Deel dit artikel
-

Hi en Telfort grootste virtuele operators

De KPN-merken Hi en Telfort zijn de twee grootste mobiele virtuele telecomaanbieders. De drie grote netwerken hebben samen 58 procent van dit marktsegment in handen met eigen merken.

Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek van Telecompaper naar de Nederlandse MVNO-markt. MVNO’s zijn telecomaanbieders die capaciteit huren bij een van de drie netwerkeigenaren en dat onder eigen merk exploiteren. In Nederland zijn 7,5 miljoen mensen, of 36 procent van het totaal, klant bij dit soort bedrijven.

Hi en Telfort zijn in absolute termen de grootste MVNO’s. Bedrijven als deze en Sizz, Hollands Nieuwe en Ben zijn alle eigendom van KPN, T-Mobile of Vodafone. De drie netwerkbedrijven hebben dus ook meer dan de helft (58 procent) van de virtuele netwerkmarkt in handen.

Op de markt van de resterende 42 procent zijn Lebara en LycaMobile de twee grootsten.

Hyves kwam er afgelopen maand achter, dat het exploiteren van een mobiele operator een vak apart is en veel tijd vergt. Die kennis en tijd heeft het niet in huis, dus werd besloten om Hyves Mobile te sluiten. Anderen die de handdoek wierpen, waren Yiggers, Mobilized06 en Stunt Mobiel. Daar staat tegenover dat een paar anderen het heilig vuur nog hebben. Nieuwelingen onder de MVNO’s zijn Bliep, Delta Mobiel en Voiceworks.

Onderzoeker Alejandra van de Roer becommentarieert: “De Nederlandse mobiele markt is behoorlijk verzadigd. Aanbieders moeten dus groeien met klanten die overstappen van anderen, door nieuwe niches te vinden en met nieuwe diensten die waarde toevoegen. Een ‘me too’-strategie volstaat in dit klimaat niet.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerard

7,5 miljoen mensen is 36 procent van het totaal? Dat zou betekenen dat het totaal 20 miljoen mensen is. Zet er dan 20 miljoen klanten of abonnees neer. Dank u.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond