Deel dit artikel
-

Hands-on: Microsoft Wireless Display Adapter

De vergelijking met Google Chromecast of Apple TV wordt angstvallig vermeden. Met de oersaaie productnaam Microsoft Wireless Display Adapter moet dat in elk geval lukken. Maar is het ook echt een goed alternatief voor Chromecast?

Persoonlijk zou ik eerder Microsoft Mighty Miracast of Microsoft Copycat als naam hebben gekozen. De Mircosoft WDA, zoals ik hem voor dit artikel dan maar even afkort, lijkt nog wel het meeste op de Google Chomecast. Een draadloze HDMI-stick die je rechtstreeks in een HDMI-ingang van de televisie kan steken, waarbij stroom wordt voorzien via een USB-aansluiting (een kabel die helaas niet is te vervangen, maar vastzit aan het apparaatje).

Google Chromecast, en ook de Apple TV, mogen dan wel via een app of afstandsbediening worden aangestuurd, alle programma’s en software draaien volledig standalone op beide apparaatjes. Ook al heb je het idee dat je een YouTube-filmpje naar het grote scherm ‘veegt’, Chromecast opent razendsnel de YouTube-app en via Wifi wordt het filmpje dan via Chromecast gestreamd.

Microsoft WDA kan niets vanuit zichzelf en er draaien dan ook geen apps op. Toch wel een kleine teleurstelling voor de 70 euro die je moet neerleggen voor een apparaatje dat alleen maar kan weergeven wat ook op een ander scherm is te zien. Aan de andere kant scheelt het weer het continu moeten updaten van allerlei apps of juist het ontbreken van bepaalde apps. Alle apparaten die Miracast ondersteunen, en dat is een grote selectie aan Windows 8 en Android-producten, kunnen via WiFi Direct rechtstreeks een verbinding maken.

De Microsoft WDA laat geen enkel menu zien op je televisie, alleen het Microsoft-logo en de melding Ready to connect. Daarna kun je vanuit een Miracast-ondersteunend apparaat je scherm ‘spiegelen’ naar de Microsoft WDA, als enig scherm of zelfs als tweede scherm gebruiken. Zo eenvoudig als wat, hoewel het mij zonder een duidelijke handleiding toch wat zoeken op internet kostte om te kijken hoe ik die verbinding moest leggen.

Eenmaal werkend, is de verbinding uitermate stabiel. Ik had geen hangers, vertraging of wegvallend beeld, maar zo soepel als in het onderstaande reclamefilmpje ging het nou ook weer niet. Vooral bij videoprogramma’s als YouTube en Netflix viel het beeld tegen. In vergelijk met Apple TV en Chromecast, was het beeld toch wat minder scherp, af en toe wat blokkerig. Persoonlijk is het gemis van Dolby Digital 5.1 een echte ‘dealbreker’, die wil ik bij het kijken van Netflix graag over al mijn speakers horen en niet alleen stereo.

Het tonen van PowerPoints, foto’s, browsen en zelf het spelen van sommige games verliep wel grotendeels zoals geadverteerd. Maar dan wel in een kleine setting (het bereik van de Microsoft WDA is maximaal tien meter) en valt het streamen naar een projector ergens achterin de zaal gelijk af.

De Microsoft Wireless Display Adapter doet wat ie belooft, draadloos beeld doorsturen vanaf een tablet of laptop, maar voor hetzelfde aankoopbedrag koop je twee Chromecasts die meer functionaliteit bieden. Een saaie pretentieloze naam was dus toch niet zo’n slechte keuze.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond