een van de eersten.

Steven Loewy, Brocade

Het initiatief spreekt mij aan! Met meer mobiele telefoons dan tandenborstels in de wereld geloof ik absoluut dat Nederland klaar is voor een wijd verspreid Wi-Fi-netwerk. Naast de citymarketing-initiatieven, kunnen deze initiatieven bijdragen aan een hoger rendement voor mobiele werkers. Ik ben wel nieuwsgierig naar de exacte business case achter dit verhaal. Het opzetten van een wijd verspreid Wi-Fi-netwerk met een hoge beschikbaarheid (en veiligheid) is op deze schaal een complexe materie op deze schaal. Mobiele telefoon operators financieren hun netwerken met gebruikersabonnementen en kunnen door hun omvang kosten efficiënt opereren, waar de gemeente Enschede waarschijnlijk een compleet netwerk vanuit het niets moet opbouwen. Het bouwen van een netwerk dat voldoet aan de gebruikersbehoefte van tegenwoordig is een ding, het bouwen van een toekomstbestendig netwerk is iets anders. Ik voorzie een enorme toename van cloud computing en data gebruik. Zo werd 90% van alle data in de wereld de laatste 2 jaar opgeslagen. Kan het netwerk omgaan met de druk als alle bezoekers er gebruik van zullen maken en erop vertrouwen? Kunnen we op het netwerk vertrouwen, nu en in de toekomst?

Peter Kentie

Eindhoven heeft sinds 1 juli, bij lancering van Dutch Technology Week, een gratis draadloos internet voor de binnenstedelijke bezoeker. Info over het Eindhovense WiFi project, http://www.wirelesseindhoven.nl het is onderdeel van de citymarketing aanpak van Eindhoven365. Het netwerk is ook gekoppeld met Edutel zodat studenten van de TU/e en Fontys er gebruik van kunnen maken.

Ramon Hemelrijk, Hewlett Packard

Waar gaat het nu echt om?
WiFi om toeristen te trekken, of WiFi als dienst voor ambtenaar en burger?

De Gemeente als WiFi-dienstverlener. Lees verder op:
http://h30458.www3.hp.com/nl/nl/smb/1244769.html

Jan

Kan toch niet zo moeilijk zijn. Deal sluiten met KPN / Vodafone of welke aanbieder dan ook. en iedereen die zich binnen een bepaalde straal begeeft heeft gratis internet. Zo hou je de kosten in de hand ,
Niks eigen netwerk

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond