Deel dit artikel
-

Samsung ziet einde aan groei smartphones

Samsung gaat zijn investeringen dit jaar niet verhogen nu de vraag naar computerchips en smartphones begint af te nemen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf meldde gisteren over het vierde kwartaal een recordwinst van 7,04 biljoen won, omgerekend 4,9 miljard euro. Analisten hadden op 6,8 biljoen won gerekend. De omzet kwam uit op 56 biljoen won (39,1 miljard euro). De divisie mobiele telefonie noteerde 5,44 biljoen won.

Maar net als bij Apple deze week ging het aandeel toch onderuit. Beleggers maken zich zorgen over de toekomst. Voor het eerst in elf jaar begint de pc markt te krimpen, terwijl de groei van de smartphonemarkt nu ook begint af te nemen. Het bedrijf verkocht zevenhonderduizend smartphones per dag in het afgelopen kwartaal, maar de markt lijkt verzadigd te raken nu een groot deel van de normale telefoons is ingeruild voor een smartphone.

Vorig jaar werden wereldwijd zevenhonder miljoen smartphones verscheept. De helft daarvan kwam voor rekening van Samsung en Apple. Maar de groei is vorig jaar voor het eerst afgenomen naar 43 procent, tegen 64 procent een jaar eerder. Samsung heeft nu 30 procent van de markt (213 miljoen stuks), Apple heeft 19 procent met 135,8 miljoen stuks, een groei van 46 procent. Voor Apple liggen de kansen vooral in opkomende markten, waar het merk al wel een begrip is.

Samsung was deze week de belangrijkste oorzaak van de koersval van het aandeel Apple, dat 63,51 dollar moest inleveren en uitkwam op 450 dollar. Ondanks een recordaantal van 47,8 miljoen verkochte iPhones, is de omzet gestagneerd. Bovendien houdt Apple rekening met een aanzienlijk lagere omzet voor de eerste drie maanden dit jaar. Beleggers zijn bang dat Samsung, dat veel meer marketinggeld heeft uitgetrokken voor zijn producten, de strijd om de smartphonemarkt gaat winnen.

Niet iedere analist is even somber over de toekomstperspectieven van Apple. Het aandeel was in hun ogen toch al overgewaardeerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond