Deel dit artikel
-

Real time overboekingen tussen banken via nieuwe app

Het Nederlandse fintech-bedrijf Sowdan claimt een primeur in de bankwereld: met deze dienst is het mogelijk binnen één minuut geld over te boeken van de ene naar de andere rekening.

In onder meer Zweden, Polen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is het al langer mogelijk om real time betalingen te doen.

Pieter Schoen, medeoprichter van energiebedrijf NLE en de belangrijkste financier van Sowdan, vond het tijd worden voor een dergelijke dienst in Nederland.

Sowdan neemt met de gratis app een voorsprong op de banken die onderling hebben afgesproken om pas in 2019 realtime betalingsverkeer mogelijk te maken.

Sowdan is bedacht door Mark Kalse en Maurits Grosfeld. Zij kwamen op het idee van real time betalingen toen Kalse online een paar festivalkaartjes verkocht en dagenlang vergeefs op zijn geld wachtte. In een eerste investeringsronde werd 2,1 miljoen euro opgehaald.

Voor particulieren die bijvoorbeeld een auto kopen op Marktplaats kan Sowdan handig zijn. De koper hoeft niet meer met grote contante bedragen over straat.

De technologie kan ook op zakelijk gebied worden gebruikt, bijvoorbeeld door uitzendkrachten direct uit te betalen na het verrichten van hun werkzaamheden. YoungCapital zal als eerste gebruik maken van deze mogelijkheid.

Na aanmelding voert de gebruiker het bedrag en rekeningnummer in, waarna hij op de verzendknop drukt en de betaling bij de eigen bank met iDEAL bevestigt.

Dit kan zowel met een betaalverzoek als met een betaalopdracht en slechts één van de partijen hoeft de app te downloaden. Om iets over te maken met Sowdan zijn geen kaartlezer of codes nodig.

Transacties tot 750 euro zijn voorlopig gratis, daarboven wordt 0,5 procent kosten in rekening gebracht. De gratis app is beschikbaar voor iOS en Android. Gebruikers van ABN melden dat de app voor hun bank (nog) niet werkt.

Investeerder Pieter Schoen (links) en Sowdan-oprichter Mark Kalse

Deel dit bericht

6 Reacties

Robbert

Pas als ik de app heb gedownload en registratieproces heb afgerond komt de melding dat ABN AMRO dit niet ondersteunt. Lekkere communicatie: zet dat even op je website! Welke NL banken doen er wel mee?

Ronald ter Voert

Alleen Rabobank, ING en SNS. Rest niet.

Yannick - Zoofy

Toch ook mooi dat de banken “onderling hebben afgesproken” om pas in 2019 real time te ondersteunen. Prachtig voorbeeld van hun klantgerichtheid. Swift is achterhaald. En er zit zo veel geld en belang achter dat we met z’n allen lekker mogen wachten.

Deze app is een mooie volgende stap in het laten uitsterven van de bank.

Lucas

Een bank hoeft toch ook niet “mee te doen”? Ze hebben voor de app een bank toch niet nodig? De betaling via iDeal aan het platform is gegarandeerd. Als ze wel bij elke bank een tegenrekening nemen, kan het platform elke bank ondersteunen en “directe” betaling doorzetten.

Frank

Op mijn telefoon met Android 4.2.2 crasht de app helaas.

Max - MAXC B.V.

Ik citeer Lucas en zou graag een antwoord hierop van Sowdan lezen:
Een bank hoeft toch ook niet “mee te doen”? Ze hebben voor de app een bank toch niet nodig? De betaling via iDeal aan het platform is gegarandeerd. Als ze wel bij elke bank een tegenrekening nemen, kan het platform elke bank ondersteunen en “directe” betaling doorzetten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond