Deel dit artikel
-

Miljoenen-investering voor Golden Bytes

Golden Bytes, aanbieder van betaalde sms-berichten, heeft in participatiemaatschappij Waterland een nieuwe aandeelhouder gevonden. Waterland zegt met een “miljoeneninvestering” een belang van rond de 40 procent te hebben verworven. Golden Bytes wil met het nieuwe kapitaal op overnamepad in Europa.

Volgens Karel Steup van Waterland steekt zijn participatiemaatschappij alleen geld in bedrijven die een omzet van boven de 10 miljoen euro hebben. Aan dat profiel voldoet Golden Bytes, aldus Steudt. Golden Bytes verwacht in 2004 meer dan 82 miljoen berichten te verwerken. Waterland is een participatiemaatschappij die ondernemers terzijde staat bij het realiseren van hun groeiambities. Steudt zegt verder dat de deelneming in Golden Bytes past in de strategie om te investeren in groeimarkten. 

Volgens directeur Marcel Wendt van Golden Bytes heeft Waterland een minderheidsbelang in zijn bedrijf verworven. Golden Bytes gaat het geld gebruiken om sneller te kunnen groeien. Hoewel het bedrijf zelfstandig hard groeit zal ook worden gekeken naar overnames.Golden Bytes kijkt naar overnames in zowel Nederland als het buitenland. “Ik heb een hele lange lijst gemaakt met overnamekandidaten, maar waar de eerste overname plaats zal vinden, weet ik nog niet. Maar het zal in ieder geval een overname in Europa zijn.”


In het najaar van 2004 verwacht Golden Bytes aansluitingen op de vier belangrijkste Amerikaanse operators te realiseren. Daarmee krijgt Golden Bytes directe toegang tot 20 operators en de indirecte toegang tot 131 operators wereldwijd. Populaire applicaties zijn volgens het bedrijf TV votings en interactiviteit, ringtones, quizzen, chat, downloads en informatie diensten.

Golden Bytes mag onder meer TMF, Endemol en RTL (Idols, Big Brother) tot zijn klantenkring rekenen. Het bedrijf is met name gespecialiseerd in applicaties waarbij de consument betaalt per ontvangen bericht, hetgeen abonnementen mogelijk maakt. 

Golden Bytes heeft uitgerekend dat de premium sms markt ongeveer 100 miljoen euro in Nederland en 1 miljard in Europa bedraagt en verwacht dat deze in de komende twee jaar minimaal zal verdubbelen.

Deel dit bericht

5 Reacties

een deskundige

Goldenbytes is wederom een voorbeeld van een bedrijf dat manipuleert en onjuiste informatie verstrekt omtrent cijfers etc.De zogenoemde omzet van meer dan 10 miljoen euro bestaat uit de omzetten die de omroepen realiseren met hun formats (gelijk Idols) bij de consument! GoldenBytes verzorgt hiervan de afhandeling en rekent dit als hun omzet wat natuurlijk grote flauwekul is! Er blijft maar een kleine marge aan de strijkstok hangen en die wordt door toetredende concurrentie steeds kleiner!Ach maar ja dat begrijpt de pers toch niet!

Mijn naam is Haas

Klopt dat marges in de SMS-business van klein tot kleinst gaan, maar met klanten als Endemol, TMF en RTL hebben ze wel een straatlengte voor op concurrenten! Bovendien, er zijn wel meer bedrijfstakken waar de marges maar enkele % zijn .. kwestie van diversificeren en dat kan Golden Bytes nu doen met al die euros. Slim gedaan, hulde.

goeroe

De deskundige is zeker deskundig. ik heb echter meer problemen met de investeerder dan met de journalistiek:  1. 100 miljoen aan premium SMS diensten die er genoemd worden. Het bedrag (100 mln) is wat de eindgebruikers besteden aan premium SMS diensten, inclusief BTW, inclusief de kosten voor de netwerken. Trek je dit van het genoemde bedrag af dan blijft al snel maar de helft van dat bedrag over als markt. 2. tel hier het verhaal van Deskundige bij op en zie daar; de omzet die GoldenBytes kan maken (in een markt van 12 spelers, op het gebied van premium SMS) kan niet meer dan een paar miljoen zijn. Er zijn dan ook vele bedrijven (in NL en daarbuiten) die de marges die gemaakt worden op premium SMS als omzet rekenen. 3. Het volgende bericht (GB in muziekmarkt) geeft dan ook precies aan dat zij op zoek zijn naar een groter deel van de koek dan alleen maar de marge op de berichten (centen op berichten van pob Euro 1,10). Het is inmiddels iedereen duidelijk dat ook daar de marges weggesnoept worden door uitgevers van muziekrechten (de grote 5). Ook hier zal dus maar een magere fee voor GB weggelegd zijn, in een markt die al verzadigd is (Tutch, Jamba, etc) en waar GB zich dus zal moeten invechten. 4. De afvlakkende premium markt. Al bijna een half jaar is de premium SMS markt aan het afvlakken. Na het eerste Idols debakel (door GB gedaan) heeft de 2e nog niet de helft van het volume van de eerste gehaald. Dit is niet alleen in Nederland zo. Naar Amerika te gaan, waar hoofdzakelijk CDMA telefoons zijn (geen SMS land dus), waar netwerken huiverig zijn, (nog) geen premium bieden en alles in eigen handen houden, lijkt in eerste instantie geen slimme zet. Ik vraag mij dus ook af waarom Waterland hierin gedoken is, als ik "miljoeneninvesteringen" kon doen en daar een rendement op zou moeten halen dan zou ik voor een ander beleggingsobject kiezen. Ik ben natuurlijk blij voor Marcel Wendt dat zijn bedrijf uit de zorgen is met deze injectie. 

Erwin Boogert

Op 6 september 2006 reactie van lezer verwijderd na verificatie van de in die reactie verstrekte gegevens.

Caroline

Golden Bytes is berucht om zijn sms "informatiediensten" waar je nooit meer vanaf komt. De (computer) helpdesk afmeldlijn functioneert niet, stop sms-en functioneert niet – hier gaan hele gezinnen aan failliet. Als investeerder zou ik me drie keer achter de oren krabben, er komt een dag dat dit soort bedrijven een prijs betalen. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond