Deel dit artikel
-

Glasvezelbeleid Opta biedt weinig kans op concurrentie

De huidige regulering van Opta biedt onvoldoende basis voor investeringen door concurrenten. Het verplicht openstellen van het glasvezelnetwerk is een goede zaak, maar ‘er moeten nog veel puntjes op de i worden gezet’, meent Bart Heinink, directeur Regulatory & Access Strategy van internetprovider Online.

"Er gebeurt veel. Een aantal zaken is positief, maar er moeten nog veel puntjes op de i worden gezet. Opta doet het goed, maar net niet goed genoeg", aldus Heinink.

KPN en Reggefiber kregen onlangs groen licht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit voor de op te richten joint venture tussen eerder genoemde partijen. Een van de voorwaarden is dat anderen telefoonbedrijven toegang moeten krijgen tot het netwerk tegen een redelijk tarief.

Heinink meent desondanks dat er op dit moment geen goede businesscase op te zetten is om concurrenten in het netwerk te laten investeren.

De kern van het beleidsvoorstel van Opta is dat externe partijen tegen een concurrerend tarief toegang kunnen krijgen tot het glasnet. Tegelijkertijd is het abonnement, en de gevraagde eenmalige vergoedingen aan de groothandel, hoog genoeg om efficiënte investeringen te stimuleren.

Duidelijke voorwaarden

Volgens Heinink zijn er duidelijkere voorwaarden nodig: "Bijvoorbeeld het vaststellen van scherpe tarieven in relatie tot KPN en andere aanbieders." Opta zou het volgens de directeur Regulatory & Access Strategy nu nog te algemeen invullen.

Daarnaast zijn duidelijke voorwaarden voor een investeringsperiode tot 10 jaar nodig. Voorwaarden over de locaties van de glasvezelcentrales, het ontwerp van het netwerk en de tarieven voor de lijnen. "Wanneer de OPTA glasvezelaanbieder KPN geen duidelijke regels oplegt, verliest Nederland haar leidende positie op het gebied van breedband. In Nederland zijn er nu vele concurrenten. Wanneer er slechts twee partijen overblijven, stijgen de prijzen voor internet en telefonie", laat Heinink weten.

Opta heeft 19 december een tariefbesluit in voorontwerp gepubliceerd (PDF). Dit besluit bevat de invulling van de aan KPN opgelegde tariefverplichting. Hiermee komen de maximaal te hanteren tarieven vast te staan voor de periode 2009 tot en met 2011. Belanghebbenden, dus ook Online, kunnen tot 13 februari hun reactie op dit ontwerp indienen bij Opta. In de eerste helft van dit jaar volgen nog beleidsregels rond de prijsklem, waarop ook marktpartijen kunnen reageren.

Heinink meent dat OPTA en NMa, KPN moet verplichten dat de tarieven die de concurrent moet betalen om diensten aan te bieden, voldoende marge over laten om te kunnen concurreren met KPN in retailmarkt.

"Op de korte termijn ziet het er goed uit", aldus Heinink. Hij vervolgt: "Het is fijn op met Reggefiber in onderhandeling te zijn. Maar nu moeten we zorgen voor goede voorwaarden. KPN komt op een gegeven moment ook weer aankloppen. Reggefiber handelt vanuit een open belang. De infrastructuur dat het bedrijf aanlegt moet worden gebruikt, dat is hun businessmodel. KPN heeft zijn eigen klanten. Het netwerk open stellen voor een derde partij is dan natuurlijk bijzaak."

Marge-uitholling

Er moet een aantal zaken geregeld worden. Heinink: "Niet alles hoeft op stel en sprong. De Opta moet eerst met concrete regels voorkomen dat er marge-uitholling optreedt. Zodat er ook daadwerkelijk geconcurreerd kan worden met de aangeboden tarieven."

Toch schrijft Heinink de plannen van Opta niet af.: "Het beleid is goed, zeker wanneer je het vergelijkt met de plannen op Europees niveau. De verplichting om het netwerk open te stellen bijvoorbeeld. Maar om te investeren zijn er specifieke randvoorwaarden nodig. Opta vult het nu nog te algemeen in. "

Online gaat het komende kwartaal hierover in gesprek met Opta. "We hopen dat de telecomwaakhond actief betrokken blijft."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond