Deel dit artikel
-

Hands-on: Chromecast 2.0

De nieuwe Chromecast van Google komt in twee smaken: de reguliere versie voor het streamen van films of tv-series en een nieuwe versie voor audio. Gear testte beide dongels. Sander van der Heijde luisterde naar de Chromecast Audio.

Dat Google best aardige hardware maakt, hoeft geen betoog. Maar die producten (zoals de Nexus smartphones en tablets) goed vermarkten en verkopen is een ander verhaal. Daarvan worden er dan ook zeker geen miljoenen van verkocht.

Op een (letterlijk) kleine uitzondering na: Chromecast. Deze dongel kost nog geen 39 euro (inclusief verzendkosten), en dat zal wel de reden zijn geweest dat 20 miljoen mensen (!) hem in huis hebben gehaald.

Chromecast biedt gebruikers van (Android en iOS) smartphones en tablets de mogelijkheid om content te streamen naar hun televisie. Daarbij heeft Google een iets andere aanpak dan Apple met zijn Apple TV. Content wordt niet van de tablet of smartphones naar de televisie gestuurd, apps geven Chromecast een seintje, waarna de dongel het programma zelf van het internet haalt. Op Chromecast staan ook geen apps.

De eerste generatie Chromecast dateert alweer van 2013, dus werd het tijd voor een opvolger die verrassend snel beschikbaar was. Dinsdag werd de nieuwe Chromecast door Google aangekondigd en donderdag hadden we hem al in huis.

Google heeft Chromecast een ander uiterlijk gegeven, namelijk van een soort sjoelsteen, en in drie heldere kleuren. Niet dat dat veel uitmaakt, want hij hangt toch onzichtbaar achter je televisiescherm.

Ook Chromecast 2.0 steek je met een stekkertje in de HDMI-poort en met een tweede stekkertje in de USB-poort. Die laatste voorziet de dongel van stroom. Is er geen USB-poort, dan kun je de meegeleverde voeding gebruiken.

Heb je hem eenmaal aangesloten, dan start je de (nieuwe) Chromecast-app op, waarmee je de Chromecast instelt, dat wil zeggen: op je WiFi-netwerk aansluit. De instelprocedure is stukken vriendelijker geworden en we waren in een minuut klaar, al moest Chromecast nog wel een update ophalen.

Zo op het eerste gezicht is er niet heel veel veranderd, maar onder de motorkap wel: een nieuwe chipset belooft een betere WiFi-verbinding, waardoor haperingen minder vaak moeten voorkomen. Met de eerste Chromecast hebben we nooit veel problemen gehad, maar er werd nog wel eens over geklaagd.

Nieuw voor Chromecast 2.0 is de functie Fast Play, waarbij content al begint te laden voordat je hem hebt geselecteerd. Dat is wel zo handig als je games wilt spelen. Voortaan kun je je tablet of smartphone trouwens ook als tweede scherm gebruiken, vooropgesteld dat apps die mogelijkheid ondersteunen. Op het scherm zie je dan extra informatie. Op dit moment zijn er nog geen apps die dat kunnen.

Gek genoeg zit de beleving hem dit keer niet in de hardware, maar in de software. Voor Apple TV zit de optie voor Airplay standaard op iPads en iPhones, voor Chromecast moet de ondersteuning in de app zelf aanwezig zijn. De apps van regionale omroepen ontberen die ondersteuning, maar de NPO-app kan wel met Chromecast worden gebruikt.

Met de Android-app is ook het makkelijker geworden om geschikte apps te vinden, de iOS Chromecast-app stuurt je voor het overzicht naar de Chromebrowser.

Chromecast 2.0 is met name een aanrader voor intensieve gebruikers, zeker omdat hij stukken sneller is geworden, maar de oude versie werkt nog altijd prima, dus vervangen hoeft niet echt, tenzij je ook games op je Chromecast wil spelen.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Hans

Mooie bruikbare app voor de Chromecast is (naast Netflix) ook NLziet. Alle televisieprogramma’s van de publieke en commerciele zenders terugkijken via je Chromecast.

Niels

De app NLziet haalt slechts 1.9 vd 5 sterren. Gezien de reacties in de Play store betwijfel ik of dit wel zo’n mooie bruikbare app is.

Donthuis

De eerste Chromecast had een nogal hoog zendniveau op zijn WIFI functie. Op mijn eigen Philips TV leverde dat op enige digitale kanalen een verstoring op, die ook in de door de TV gemeten BER (bit error rate) zichtbaar werd.
Ongestoorde ontvangst via mijn CI+ voor Ziggo vergt een HDMI verlengsnoer, zodat de Chromecast richting de TV electrisch wordt afgeschermd, maar wel nog steeds zijn voeding daarvan ontvangt via een tweede verlengsnoer voor de USB.
Lijkt complex, maar het werkt overigens prima. Nu vraag ik mij af of de nieuwe Chromecast met zijn betere WIFI antennes nu minder stoort dan de oude?
PS NPO uitzending gemist via Chromecast gebruik ik elke week wel een paar keer

peter

is nl ziet via cromecast ook te gebruiken in het buitenland’???

Roberto van Amstel

Is de nieuwe Chromecast geschikt voor WiFi 5Ghz?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond