Deel dit artikel
-

‘Nederlandse adverteerders huiverig voor widgets’

Om tieners aan te spreken moeten marketeers gesponsorde widgets aanbieden. Dat stellen onderzoekers. Nederlandse adverteerders zijn nog huiverig voor deze vorm van marketing, zegt Michiel Schipperus van ISM eCompany.

"Bij klanten is er nog niet echt vraag naar widgets," aldus Schipperus van internetbureau ISM eCompany, dat werkt voor grote adverteerders als de Hema, AKO en Heineken. "Sinds een half jaar zijn we serieus bezig met widgets. En hebben we zelf enkele voorbeelden gemaakt om aan adverteerders te laten zien wat mogelijk is."

Widgets zijn minitoepassingen voor binnen de browser, op de desktop of op het mobieltje (of soms zelfs al daarbuiten). Meestal hebben ze letterlijk een klein formaat en kan een gebruiker ze eenvoudig op een profielpagina, persoonlijke startpagina of de desktop plaatsen (klik hier voor voorbeelden van desktop widgets). Widgets bestaan al jaren, maar de laatste tijd neemt het gebruik en aanbod toe. Voorbeelden zijn een fotoslideshow van Flickr, een ‘embedded' video van YouTube of een lijstje met de vijf laatste nieuwsberichten van een site.

Vacaturewidget
Volgens Schipperus kunnen adverteerders widgets inzetten voor zowel branding als ‘commercie'. Een voorbeeld van een toepassing in die laatste categorie is een boekhandel die een widget aanbiedt met een boeken top-vijf of een lijstje met aanbiedingen.

Bij branding kan een widget meer een entertainmentfunctie hebben, waarbij een adverteerder profiteert van het gegeven dat een logo en bedrijfsnaam in beeld zijn. Schipperus: "Als je een widget op de desktop hebt staan, ben je als merk voortdurend in het blikveld van een consument."

De ontwikkelkosten van een widget liggen relatief laag. Een webontwikkelaar kan in korte tijd een widget bouwen. Toch lopen adverteerders niet warm voor widgets. Vooralsnog is de Rabobank in Nederland de enige adverteerder die flink inzet op widgets.

"Het fenomeen is nieuw voor adverteerders. Een dikke tien jaar geleden zagen veel bedrijven het nut van een website ook niet in." Schipperus verwacht dat de eerste klant van zijn bedrijf snel de stap gaat zetten. Naar verwachting is dat uitzendbureau Vitae, dat met een widget komt die gepersonaliseerde vacatures toont. Ook met andere partijen praat ISMeCompany over concrete widgets.

Microsoft zei eerder tegen Emerce dat het verwacht dat het komende half jaar meer bedrijven het voorbeeld van de Rabobank gaan volgen.

"Geen controle in Hyves"
Ongeveer twintig procent van de Amerikaanse kinderen en jongeren tussen de 9 en 17 jaar heeft afgelopen maand een gesponsorde widget toegevoegd aan een persoonlijke website (weblog, profiel). Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, waar The Wall Street Journal deze week over schrijft. Aan het online onderzoek deden zo'n 1200 kinderen/jongeren mee.

Schipperus merkt dat adverteerders niet altijd even enthousiast zijn om aanwezig te zijn op een site als Hyves, hoewel via die site een widget snel populair kan worden doordat vrienden elkaars widgets zien. Het bezwaar van de adverteerders: "Ze weten niet waar hun merknaam dan terecht komt. De controle is verdwenen." Bij desktopwidgets speelt dit niet. Schipperus is daarom vrij enthousiast over desktopwidgets. "Met dat soort widgets kun je vaak mooiere dingen doen dan met webwidgets, en heb je sneller het ‘wow'-effect."

Schipperus denkt dat de komst van Windows Vista bijdraagt aan de populariteit van desktopwidgets. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft levert standaard een aantal widgets mee en heeft een speciale widget sidebar.

Deel dit bericht

3 Reacties

Casper

Eindelijk komen de widgets ook naar de PC. Als Apple gebruikers hadden we ze al jaren. Heerlijk. Van mij mogen bedrijven aan de slag voor Apple widgets 🙂

Roy

Je hebt helemaal gelijk. Het was Apple die startte met widgets. Google en Microsoft noemen ze gadgets en dat vinden we erg verwarrend.Daarom noemen wij ze gewoon widgets. De Rabo Tour widgets zijn voor de Rabobank een pilot. Het Windows platform heeft de meeste gebruikers en de tijd ontbrak om voor andere platforms widgets te ontwikkelen.  We onderzoeken ook welke nieuwe technieken het mogelijk maken om een widget voor meerdere platforms te ontwikkelen. Dus Linux, Apple gebruikers even geduld aub…

Roy

In <a href= http://www.businessweek.com/magazine/content/07_30/b4043071.htm&gt; Business Week</a> staat een uitgebreid artikel over widgets met veel hyperlinks naar nieuwe ontwikkelingen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond