Deel dit artikel
-

HTML5 ‘af’ in 2014. Ongeveer. Voorlopig.

De nieuwe versie van HTML moet voor het einde van 2014 af en gereed zijn voor algemene acceptatie. Standaardenorganisatie W3C streeft daar althans naar.

De mondiale internetbranche, vertegenwoordigd in het W3C, slaagt er niet in om een ‘feature complete’-versie van de nieuwe opmaaktaal van het web op te leveren. Zo blijkt uit de recente plannen voor HTML5.

Eerst worden de niet-gevoelige en reeds geïmplementeerde onderdelen van de standaard bij elkaar geschraapt en voorgelegd. Daarna moeten de software- en hardwaremakers, technologie- en dienstenleveranciers het eens worden over de kleinste details en controversiële elementen. Dat eerste moet voor eind 2014 gebeuren, dat tweede voor eind 2016. Zo klinken de plannen nu althans.

De nieuwe versie van HTML kan grote veranderingen teweeg brengen op het vaste en zeker ook het mobiele web. Het staat technologieën en, daarmee, nieuwe functies toe die tot nu toe voorbehouden zijn aan apart downloadbare applicaties. Voor mobiele dragers betekent dat, dat ontwikkelaars niet meer per se per platform hoeven te ontwikkelen (Android, iOS, Windows). Ze hoeven enkel voor de webbrowser te programmeren in HTML (in combinatie met CSS en Javascript).

De meeste gangbare webbrowsers ondersteunen nu al HTML5-onderdelen, maar de browsermakers kunnen die ieder op een andere manier interpreteren en toepassen. Zo kan het gebeuren dat, bijvoorbeeld, Apple iCloud niet werkt op Androidtoestellen en YouTube zonder aparte app niet op iOS-telefoons.

HTML5 is de basis van een nieuw mobiel besturingssysteem: Firefox OS. De eerste toestellen die vrijwel helemaal op HTML draaien komen begin volgend jaar uit.

Foto: David Martyn Hunt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond