Deel dit artikel
-

Hands-on: Chromecast Audio

Google heeft naast Chromecast 2.0, nog een tweede dongel speciaal voor audioliefhebbers op de markt gebracht, Chromecast Audio. Deze kan hetzelfde als de Chromecast 2.0, maar dan zonder beeld, tegen dezelfde prijs. Waarom zou je deze dan aanschaffen?

Om te beginnen zijn de aansluitmogelijkheden van Chromecast Audio specifiek gericht op het weergeven van geluid. Geen HDMI-uitgang of de vaste HDMI-kabel als bij de Chromecast 2.0. Er zit slechts één 3,5 mm-aansluiting op de Chromecast Audio. Precies zo eentje die je terugvindt op een smartphone of laptop voor je hoofdtelefoon.

Misschien is het niet de bedoeling, maar een hoofdtelefoon aansluiten op de Chromecast Audio is geen probleem. Bedenk alleen wel dat er geen volumeknop op het apparaatje is te vinden, dit zul je vanuit een app moeten doen. Een 3,5 mm-kabeltje om op een speakertje aan te sluiten is natuurlijk het meest voor de hand liggende mogelijkheid, maar ook een verloop naar een stereo tulpplugkabel is een optie, zodat je de Chromecast Audio op een stereo-installatie met analoge ingangen kan aansluiten.

Verborgen in dezelfde uitgang, zit ook een optische digitale aansluiting. Dit is het rode licht dat vanuit het gaatje schijnt. Stuk voor stuk opties die via een HDMI-aansluiting niet voor elkaar zijn te krijgen en de Chromecast Audio zo interessant maken.

Analoog of digitaal

Het audiosignaal wordt niet zoals bij Bluetooth vanuit de app gecomprimeerd en rechtstreeks naar de dongel verstuurd, maar lossless (zonder kwaliteitsverlies) via WiFi. Uiteindelijk kost dit minder stroom en geeft het ook de mogelijkheid de audio door te laten spelen, terwijl je iets anders doet op je smartphone.

Klankmatig klinkt de Chromecast Audio niet beter dan de hoofdtelefoon-uitgang van een laptop of smartphone, maar zeker niet slechter. Voor de meeste mensen zal dit voldoende zijn. Voor de audiofiel is de Chromecast Audio echter ook nog interessant. Met de digitale uitgang kun je het geluidweergeven via DA-converter, die het geluid van digitaal omzet naar analoog signaal. Dit zit bijvoorbeeld standaard op een receiver met optische ingangen of is los aan te schaffen.

Op deze manier kun je zelfs in hoge resolutie audiobestanden afspelen tot 96 kHz 24 bits audio. Goed nieuws dan ook voor diegenen die willen overstappen op de nieuwe Apple TV die geen optische digitale uitgang meer heeft, de Chromecast audio kan hier een goede aanvulling op zijn.

Apps

Als enige minpuntje is de ondersteuning van Chromecast in apps. Android loopt voorop met de meeste apps die Chromecast Audio ondersteunen en vanuit een computer laat je alle audio via de Chrome browser horen. Je kiest dan ook niet zoals met Airplay in iOS/OSX de optie Chromecast in het uitgangsmenu, maar is er in een aantal apps die hier een aparte mogelijkheid voor bieden. Google maakt het zich daar wel moeilijk mee, het maakt dus wel degelijk uit, hoe je naar je muziek luistert en van welke diensten je gebruikt maakt.

De grote namen als Spotify, Deezer, Rdio, Google Play, TuneIn Radio worden ondersteund, maar voor de specifieke gevallen is het slim om deze lijst goed na te kijken. Je zult hier geen Apple Music, Qobuz of Tidal in aantreffen. Muziek uit iTunes is wel af te spelen via een andere app en lokale bestanden kunnen met Plex worden weergegeven. Er kan best veel, maar het opzetten hiervan is minder simpel dan je had verwacht van Google.

Chromecast Audio is echt gericht op het afspelen van muziek en podcasts, maar je kan ook de audio van video apart weergeven. Houd er dan wel rekening mee dat er enige vertraging is tussen de video en de audio, die zul je ergens anders (bijvoorbeeld in de receiver) moeten vertragen. Niet echt handig dus. Het zoeken is dus vooral naar apps die speciaal voor audio zijn ontwikkeld.

Delen

Een concurrent van een multiroomsysteem als Sonos is Chromecast audio nog niet, maar Google Cast staat wel in de planning, dus houdt rekening met een update waarbij je meerdere Chromecast Audio dongels als een netwerk kan gaan verbinden. Andersom werkt het overigens wel, vanuit meerdere bronnen naar één Chromecast Audio. Iedereen met Chromecast op zijn smartphone kan dan met een door jou bepaalde pincode rechtstreeks zijn muziek afspelen op jouw Chromecast Audio, waarbij het lokale wifinetwerk zelfs wordt omzeild.

Zoals je in de Hands-on van de Chromecast 2.0 hebt kunnen lezen, kun je nog prima vooruit met de eerste Chromecast als je die al had. Voor audio is dit een ander verhaal, helemaal als je deze niet via HDMI wilt weergeven, dan is de Chromecast Audio op dit moment een goedkope, goedklinkendeen breedinzetbare oplossing.

Google Chromecast Audio kost net als de Chromecast 2, 39 euro.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Grappig, maar de gemiddelde audiofiel zal een beetje prutsen met een Raspberry Pi van 30€ ook geen probleem vinden. En dan heb je:
– bedraad internet
– optie om via USB direct bibliotheek aan te sluiten: hoeft er nergens een PC te loeien of telefoon leeggetrokken te worden, zowel qua accu als qua opslag, een 16GB iPhone 6s+ is natuurlijk geen alternatief voor een 64GB micro-sd kaart van 2 tientjes.
– Hoogwaardige audio-dac als optioneel opzetstuk, al dan niet met LCD display en simpele controls (net zo handig als App).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond