Deel dit artikel
-

Future Network sluit bladen en sites

Future Network PLC heeft consultants ingehuurd om toekomstscenario?s voor haar ebusiness magazine Business 2.0 te onderzoeken. Eerder deze maand maakte Future bekend dat het twintig verliesgevende bladen en vijf websites sluit. Afgelopen vrijdag werd onverwacht ook de vestiging van dochteronderneming Future Publishing in Nederland opgeheven. De Nederlandstalige bladen en bijbehorende websites zijn met onmiddellijke ingang gesloten.

Future Network is uitgever van gespecialiseerde bladen en websites op het gebied van games, muziek, technologie en ebusiness. Het heeft Morgan Stanley Dean Whitter in de arm genomen om de toekomst te bepalen voor ebusiness magazine Business 2.0. Future zegt dat het magazine erg succesvol is. In de VS zou het een oplage hebben van 350.000 stuks. Daarnaast zijn er inmiddels internationale uitgaves uitgebracht in Engeland, Duitsland en Italië.

Waarom heeft het bedrijf voor deze titel de hulp van een consultancy ingeroepen? ?Head of Group development? Dominic Beaven zegt: "Het is op dit punt nog niet zeker wat we met die titel gaan doen. Het zou kunnen dat de verdere ontwikkeling van Business 2.0 beter gedaan kan worden door een andere partij dan Future Publishing. We willen datgene doen wat het beste is voor de toekomst van het blad. Als dat een verkoop betekent, dan doen we dat, maar als blijkt dat we het beter zelf kunnen houden, dan houden we het."

De sluitingen van de verliesgevende bladen en websites hebben vooral tot doel om het vertrouwen van de aandeelhouders terug te winnen. De koers van het aandeel Future Network, dat is genoteerd aan de London Stock Exchange, bereikte in maart 2000 een hoogtepunt van 916,5 pence, daarna ging het bergafwaarts en zakte het in december 2000 tot 85 pence. De huidige koers fluctueert rond de 100 pence per aandeel.

Van het totale portolio van 134 uitgaves worden zes bladen in de VS gesloten, zes in het Verenigd Koninkrijk, acht in Duitsland en Frankrijk, en twee in Nederland. Daarnaast gaan vijf websites in Engeland en de VS offline. Future Network zegt hiermee in 2001 vijf miljoen pond te besparen. Beaven zegt dat de ?strategic review? nog steeds gaande is, wat betekent dat er mogelijkerwijs nog meer sluitingen volgen.

De sluiting van de Nederlandse afdeling en daarmee de bladen PC Gamer en Future Music kwam voor de betrokkenen als een verrassing, omdat het juist steeds beter ging. Winstgevend was PC Gamer nog niet, maar één jaar na de lancering was wel het break-even punt in zicht, zegt ex-hoofdredacteur van PC Gamer Toine Kamphuis.
Voor uitgever Gijs Vroom kwam het nieuws ook onverwacht. Hij wil beamen noch ontkennen dat het break-even punt voor PC Gamer naderbij kwam, maar hij zegt wel dat het "met de bladen steeds beter ging." Desondanks geldt volgens hem: "Als Nederland echt van betekenis was voor Future, dan hadden ze wel meer uitgaves gelanceerd."

Dominique Beaven zegt dat het bedrijf geen uitspraken doet over de omzet van de bladen, maar dat sluiting van de Nederlandse vestiging deel uitmaakt van "een wereldwijde consolidatie". Daarnaast was het doel om in Nederland een sterk portfolio van entertainmenttitels neer te zetten. Toen bleek dat dit niet binnen afzienbare termijn mogelijk zou zijn werd besloten om de reeds bestaande titels dan maar op te heffen, aldus Beaven.

De voormalige hoofdredacteur Kamphuis wil het er overigens niet bij laten zitten. Hij zegt: "Het is nergens voor nodig om een blad te sluiten dat het steeds beter doet en winst in het vooruitzicht heeft." Kamphuis zegt dat hij inmiddels gesprekken is begonnen met een aantal Nederlandse uitgeverijen, om te proberen het blad een doorstart te bezorgen, of om een geheel nieuwe gamestitel te lanceren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marcel

Eindelijk een leuk gevonden "Future Music". Lekker lezen over nieuwe synths en alles wat daarbij hoort met een vleugje humor. Echt een zonde als dit blad van de markt zou verdwijnen.

Joep Egmond

Jammer! Het concept was perfect, alleen moeilijk financierbaar. Eerst een heleboel content op het web, daarna de e-commerce met webwinkel. In mijn tijd bij URmusic ben ik in de dezelfde fuik gelopen.Hou je haaks, Gijs.Wij hebben alvast de webshop on-line geplaatst, zodat je meteen weer door kunt. Groetjes,Joep Egmondinfo@europeanmusician.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond