Deel dit artikel
-

Online pokerfraudeur bekent schuld

Een Amerikaan heeft schuld bekend aan het witwassen van vele tientallen miljoenen dollars afkomstig van illegale Amerikaanse online pokersites.

Ira Rubin (53) riskeert 18 tot 24 maanden gevangenisstraf voor het wegsluizen van geld van pokersites Absolute Poker, Full Tilt Poker en PokerStars, die vorig jaar door de FBI zijn opgerold.

Om het geld bij Amerikaanse banken te krijgen, werden allerlei ingenieuze constructies bedacht, zoals nepbedrijven met bijbehorende websites. Tussenpersonen maskeerden de betalingen van pokeraars als aankopen in webwinkels.

Online pokersites zijn zoals ook in veel andere landen illegaal in de VS. In 2006 werd het ook strafbaar om geld van online pokersites aan te nemen. De meeste sites weken uit naar het buitenland en vestigden zich onder meer op Costa Rica.

Eind 2009 besloot een aantal Amerikaanse exploitanten tot een nieuwe strategie. Zij benaderden kleine lokale banken met het aanbod om het geld te verwerken in ruil voor miljoeneninvesteringen. Zo ging eigenaar John Campos van SunFirst Bank uit Utah akkoord met een investering van 10 miljoen dollar, waarbij Campus nog eens persoonlijk werd beloond met 20.000 dollar voor de bemiddeling. Het was de bedoeling om op deze manier drie tot vier banken over te nemen en het geld op grote schaal wit te wassen.

Uit de aanklacht die leest als een jongensboek (pdf), blijkt dat er enorme bedragen werden verdiend. Full Tilt Poker zou vorig jaar 390 miljoen dollar uitbetalen aan pokeraars, waarvan 150 miljoen aan Amerikanen. Het merendeel van het geld – zo’n 443 miljoen dollar – werd echter naar de eigenaren weggesluisd.

Justitie legde vorig jaar beslag op 65 bankrekeningen in veertien verschillende landen, en nam vijf domeinnamen in beslag.

Rubin (53) wordt gezien als de financiële spil in het geheel. Hij deed zaken voor alle betrokken casino’ s. Rubin heeft een strafblad dat teruggaat tot de jaren zeventig en was de VS ontvlucht vanwege een boete van vele miljoenen dollars die hij niet wilde betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond