Deel dit artikel
-

‘Samwerbroers zoeken miljard euro voor ‘kopieermachine’’

De Duitse incubator Rocket Internet zoekt, onder leiding van de drie Samwerbroers, naar een miljard euro groeigeld om hun kopieermachine van bedrijfsplannen op te schalen. Het weglopen van gefrustreerd toppersoneel kan daarbij tot problemen leiden.

Weblog Techcrunch meldt dat de broers Marc, Oliver en Alexander Samwer honderden miljoenen euro’s zoeken om hun Berlijnse startupfabriek een enorme impuls te geven.

Hun bedrijf Rocket Internet stond aan de wieg van bedrijven als Wimdu, Zalando, Groupon in Europa, eDarling, Panfu en Shopalike. Het uitgangspunt daarbij was altijd eenvoudig: kijk een goed concept in Amerika af en vorm het om tot een Europese variant die je vervolgens verkoopt aan de Amerikaanse marktleider of andere strategische partner. Dat deden ze met Alando (eBay), Jamba (Verisign), MyCityDeal (Groupon) en Visual Meta (Axel Springer), wat hen afgelopen decennium al honderden miljoenen euro’s opleverde.

Nu zoeken ze naar middelen om hun ‘kopieermachine’ te vergroten en nog sneller meer buitenlandse initiatieven te kunnen overnemen en uitrollen. Overigens worden niet alle eigen concepten ‘gekopieerd’ van elders.

Kinnevik, onder meer eigenaar van dagblad Metro, krijgt de nieuwe financieringsronde niet in zijn eentje rond. De Finnen staken al 336 miljoen in Rocket Internet, waarvoor ze een kwart van de aandelen in ruil kregen. Mogelijk wordt de beoogde financieringsronde als exit gebruikt.

Duitse media maken deze dagen melding van een crisis binnen de organisatie van Rocket Internet. Tussen de twintig en veertig medewerkers, mensen die het cultureel, bedrijfsmatig en technisch DNA vormen, zijn in de afgelopen periode vertrokken. Dat kan enerzijds te maken hebben met het karakter van de Samwers, anderszijds met hoe ze personeel laten meedelen in de financiële successen. Niet.

Een aantal werknemers zou een eigen bedrijf willen starten.

Welke concrete implicaties die heeft voor de vermeende financieringsronde van Rocket Internet al moeten blijken.

De drie ondernemende Duitse broers hebben in de loop van 2012 vermoedelijk toch een financiële meevallertje. Wanneer Facebook naar de beurs gaat, strijken ze een kleine honderd miljoen dollar op. Het drietal is mede-eigenaar via hun investeringsfonds European Founders Fund.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond