Deel dit artikel
-

iOS 7: ‘Beetje Android, maar dan superstrak’

Het zal even wennen worden: de apps zijn er allemaal nog, maar iOS 7 lijkt in geen enkel opzicht meer op zijn voorgangers. Apple lanceerde de jongste versie van zijn systeemsoftware voor iPad en iPhone vanavond in San Francisco.

iOS 7 heeft dankzij de bemoeienis van Jonathan Ive een geheel nieuw plat ontwerp gekregen, zij het wel met transparante lagen die een bijna holografisch effect geven. Wie de telefoon draait, ziet het perspectief veranderen. De reacties op deze totale make-over op forums zijn wisselend. De een is lyrisch, de ander vindt het niks. ‘Toch beetje Android. .. maar dan superstrak.’

Safari heeft een totaal ander uiterlijk gekregen waarbij de tabbladen zijn georganiseerd als een soort Rolodex. Regelpanelen zijn makkelijker te vinden. De iCloud Keychain kan wachtwoorden bewaren en die doorgeven aan andere apparaten, zodat je die niet meer voor elk apparaat afzonderlijk hoeft in te voeren. Camera krijgt Instagram-achtige filters. Foto’s delen doe je via AirDrop. Siri komt met meer stemmen, ook in andere talen. iTunes Radio zit ingebouwd.

Het ontgrendelscherm bevat nu ook het berichtencentrum en voor het eerst is er multitasking voor alle apps. Het OS kijkt telkens welke apps het meest gebruikt worden en geeft daar voorrang aan.

Opvallend is dat iOS 7 zelfs te gebruiken is met oudere versies: iPhone 4 en later, iPad 2 en later, iPad mini en iPad touch vijfde generatie. De software zal dit najaar verkrijgbaar zijn. Ontwikkelaars kunnen er nu al mee aan de slag.

Geheel nieuw is iOS in the Car. Daarmee kunnen toepassingen als Siri en Apple Maps worden weergegeven op een scherm in auto’s. Honda, Mercedes, Nissan. Ferrari, Chevrolet, Infinity, Hyundai, Kia, Opel, Jaguar en andere merken hebben ondersteuning toegezegd.

Deel dit bericht

4 Reacties

van Deurzen

Ik zal wel gek zijn, maar volgens mij hebben ze met iOS7 gewoon Windows 8 gekopieerd…. qua stijl met letters, knoppen etc vind ik het wel heeeeeeel erg overeenkomen.

Piet

Beste, volgens mij heeft u een bril nodig…..

Andre

“Het zal even wennen worden: de apps zijn er allemaal nog, maar iOS 7 lijkt in geen enkel opzicht meer op zijn voorgangers.”

Bovenstaande is wel erg sterk geformuleerd. Nog steeds heeft iOS 7 het welbekende dashboard met apps, notification center, enz. Als je bijvoorbeeld Windows 6.5 & Windows Phone 7/8 met elkaar vergelijkt, dan heb je het over een échte verandering, maar wat iOS betreft is het meer een visuele laag die een verandering heeft ondergaan. Niets meer niets minder.

Jef

Zie op EBAY “udid registratie” voor iOS 7. Dan kan je nu al aan de slag met de nieuwe interface

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond