Deel dit artikel
-

MWC 2012: GSM-branche haalt uit naar internetbedrijven

De GSM Association vindt dat internetbedrijven, zoals Google en Facebook, zich meer moeten gedragen naar de merites van de telecombranche. Anders raakt de ontwikkeling van mobiele infrastructuren geremd.

“De mobiele wereld is gebaseerd op open standaarden en interoperabiliteit. De over the top-spelers”, een vakterm voor internetbedrijven “zijn overwegend gesloten verticaal geïntegreerd silo’s die niet interoperabel zijn met onze standaarden.”

Zo verwoordde Franco Barnabé gisteren op het Mobile World Congress zijn kritiek aan internetbedrijven, de partijen die er voor zorgen dat het gebruik van mobiele data explodeert.

Netwerken gestoord

“De over the top-spelers zijn goed voor onze industrie. Ze hebben de ontwikkeling van hardware en diensten aanzienlijk doen versnellen. Bovendien hebben ze ons zicht gegeven op de behoeftes van onze klanten en de focus op gebruiksgemak weten te leggen. Maar hun geslotenheid belemmert nu de vooruitgang van de mobiele branche.”

Heel concreet wordt Barnabé niet over de problemen die internetbedrijven veroorzaken. Hij houdt het op het gegeven dat verscheidene operators internationaal problemen krijgen met ‘signaling overload’. Anders gezegd: technisch inefficiënt gebruik van de mobiele datanetwerken.

Impliciet voert Barnabé met zijn uitspraken een harde lobby voor de API-suites van de GSMA zelf: WAC en Joyn (de merknaam voor wat RCS heette).

“Twaalf procent van de telefoons is nu een smartphone. Die zijn goed voor tachtig procent van het dataverkeer. We verwachten dat dat volume met een factor achttien stijgt in de komende vijf jaar. Er zijn dus investeringen nodig in de snellere LTE-netwerken, maar de context waarin dat moet gebeuren is niet goed.”

‘Iedereen moet meebetalen’

Hij stelt dat alle druk op de mobiele netwerken ligt. Zij moeten in de komende vier jaar achthonderd miljard euro investeren in nieuwe netwerken. Tegelijkertijd komt er te weinig spectrum vrij om nieuwe diensten in te ontplooien en leggen de toezichthouders te strenge regels op voor de tarieven. “We moeten concurreren met de internetbedrijven, moeten extra investeren maar zien in Europa de gemiddelde klantomzet per maand dalen van 26 euro in 2006 naar twintig euro in 2011.”

De Italiaan beklaagt zich niet, maar doet wel een stellige oproep richting overheden, toezichthouders en internetbedrijven om mee te werken aan de ontwikkeling van de markt.

“Iedereen moet waarde inbrengen. Wij zijn goed in standaarden, interoperabiliteit, netwerkkwaliteit en veiligheid. De over the top-spelers zijn goed in apps en hebben een sterke user focus.”

Vittorio Colao van Vodafone riep gisteren al op tot meer samenwerking tussen marktspelers bij innovatie en investeringen in netwerken. Daarnaast zette hij zich hard af tegen de ouderwetse manier waarop de toezichthouders hun werk doen. Ze werken, volgens hem, vanuit een sjabloon van vijftien jaar geleden. Mobiele operators worden te veel beperkt in de aanleg en exploitatie van netwerken. “Stop de mobile termination-regulering. Dan kunnen wij investeren.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Patrick Mulder

Interessant verhaal. Ik ben benieuwd wat voor remming er dan is? De laatste 3 jaar is het vooral heel hard gegaan met innovatie. Iets als LBS heeft de telecom branche in 10 jaar tijd niet voor elkaar gekregen. Apple/Google en vrienden doen het in minder dan 2 jaar tijd!

Volgens mij is het meer innovatie op omzet. Tegelijkertijd zie ik nog steeds grote luxe kantoren bij alle telco’s dus ik vraag me af waar het pijnpunt ligt?

Job

Heel zuur voor telekom maarik zie nietin waarom een content aanbieder zich zou schikken naar een telekom bedrijf. Renault betaalt toch ook niet mee aan preventie van files?
Telekommers moeten niet zeuren en gewoon hun netwerk verbeteren. Geen geld daarvoor? Onzin, waar markt is is geld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond