Deel dit artikel
-

Het jaar van: Bitcoin

Geen fenomeen heeft dit jaar zoveel de aandacht getrokken als de virtuele munt Bitcoin. De koers steeg tot grote hoogten, maar leek net zo snel te verdampen als de handel in zeventiende eeuwse tulpenbollen.

De virtuele munt verdween afgelopen jaar nauwelijks uit het nieuws, maar dat kwam vooral door de opgwonden koers. Na de Cyprus-crisis kwam er een ware vlucht naar bitcoins op gang. In januari kostte een Bitcoin ongeveer vijftien dollar. Op 11 april was dat al 179 dollar, wat de waarde in circulatie op twee miljard dollar bracht. Daarna was er geen houden meer aan. Heel even tipte de koers aan twaalfhonderd dollar.

Met de populariteit begonnen steeds meer (ook Nederlandse) webwinkels bitcoins te accepteren. Canada kreeg zelfs de primeur van een (werkende) bankautomaat die bitcoins omwisselt.

Van nerdgeld werd de Bitcoin gaandeweg ook een instrument van speculanten en van criminelen. Er werd een toenemend aantal diefstallen gerapporteerd. Een 18-jarige inwoner uit Australië claimde dat hij een miljoen dollar aan bitcoins was kwijtgeraakt door diefstal. Ook het virtuele wisselkantoor Bitfloor moest een virtuele braak opbiechten: 250.000 dollar aan bitcoins waren na een hack spoorloos verdwenen. Een Chinees wisselkantoor verdween uit de lucht. Bitcoins ter waarde van 4,1 miljoen dollar gingen in rook op.

Beveiliger Symantec maakte vijfhonderdduizend pc’s onschadelijk die met het bitcoinbotnet ZeroAccess besmet waren geraakt. Door eigen bitcoins te minen – een proces dat steeds meer ingewikkelde rekenkracht vergt – wilden criminelen anoniem klikfraude bekostigen.

De eerste grote aanval op de Bitcoin viel samen met het oprollen van de illegale markt voor drugs Silk Road. Daar konden drugs, wapens en criminele diensten louter worden betaald met bitcoins. Binnen een dag krabbelde de munt echter weer overeind.

In december begon Bitcoin pas echt aan zijn duikvlucht toen China ingreep. De Chinese centrale bank had reeds eerder financiële instellingen verboden om transacties in de virtuele munt Bitcoin af te handelen. Daardoor raakte de koers ook al in een vrije val. De handel door particuliere gebruikers werd echter nog ongemoeid gelaten.

Vandaag sloot het Indiase wisselkantoor BuySellBitCo.in zijn deuren na waarschuwingen van de Centrale Bank van India. Men wil niet verder voordat het ‘raamwerk rond bitcoins’ duidelijk wordt.

De voorstanders blijven pal achter de munt staan. Zij zien de munt als een reactie op drie afzonderlijke historische ontwikkelingen uit de moderne economie: een gecentraliseerd en verstikkend monetair gezag, een dominant en gecorrumpeerd banksysteem, en de vernietiging van de financiële privacy. Vrije keuze van valuta is de vrije meningsuiting in de economie.

Nederlanders blijven er vooralsnog rustig onder. Slechts drie procent van de Nederlanders verwacht dat Bitcoin het huidige geldsysteem gaat vervangen. Eén op de vijf Nederlanders houdt hier in nog wel een slag om de arm en denkt dat het misschien wel gaat gebeuren. Een kwart is er van overtuigd dat Bitcoin nooit een algemeen betaalmiddel worden, zo bleek eerder deze maand uit onderzoek van Multiscope.

De koers van de Bitcoin stond zojuist op 588 euro.

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Jeroen

Mooi stukje.

flappie

wat een onzin stukje ,de bitcoin heeft zelfs nog een grotere dip(in percentage)van 13 dollar naar 2 dollar overleefd. dat is over de 500%. de huidige dip was niet meer dan 60%

Robin

Bitcoins zijn nu het goedkoopst bij bitonic https://bitonic.nl/?refcode=Dhx_oM26104
En bij http://www.koop-bitcoin.nl (zelfde prijs)

Rest van de koop bitcoins met ideal sites zijn erg duur 🙁

Barry

De huidige dip was niet meer dan 60%? Sommige lieden zijn echt de kluts kwijt.

Bitgild

Na rumoer in China is de munt inderdaad flink gezakt. Toch lijkt die zich weer ter herpakken als je naar de koers kijkt van de laatste paar weken. Overigens zien wij over de afgelopen maanden een zeer stevige groei in het aantal transacties dat met bitcoins wordt voldaan (zowel vanuit Nederland als de rest van Europa).

Henk

Wil je oefenen met Bitcoin zonder te hoeven investeren dan kun je op de volgende site gratis bitcoins krijgen:

http://freebitco.in/?r=202775

Je hoeft alleen je bitcoinadres in te vullen en een wachtwoord, verder is er geen registratieprocedure. Je kunt elk uur gratis bitcoins krijgen, ze betalen echt uit! Het grappige is dat je ook nog hoger/lager kunt spelen met je gratis bitcoins om eventueel nog meer te ontvangen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond