Deel dit artikel
-

See you later aggregator

Steeds meer uitgevers van lokaal nieuws lijken zich te verzetten tegen de Telegraaftitel Dichtbij.nl, die nieuws van verschillende sites bij elkaar raapt. De uitgever van Weespernieuws Enter Media en Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) hebben een advocaat in de hand genomen om het overnemen van nieuws ‘te staken en gestaakt te houden’.

Dichtbij.nl publiceert regelmatig artikelen die afkomstig zijn andere sites. Per plaats wordt nieuws vergaard, waarvan maar enkele regels worden weergegeven. De site scoort hoog in de rankings van Google.

Enter Media en de NNP stellen zich op het standpunt dat er inbreuk wordt gemaakt op auteursrecht en er geen beroep kan worden gedaan op citaatrecht, noch op persexceptie.

VolgensVillaMedia staan de hyperlokale sites van de Telegraaf ter discussie. Binnen de Telegraaf Media Groep (TMG) opereert namelijk ook  Vandaag.nl, waar ook burgers redactionele bijdragen kunnen leveren. Vandaag.nl is alleen aanwezig in het verspreidingsgebied van de HDC-dagbladen (Noord-Holland en de regio Leiden), terwijl Dichtbij.nl heel Nederland bestrijkt.

Volgens hoofdredacteur Bart Brouwers gaan de discussies niet over Dichtbij.nl. Wel heeft de TMG-top de redacties een dezer dagen laten weten dat zij de regionale uitgeverij HDC Media willen ontmantelen en de internetsites los van de kranten willen laten integreren in TMG. De redacties zouden redactioneel moeten samenwerken met dagblad De Telegraaf. De journalisten nemen een advocaat in de arm om het tij te keren. De TMG-top wil in januari praten om te kijken of een constructieve oplossing mogelijk is.

UPDATE 14.22: reactie Brouwers toegevoegd

Deel dit bericht

5 Reacties

Bart Brouwers

Hoezo staat het voortbestaan van dichtbij ter discussie? Ik zit toevallig wel eens aan de tafels waar besloten wordt over de verdere uitbouw van dichtbij en kan iedereen verzekeren dat die groei nog lang niet voltooid is. Ook uit de hier getoonde hyperlink kan ik trouwens geen andere conclusies trekken. Bart Brouwers, hooofdredacteur dichtbij.

Christian Schneemann

En waarom kan er geen beroep kan worden gedaan op citaatrecht, noch op persexceptie? Het citeren van een kort gedeelte van een werk is geen inbreuk op het auteursrecht, als de overgenomen passage echt nodig is voor kritiek, bespreking of aankondiging van het werk. Ik zie geen case voor Enter Media

Jeroen Mirck

Of je het agreggeren van feeds juridisch kunt aanpakken, betwijfel ik. Je linkt toch immers naar de bron? Wel kan het soms tot onhandige situaties leiden. Zo zie ik mijn columns op Amsterdam Centraal wel eens terugkomen op Dichtbij.nl. Of beter gezegd: de eerste alinea. Laatst paste ik die alinea direct na plaatsing aan, maar kwam toch de oude versie op Dichtbij.nl te staan. Sterker nog: stel dat ik zou moeten rectificeren, dan nog blijft die fout op zo’n website staan. Daar kan ik me dan wel weer juridische complicaties bij voorstellen. Niet voor mij als auteur, maar wel voor de agreggator, die een (verbeterde) fout laat staan.

Christian Schneemann

Als een professionele news aggregator wordt gebruikt (zoals Contender) dan worden aanpassingen (rectificaties) automatisch geüpdatet.

Maillot Real Madrid

Prefer is certainly frail in inception, even so grows up stronger-hitting as they age the expense of accurately given.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond