Deel dit artikel
-

Sony lanceert onzichtbare PlayStation 4

Sony brengt nog dit najaar de nieuwe PlayStation op de markt, maar liet hem vannacht op een persconferentie niet zien. Zelfs de specificaties bleven vaag, waarmee de aankondiging op een anticlimax uitdraaide.

Meer dan blik op een nieuwe afstandsbediening of controller werd de in New York verzamelde pers vannacht niet gegund. De ruim twee uur werden hoofdzakelijk gevuld met trailers van nieuwe games.

De geheimzinnigheid heeft er kennelijk mee te maken dat Sony de concurrentie nog even in onzekerheid wil laten. ‘Niet de huiskamer, maar de speler is het middelpunt van het PlayStation ecosysteem’, zo heette het cryptisch.

Op essentiële vragen is dan ook geen antwoord gegeven. Zo zou volgens geruchten de spelcomputer gekoppeld worden aan het nieuwe online netwerk PlayStation World, dat het huidige PlayStation Plus zou moeten vervangen. Spelers zouden een betaald abonnement moeten nemen. Maar zelfs de verwachte winkelprijs van de hardware werd gisteren niet gecommuniceerd.

Wel zal voor het eerst games kunnen worden gestreamed, een nieuwe trend in de gamesindustrie. Sony heeft hiertoe het cloudbedrijf Gaikai overgenomen. Via het netwerk is de PlayStation 4 zelfs met de smartphone te benaderen. Ook kan met vrienden worden gecommuniceerd en kunnen games worden gekocht en met een druk op de knop worden gedeeld. Zo kunnen vrienden ook games meekijken, zonder er zelf aan deel te nemen.

Via het netwerk kunnen ook oude games worden aangeboden, maar die kunnen niet rechtstreeks op de nieuwe hardware worden afgespeeld omdat de PlayStation over een niet nader genoemde X86-processor beschikt.

Het worden spannende tijden voor Sony, omdat er meer concurrentie is voor spelcomputers dan ooit. De voorganger PS3 dateert alweer van zeven jaar geleden. Daarvan zijn er wereldwijd zeventig miljoen verkocht. Het PlayStation Network telt honderdtien miljoen gebruikers.

Concurrent Microsoft komt naar verwachting nog dit jaar met de opvolger van haar eigen spelcomputer, de Xbox 360. ‘Laten we hopen dat we die wel te zien krijgen’, schreef AllthingsD sceptisch.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond