Deel dit artikel
-

Reed Business stopt met FEM Business

Uitgever Reed Business stopt met het uitgeven van het zakelijke blad FEM Business.

Per januari 2010 houdt de titel op te bestaan in de huidige context. Dat bevestigde de uitgeverij zojuist aan Emerce.

Uit het persbericht: "Aanleiding voor dit voorgenomen besluit is het feit dat het niet mogelijk is gebleken FEM op een winstgevende manier te exploiteren, en dat de markten waarbinnen FEM opereert structureel verslechteren. Bij FEM werken 18 mensen. Hun functies zullen komen te vervallen.

Daarnaast komen voor 5 medewerkers van de aanverwante afdelingen Marketing en Sales hun functies te vervallen. Alle betrokken mensen zijn vanmiddag over het voorgenomen besluit geïnformeerd. Zoveel als mogelijk worden de medewerkers herplaatst binnen Reed Business".

FEM Business schrijft zelf: "Twee partijen toonden de afgelopen weken serieuze interesse in de titel. Reed Business vond een indicatief bod van een miljoen euro te laag. Voor de uitgever speelde daarbij mee dat verkoop van FEM een concurrent op de advertentiemarkt zou kunnen creëren. Een verzelfstandigde concurrent zou de advertentiepositie van vlaggenschip Elsevier bedreigen".

Z24 meldt dat het onder andere hoofdredacteur Arne van der Wal was die afgelopen weekeinde nog een overnamebod uitbracht voor een management buy out. Die poging strandde. Hij kon ook de titel niet meenemen. 

De uitgever onderzocht sinds begin 2009 toekomstscenario’s voor het ‘niet structureel winstgevende’ FEM Business. "De betaalde oplage was te laag".

De titel is de eerste ‘kostenpost’ die sneuvelt in een net ingezet kostenbesparingsproces. Andere titels zullen bij Reed in Amsterdam niet sneuvelen, voor zover de uitgever nu inschat.

Anderhalve week geleden werd bekend dat Reed Business versneld besparingen doorvoert om de operationele winst te verhogen.

De website van het blad had, volgens de Stir-rapportage over augustus 2009, een bereik van 0,5 procent en verwerkte 162.000 bezoeken.

Uit de cijfers over het tweede kwartaal van 2009 bleek dat de Nederlandse bladen afgelopen jaar 11 procent aan omzet verloren. Daar stond tegenover dat 39 procent van de omzet afkomstig was uit de verkoop van digitale advertenties en abonnementen.

Reed Business geeft in Nederland onder meer ook Zibb en Boerderij.nl uit.

De abonnees van FEM Business krijgen het aanbod een abonnement op Elsevier te nemen. De papieren en digitale archieven van FEM Business worden bij Elsevier ondergebracht.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ruud Smeets

Doodzonde, FEM Business was/is een van de beter gebalanceerde businessbladen in Nederland.

Jan Hendrik Fleury

Toen FEM alweer een flink aantal jaren geleden nog maandelijks verscheen werden er mooie zwarte cijfers geschreven. Toen de frequentie werd opgeschroefd naar tweewekelijks namen de kosten toe maar de betaalde oplage en advertentie inkomsten stegen niet in voldoende mate mee. Een zegen voor FEM was dat het salesbedrijf van Elsevier FEM ?er bij verkocht?. Campagnes werden naast in Elsevier ook in FEM geplaatst. Echter door het uiterst lage (maar wel zeer kwalitatieve) bereik, het geringe aantal betalende abonnees alsmede de structurele daling van het aantal printadvertenties heeft FEM het niet gered. Bovendien is de Nederlandse ?top? te klein in aantal om een dergelijk journalistiek hoogwaardig product levensvatbaar te krijgen. Dit geldt ook een digitaal FEM merk.Dat Reed Business stopt met FEM is begrijpelijk vanuit commercieel perspectief. Echter het overlijden van FEM is toch een verlies en typerend voor de huidige tijdgeest en de problemen waarin diverse titels zich bevinden.

Erwin Moojen

Natuurlijk jammer, maar ook raar dat FEM niet renderend te krijgen is. Het is dan ook tekenend dat men het niet wil verkopen, want als het niet winstgevend is, hoef je toch ook niet bang te zijn voor concurrentie? Als ze bang zijn voor concurrentie voor Elsevier, dan zegt men dus impliciet dat er met het verdwijnen van FEM ruimte in de markt is voor een serieuze business glossy (soort combinatie FEM & Elsevier). Dat men hiermee wegkomt bij de RvC vind ik erg vreemd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond